Ilyenkor köteles vagyok megtéríteni a szomszéd kárát?
Az történt, hogy a szomszéd macskája átjött az udvarunkba, nekem a tacsim kint szaladgált és a tacsim lefojtotta a macskát.
Szomszéd ki van akadva és azt mondja, hogy meg kell térítenem a kárát ami 100 ezer forint lesz, mert ez egy különleges macska volt elvileg.
Én ezzel nem értek egyet. Tudtommal csak akkor lenne jogos a követelés ha az én kutyám szökött volna át hozzá és úgy fojtja le a cicát.
Kinek van igaza?
Miért is térítenéd meg? Az ő macskája szökött el az ő portájáról, őt lehetne amúgy ezért feljelenteni, ha egyszer is az udvarodra sz*rt a macska.
Amúgy rokonoméknak meg amint beköltöztek, a vizslájuk ugrotta át a kerítést és falta fel a szomszéd nyusziját. Ott sem volt kártérítés-követelés, pedig fel is ajánlották, csak nem lett jó szomszédi viszony. Szomszéd is beletörődött, hogy ha nyulat tart az udvaron, akkor csináljon olyan kerítést, hogy védve legyen. Mert láttam én már tüzelő puli szukát (40 centi sincs a marmagassága) helyből átugrani a több mint egy méter magas kerítést (szerencsére ez portán belül az elzárt helyen). Apám első dolga volt még 2,5 méter vasrácsot fúrni a kerítésre.
Illetve ha nem baj, hogy nem leszel jóban a szomszéddal, bár ezek után hogy is lehetnél, a legjobb megoldás, ha azt mondod: "nem fizetek, ha nem tetszik, pereljél be!"
Már szimplán az, hogy elmegy egy ügyvédhez, aki egy óradíjért elmeséli neki a lehetőségeit baromi drága, nem fog 100 ezer forint miatt veled pereskedni és ügyvédet fizetni, hamar rájön, hogy neki is az a legjobb, ha a következő macskájára jobban vigyáz.
Bátor tacsi volt, nem gondoltam volna, hogy képes ilyenre. Persze nagyon sajnálom a macskoszt, szeretem őket is nagyon. Nem vagy hibás, a te kerítéseden belül történt. Területvédelem.
Érdekes figura lehet a szomszéd, ha egyből a pénzen jár az esze..........
Ha a kutyus ment volna át akkor kellene fizetned. Mindenkinek felelőssége a saját portáján tartani az állatát. Ha meg különleges cica volt akkor miért engedte ki?
Nálunk is történt hasonló, sétáltattam a közel 50 kilós, átlagnál nagyobb német juhászomat, valami idióta kis chihuahua meg kiszökött az utcára mert a gazdája b@szik rendes kerítést csinálni és megtámadott minket, konkrétan meg akart harapni. A kutyám nyilván megvédett annak ellenére, hogy egy nagyobb szúnyog is több kárt tudott volna okozni mint a kis szőnyegcirkáló. Ezt még túlélte mert amint rászóltam a kutyámra letette, de utána az állatorvos inkább elaltatta szegényt. Követelték tőlünk az altatás díját mert elvileg látták, hogy a kutyám lökte be a kapujukat és húzta ki a kutyát az útra annak ellenére, hogy a házuk közelében se voltunk. Nem akartunk vitát úgyhogy inkább kifizettük, utána el is ismerték, hogy tényleg az ő hibájuk.
Ami igazán kicsapta a biztosítékot, hogy utána az ott lakó pasas (egy család él ott) megállított az utcán, hogy milyen tisztességtelen vagyok és hogy egy ilyen agresszív kutyát nem kéne sétáltatni. A vicces az volt, hogy amíg beszéltünk a kutyám ott ült mellettem és rá se bagózott a közvetlenül mellettünk, egy kerítés másik oldalán ugató kutyára, csak nézelődött. Ránéztem az ugató kutyára, majd az enyémre aztán a pasasra és csak annyit mondtam, hogy "Ja, látom nagyon agresszív." Erre durcásan elment mi meg "agresszívan" hazasétáltunk.
Nálunk fizette a biztosító a kárt, de ha a szomszédod rendőrségre megy még őt fogják megbüntetni amiért átment hozzátok a macska.
Köszönöm a válaszokat.
Nem mondta el, hogy pontosan milyen fajta macska is volt az, kinézet alapján próbáltam neten keresgetni. Talán a legközelebb a karthauzi típushoz hasonlít, de én nem vagyok szakértő a témában így nem mondom biztosra. Egyébként van még ebből a fajtából a szomszédnak egy csomó. Meg ő szaporító is. Rengeteg állatja van és Facebookon árulja őket. Mondjuk 100 ezerért még nem láttam neki meghirdetve macskát.
A szomszédod nem tudja érdemben bizonyítani, hogy a macskája a te tacskódtól pusztult el!
Felszólíthatod, hogy távolítsa el a macskája tetemét az udvarodról a vádaskodását meg fejezze be, mielőtt rágalmazásért jogi jóvátételért nem folyamodsz!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!