Jogom van-e az állatorvostól teljes körű
tájékoztatást kérni, hogy pontosan milyen kezelést
kapott az állat és mi történt vele távollétem alatt?
Figyelt kérdés
Idős, vesebeteg, de egyáltalán nem a végét járó cicánk két napja kevesebbet pisilt, ezért elvittük biztonság kedvéért egy gyakorlatilag veszélytelen folyadékpótló infúzióra. Két óra múlva telefonon hívtak, hogy az állat elpusztult. Jogos számonkérésemre a doktor megsértődött, majd alázni kezdett, szó szoros értelemben gúnyosan a képembe röhögött, majd elviharzott. Fogalmam sincs, hogy mit és hogyan kapott, mitől és hogyan pusztult el szerencsétlen jószág. Van-e valami jogszabály, ami kérésre teljes körű tájékoztatási kötelezettséget ír elő? Próbáltam rákeresni, de nem sok eredménnyel. Egyáltalán tehetek valamit? Az Állatorvosi Kamarához teljesen felesleges fordulnom, annyit már látok.
2005. évi CLXXVI törvény az állategészségügyről, 6. §: "(2) Az állatorvos köteles az állattartó részére az állat tartásával, takarmányozásával, egészségi állapotával, a megteendő intézkedésekkel, ezek várható anyagi és jogi kihatásával kapcsolatos teljes körű felvilágosítást adni.
(3) Az állatorvos köteles tőle elvárható módon elsősegélyt nyújtani, és az állattartót a további állatorvosi szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről tájékoztatni. "
tegnapelőtt 00:29
2/14 anonim válasza:
Ha két napja kevesebbet pisilt, idős és vesebeteg volt, akkor nem jelentheto ki, hogy nem a végét járta.
Egyébként simán lehet hogy a macska "sokkot kapott" attól hogy valami történik vele, nekik is leall a szívük, ha valami baj van, és érzik.
Mivel igazából ezt csak egy boncolás derithetne ki, amit valljuk be, embereken is csak ritkán végeznek és okkal, így hiába tájékoztat, mert nem fogja senki tudni, mi volt a végső lökés neki.
Mindenesetre sajnálom, tudom, hogy fáj ez most eléggé. Részvétem.
tegnapelőtt 00:54
3/14 anonim válasza:
Ha ő a hibás ez az állat orvos úgy sem fogja elismerni. Tetemet kikérni, privát úton másodvéleményt kérni.
tegnapelőtt 07:02
4/14 anonim válasza:
Nem bódította el? Lehet túladagolta az altatót. Ez nagyon gyakori.
tegnapelőtt 07:48
5/14 anonim válasza:
Sajnálom, és részvétem! De nem sok mindent tehetsz sajnos, még ha jogod is lett volna ahhoz, hogy az állatorvos tájékoztasson arról, hogy milyen kezeléseket kapott a cica. Próbáld magad túltenni ezen a traumán és elfelejteni ezt a dolgot. Sajnos semmi nem hozza vissza a cicádat. Ne ajánld senkinek ezt az állatorvost. Viszont nyilvános fórumokon, facebookon ne szidd úgy hogy megnevezed, mert beperelhet. Bár te is feljelenthetted volna, ha olyanokat mondott, amivel megsértett, mivel írtad hogy alázott. Akkor becsületsértésért jelenthetnéd fel. De te tudod, hogy ez mennyire volt durva. A cica halála miatti gondatlan kezelést bizonyítani meg bonyolult, hosszadalmas és sok pénzbe kerülő dolog lenne. Ezért szerintem nem érdemes foglalkozni vele. Bár te tudod, hogy ez mennyire érné meg neked. Bár gondolom mindkettő nagyon rosszul érintett, a cica halála, és az is ahogy beszélt veled az állatorvos. Kicsit nyugodj meg, gondold át a dolgokat jobban.
tegnapelőtt 08:20
6/14 anonim válasza:
Perre viheted, gondolom.
tegnapelőtt 08:44
7/14 anonim válasza:
Én azért leírnám az állatorvosi kamara felé a tapasztaltakat. A kegyeleti jogot sérti az állatorvos viselkedése. Azért legyen csak panaszos nyoma a kamaránál. Lehet hogy nem fog történni most semmi, de ha keletkezik még egy két nyoma hogy hogyan bánik a kezeltekkel/gazdákkal később talán visszamenőleg is lesz következménye, “igazsága”. Nyugodjon békében a cicád.
tegnapelőtt 08:48
8/14 anonim válasza:
Teljes mértékben jogod van a kezelési kórlapot látni, de őszintén ebből nem fogod megtudni, hogy az orvos hibázott-e.
Egyrészt nem értesz hozzá, hogy miből mennyi mit csinál a szervezetben. Másrészt ez biológia nem autószerelés, hogy "ha ezt itt megcsavarom, jó lesz". Bármikor történhet bármi a legjobb orvosi kezekben is, és ez nem az orvos hibája!
Leírásod alapján az állatorvos emberileg nagyon undorítóan viselkedett veled. Sajnálom a cicád.
tegnapelőtt 09:17
9/14 A kérdező kommentje:
Minden választ nagyon köszönök. Ez a szegény pára nem a betegségétől, hanem hanem vagy a rémülettől, vagy a rosszul adagolt, megszaladt infúziótól halt meg. Sajnos tudom, milyen az, amikor egy állat a veséjétől hal meg. Ha a helyi rendelőbe vittem volna, ami az ünnepek miatt nem volt lehetséges, nem történt volna ez meg. Mit élhetett át abban a két órában.
tegnapelőtt 10:16
10/14 anonim válasza:
"rémülettől, vagy a rosszul adagolt, megszaladt infúziótól halt meg [...] tudom milyen az, amikor egy állat a veséjétől hal meg."
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!