Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy hozhatnám rendbe ezt az...

Rosszlovas kérdése:

Hogy hozhatnám rendbe ezt az akváriumot?

Figyelt kérdés

Sziasztok, új lakásba költöztünk, s az előző tulaj itt hagyta az akváriumát. Azt mondta, hogy amíg a fia lakott itt, ő rendesen gondozta, hetente csinálta a részleges vízcseréket stb. Eleinte ők, a szülők is csinálták, de aztán körülményes volt idejárniuk, így a halak 2 hónapja etetve sem voltak. Olyan algás volt az üveg, és úgy elburjánoztak a növények, hogy elsőre azt se láttam, mi van a vízben. Azt mondta, kidobja mindenestül, neki nem kell, így mondtam, hogy hagyja itt.

Én amúgy is akartam akváriumot, volt is régebben, tehát az alap dolgokkal azért tisztában vagyok.

Ma leszedtem az üvegről az algát, egy vödör vizet leszívtam, kiszedtem a növényeket, alaposan leszedtem az elhalt leveleket, és visszavágtam a gyökereket, egyelőre a vödör régi vízben várnak.

Egy másik fél vödör vízben kimostam a szűrőt. Egy Eheim Biopower van benne, nem tudom, melyik, de 4 kosara van, az alsó-felsőben szivaccsal, a két középsőben Siporax mini. A rossz hír, hogy a tulaj szerint kb. egy hete nem működik, és én sem tudtam működésre bírni. Kölcsönkértem egy Eheim 2012 szűrőt, jobb híján beletettem az akváriumba, most ezzel működik.

A vízben van 4 db valami lazac (serpa? rózsa?), egy foltos páncélos és 3 db sima neon. De az egyik neonnak annyi szerintem, mert iszonyú sovány, és nagyrészt féloldalasan lebeg vízközt.

A talaj valami vegyes 5-10 mm-es kavics, egy része a Dunáról lett hozva évekkel ezelőtt, egy része fekete bazalt.

Így néz ki most:

[link]

Én mindenképp akarok akváriumot, csak nem azonnal, és egy nagyobbat, 120-150 literest. Azt viszont nem akarom, hogy ezek a halak elpusztuljanak.

Arra gondoltam, hogy holnap elmegyek és veszek egy normális külső szűrőt, amit később is tudok használni, nagyobb akváriumban (legalább be lesz járatva).

Ezekből gondoltam az egyiket:

[link]

[link]

[link]

Kb. 30 ezer forintot szánnék rá. Ti melyiket ajánlanátok? Vagy esetleg valami mást? Fontos, hogy könnyen kezelhető és karbantartható legyen, és a mostani 72 liter után egy nagyobb (de 150 liternél nem nagyobb, inkább 120-130 l) akváriumban is működőképes legyen.

Illetve, vajon ezeket a kavicsokat lecseréljem?

Vagy ha esetleg bármi más öltet, javaslat van, köszönettel fogadom.

2019. júl. 28. 15:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
...meg a sylvania csövek se. Szerintem amúgy gro lux lesz.
2019. júl. 28. 21:21
 12/23 Salx Narval ***** válasza:
100%
Én nem vacakolnék ezzel az összekevert algás és koszos talajjal, megmenthető ugyan, de minek ha amúgy sem tetszik. Igazából nincs különösebb szükség bejáratási időre ha a víz felét megtudod menteni és beérett szűrő is van. Én a szűrőkoszt azért nem mosnám a vízbe max együtt járatnám a régi és az új szűrőt egy ideig. Az még megoldás lehet, hogy a szűrőkosz pl egy vödör vízbe mosod bele és azt megszűreted az új szűrővel (a víz kitisztulásáig). A Biopowert jó lenne megjavíttatni, hasznos kiegészítő szűrő lehetne az új akváriumban, de akár a jelenlegi akvárium teljes szűrésére is alkalmas lehet ha betelepítesz egy kis csapat gömbhalat. Én is jónak ítélem az összes kiválasztott szűrőt 150-liter szűréséhez.
2019. júl. 29. 07:39
 13/23 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a válaszokat és a tanácsokat.

A jelenlegi helyzet:

Reggelre sajnos az a neon, amelyik annyira pocsékul nézett ki, el is pusztult. A többi hal jól van.

Ma megvettem végül is az Atman szűrőt. Még nem üzemeltem be, mert elsőre megrettentett, hogy mennyi részből áll ez :D, illetve a talaj sincs még benn, de holnap akkor is összerakom.

