Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Ha megölöm a csirkémet, akkor...

Ha megölöm a csirkémet, akkor az nem állatkínzás. De akkor miért nem ölhetem meg a kutyámat/macskámat?

Figyelt kérdés
A kérdés elméleti

2019. márc. 23. 18:15
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
55%

Én pont ezért lettem vegetáriánus. A haszonàllat szót csak mi aggatjuk rájuk, ugyanolyan érző állat, aki élni akar.

Egy szarvasmarha vagy disznó sokszor ugyanolyan értelmes, ragaszkodó állat, mint mondjuk a kutya.

Egyébként kultúra kérdése, van ahol a kutyát is megeszik. Van ahol tengerimalacit esznek, van ahol teknőst.. Nálunk ezek is háziállatok, máshol meg nem.

A nyúl is van akinél háziállat, van aki megeszi..

Szerintem egyik állatot sem kéne megenni, de ez mindenkinek a saját lelkiismeretère van bízva.

Az biztos, hogy álszent dolog mondjuk a hùsnyulakat védeni habzò szájjal, ha közben megeszed a tyúkot, sertést stb..

2019. márc. 23. 18:52
 12/40 anonim ***** válasza:
82%

A húsáért, bundájáért nem ölheted meg: "Eb és macska tekintetében az élelmezési cél, illetve a prém termelése nem minősül elfogadható oknak, körülménynek, továbbá tilos e fajok élelmiszerként és prémként történő felhasználása."

Idézet innen: [link] (1998. évi XXVIII. törvény

az állatok védelméről és kíméletéről"

2019. márc. 23. 18:54
 13/40 anonim ***** válasza:
40%

#9: "a disznó tarthatja haszonállatként az embert és levághatja?"

A jog az embereknek szól. Ha jóindulatú akarok lenni, akkor a törvények feladata valami olyasmi lenne, hogy szabályozza a társadalmi együttélést, na meg hogy a szokásjog alapú dolgok is "kőbe legyenek vésve". Az emberen kívül nem tudok olyan állatról, amelyik képes lehet elolvasni a jogszabályokat. Az értelmezést nem írom ide, mert ezek jó része jogásznyelven van leírva, az egyszerű földi halandónak neki kell futnia párszor, hogy megértse, de az elvi lehetőség megvan rá. ;) Emellett az ember az az állat, amelyik talán a leginkább képes az ösztönszerű viselkedését felülírni. Hozhatok törvényt, hogy a pulykakakasnak nem szabad nekimennie annak, aki belép a baromfiudvarba, semmi sem fog változni. Ugyanakkor ha törvényben megtiltják, hogy például lelődd azt, aki bemegy a kertedbe, annak már lehet hatása.

Jön az én elméleti kérdésem: A szegény répákat miért nem sajnálja senki? Fiatal korában (hiszen még magot sem hozhat) kihúzzák a földből, megcsonkítják és megeszik. Minél inkább hasonlít hozzánk egy élőlény, annál inkább hajlamosak vagyunk sajnálni. Lehet mondani, hogy ők nem éreznek, mert nincs olyan idegrendszerük, mint nekünk, de a stresszre reagálnak, illetve bizonyos kommunikáció is lehet köztük (pl. jazmonsav).

2019. márc. 23. 19:21
 14/40 A kérdező kommentje:
magyarul, ha nem használom fel a maradványait illetve, ha nem okoz neki kinokat, akkor megölhetem bármely háziállatomat?
2019. márc. 23. 19:21
 15/40 anonim ***** válasza:
0%
Nem.
2019. márc. 23. 19:40
 16/40 anonim ***** válasza:
13%

Ha okkal ölöd meg a kutyát (mittom, a bundája miatt vagy mert kutyából szalonnát akarsz csinálni) és humánus módon - gyorsan és fájdalommentesen - akkor nem állatkínzás.

Ha megölöd, majd a hulláját csak úgy kidobod a ganédombra, az már az. Egész pontosan tiszteletlenség az állattal szemben, hogy nem adsz értelmet a halálának.

2019. márc. 23. 21:06
 17/40 anonim ***** válasza:
87%
#16 Nem igaz, a kutyát nem ölheted meg húsáért, szőréért. Lásd a 1998. évi XXVIII. törvényt az állatok védelméről és kíméletéről!
2019. márc. 23. 21:16
 18/40 anonim ***** válasza:
19%

Megölni megölhetem, az hogy törvény tiltja az teljesen más tészta.

Mint az is, hogy soha nem lennék képes rá, és örülök hogy itt nem szokás. A lókolbászba sincs szívem belekóstolni.

2019. márc. 23. 21:52
 19/40 anonim ***** válasza:
40%
A kutyákat eredetileg munkára tenyésztették ki, vadászatra, szánhúzásra. Aztán ahogyan fejlődött az emberiség, termelői társadalomba rendezkedett, majd az iparosodás és ugye amit az ember eddig levadászott, azt már megvehette a sarki abc-ben is.
2019. márc. 23. 21:52
 20/40 anonim ***** válasza:
49%
Haszonállatot se mindegy, hogy hogyan ölöd meg. Megvannak ott is a szabályok, főleg gyorsan kell, és egyszerűen, hogy ne szenvedjen. Pl disznót is már fejbelövik. A mi kultúránkba beletartozik, hogy a társálatokat nem öljük meg.
2019. márc. 24. 01:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!