Miért a kutya lett az ember "legjobb barátja"?
Szia!:)
Etológiát tanulok, nagyon jó a kérdésed.:)
A macskafélék nem falkában élnek.
Több kísérlet történt, hogy megszelídítsenek nagymacskákat, de ez általában a gazda halálával végződött.
Sőt, farkasokat is próbáltak már megszelídíteni, de sosem érték el, hogy igazán "kutyává" váljon. A német juhász-farkas párosításból is túl vad kölykök születtek.
Egyébként valószínűleg (ezt nem tudhatjuk pontosan) a kutya és a farkas őse már a domesztikáció előtt elváltak egymástól.
és még egy érdekesség:
a macska az egyetlen háziállat, aminek a háziasítása a mei napig nem befejezett.
A kutya is csak sok szerencsés egybeesésnek köszönhetően az ember legjobb barátja...
(pl. ahogy előttem is írták, a falkaösztöne miatt. De a farkasnak is van falkaösztöne, mégsem tekint az emberre falkatagként. A kutya viszont születésétől fogva, ösztönösen (!) felismeri az emberi kéz (de akár láb, stb) mutatását is...
na most nem megyek ebbe bele, de a lényeg, hogy a tigrist az ember már csak a méretei miatt sem tudta háziasítani, de egyéb feltételek is hiányoznak...
hát ez a "lóhoz érteni kell, a kutyához nem" azért egy kicsit erős nem gondolod?...
egy "állatbarát" szájából ilyet hallani elég visszás...
Miért ne kellene érteni egy kutyához?...
egy csomó ember azt hiszi, hogy az a kutyatartás, hogy kikötöm a láncra oszt napjába egyszer odalököm elé a maradékot...
inkább az a csodálatos, hogy még ezek a kutyák is sokszor istenként tekintenek a "gazdájukra"...
én is imádom a lovakat, lovagoltam is, de egy ló messze nem kötődik úgy az emberhez, mint egy kutya.
a kutya sokkal jobban szereti az embert, mint az ember a kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!