Illetve az aljára vettem rostált sódert, a legkisebb méretben, ez a gyakorlatban 1-1,5 mm körüli szemcsék, pár nagyobb van közte, illetve voltak kisebbek, de azok szerintem kimosódnak (most kb. 50. alkalommal mostam át, de még nem tökéletes). Szürkét választottam, tehát nem az a hagyományos homokszín, hanem egy közepes grafitszürke.

Szóval most ez a helyzet, holnap kicserélem a talajt, és beüzemelem a szűrőt.

2019. júl. 29. 20:41
 14/23 A kérdező kommentje:

Ja, még annyit, hogy a szűrőhöz adtak ajándékba egy ilyet, hogy SERA Filter Biostart. Ezt vajon érdemes adagolni a vízhez, vagy ez csak ilyen parasztvakítás?

Magamtól biztos nem vettem volna, de ha már adták, használjam?

2019. júl. 29. 22:13
 15/23 Salx Narval ***** válasza:
Mint már írtam az új szűrővel vetesd fel a régiből kimosott rittyót és ha már van mehet bele ebből is 1ml a szűrőanyagra locsolva, 1ml-t az akváriumba is önthetsz a szűz talaj miatt. Használj a régi vízből annyit amennyit gond nélkül tárolni tudsz és szerintem ez így jó indítás lesz. A szer további használatát feleslegesnek tartom, tedd hűtőbe, jól jöhet még az új akvárium indításakor is, vagy esetleg szűrőtisztítás után egy kis baci aktiválásra. Ne felejtsd el felrázni mert leül az aljára a zeolitpor ill a használt egyéb ásvány. Én a kimért adagot hígítanám is 1dl akváriumvízzel a jobb eloszlás érdekében. Ne ijedj meg általában homályosodik egy kicsit a víz tőle de hamar kitisztul.
2019. júl. 30. 04:55
 16/23 Bluesapó ***** válasza:
Én csak a külső szűrőhöz szólnék hozzá. Nekem Hydor professional 600 van 240 literes aksihoz. Jóval túl van dimenzálva, pont azért, hogy ha kezd berakodni még akkor is jól forgassa a vizet. Most le kell (le van) folytva és még így is bőven keringeti a vízoszlopot. Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy 130 literes aksihoz én a Hydor 250-est választanám és ahhoz pár hónap múlva nem kell rásegíteni belső szűréssel.
2019. júl. 30. 11:59
 17/23 Bluesapó ***** válasza:

Ja, és ha lehet innen rendeld meg: [link]

Én is innen rendeltem. 214€ helyett csak 156€ került. Igaz az örömbe üröm is vegyült, mert a tartály repedten érkezett. Egy mail és egy fénykép küldése az üzletnek és már küldték is az új tartályt teljesen ingyen.

2019. júl. 30. 12:17
 18/23 A kérdező kommentje:
Végül is, miközben éppen századik alkalommal mostam át az új talajt, eszembe jutott, hogy ez micsoda macera, én ezt nem akarom pár hét vagy hónap múlva újrakezdeni, megint kipakolni az akváriumot, pont mire a növények beállnak rendesen... így hagytam a régi talajt az akváriumban, a szűrőt azért beüzemeltem benne, és rendeltem egy 120 literes akváriumot... jövő héten érkezik, addigra meglesz a végleges helye is. Addig ez a mostani marad a régi talajjal, de az új szűrővel, és a jövő héten már az újba pakolom be a talajt, meg át a szűrőt, vizet stb. mindent a tanácsaitok szerint, amit még egyszer köszönök.
2019. aug. 1. 07:13
 19/23 Tevenyereggyarto ***** válasza:
Talaj átmosásra tudok adni egy kis tippet. Rakd egy zacskóban/ műanyag flakonba a talajt s úgy engedd bele a vízbe az akvárium aljához közel. Én is így csináltam flakonnal és így még egyszer alaposan átjárja a víz (a poros, mocskos víz pedig a flakonban marad). Ehhez persze legalább félig töltsd fel az akvát. Kicsit lassú (főleg nagy akvánál) de hát nem hajt a tatár, nekem megérte.
2019. aug. 2. 19:31
 20/23 Salx Narval ***** válasza:
Hogy a fenébe lehet ennyire koszos egy bolti cucc? Én valamikor a TÜZÉP telepen vásároltam drávai sódert és homokot amit szabad téren tároltak és egy nagy már-már gazosodó kupacból lapátolták a zsákba, de még ennek is elég volt 2 rostálás és 8-10 átmosás, igaz a homokot savaztam is. Biztos, hogy jó a mosási technikád?
2019. aug. 3. 08:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!