Ha eltekintenénk az emberi értékrendektől akkor egy állat megölése is ugyan akkora bűn lenne mint egy emberé?
Szegény tigrisek, mind börtönben lennének. :(
Egyébként ez esetben egy hangya véletlen eltaposása is bűn. Sőt, egy növény megevése is.
Ha ezt a gondolatmenetet követnénk, maga a létezésünk is bűn lenne. Az értékrendektől eltekinteni értelmetlen.
Az emberek a fajtársaink, s emellett az egyetlen civilizált faj a földön. Mi vagyunk képesek az öszetett gondolkodásra, számolni a következményekkel, érzelmi alapon dönteni, feltalálni összetett szerkezeteket és még sorolhatnám. A határokat nem kellene elmosnunk, mert nem vezet jóra szerintem.
Sose csaptál le még szunyogot.
Amúgy nagyából eggyet értek #1-el mert ha a szobámba van egy légy én megfogom és kiengedem az ablakon.
Egy ember elvesztése a hozzátartozói számára nagy veszteség és nehéz feldolgozni, ezért is nagyobb bűn. De nem csak a hozzátartozók, hanem a barátok számára is nagy veszteség. Tehát ezzel más embereknek is nagy fájdalmat okozol. Állatoknál ez nincs így alapesetben. Ha valaki annyira szereti a háziállatát, mint egy embert, az beteges.
Azért az autósokat, akik elütik a macskákat, kutyákat, főleg ha ott is hagyják az úton, bebörtönözném. Sajnos nagyon kevés a gyalogosok számára fenntartott hely egy lakótelepen és nem mindig oldható meg a kutyák zavartalan sétáltatása, az autósoknak kéne jobban vigyeázni, ha már muszáj volt beengedni őket mindenhova.
Értelmes lény megölését én hasonlóképp büntetném, de nem ugyanúgy. Pl a hangyát nem venném értelmes lénynek, most tekintsük el attól, hogy milyen hasznos, de nincs agya, és naponta ötvenre rálépünk véletlenül. De teszem azt egy kutya megölését igenis büntetném. Alapból sok gyilkos kicsiben kezdi, vagyis állatokkal. Ha valaki képes mondjuk lefejezni pl egy macskát, azt tényleg engedjük a társadalomba, mintha mi sem történt volna? Gyerekek közé? Ne már...
Nehéz meghúzni a vonalat, hiszen disznókat például állandóan ölünk, mégsem "baj". Én sem vagyok vegán, de nem érzem magam ettől gyilkosnak, bár tudom, hogy annak számít. Szóval úgy mondanám, hogy haszonállat szenvedés nélküli megölése nem kéne, hogy bűn legyen, de kínok közti megölése stb az már igen. A kedvtelésből tartott állatok bármilyen nemű kínzási/ölése is. Én szeretném, ha egy nap ez jól lenne szabályozva Magyarországon. Most simán orrba-szájba lehet szaporítani, a kölykök fejét lecsapni, az anyjukat kidobni az utcára, az apjukat egyméteres láncon tartani, éheztetni, megmérgezni, akármi. Nem adnék nekik ugyanakkora büntetést, mint mondjuk egy ember elleni gyilkosság, de attól még büntetném.
Természetesen nem.
Az, hogy élőlények, nem számít. A fűszál is az. A yersinia pestis is az.
Ha eltekintünk az emberi értékrendtől, nem is létezik olyan, hogy bűn.
Döntsd el, hogy most akkor mit akarsz. Nem úgy tűnik, mintha a szobád az intelligencia fellegvára lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!