Állatoknál miért nincs vérfertőzés?
Az állatoknak nagyobb a genetikai variabilitása.
Talán ez a válasz.
"Az örökítőanyag változatossága meglepően kicsi más fajokhoz képest; ez egy 100 ezer évvel ezelőtti palacknyak hatásra utal, amikor az emberi faj néhány ezer szaporodóképes párra csökkent"
#4 "milyen állatfajnál?"
Mindegyiknél, ha történetesen egy recesszíven öröklődő betegséet hordoz a szülő.
Javaslom tanulmányozni Mendel munkásságát.
8
Tisztában vagyok az elmélettel (tanultam mendeli genetikát is), de ezt a nagy beltenyésztéses leromlást gyakorlatban nem/ritkán látom megnyilvánulni.
"az utódokban sokszor kijönnek genetikai hibák,betegségek."
Sokszor?
Ez biztos?
A gyakorlatban még több generációs szülő-utód, testvér-testvér párosításokból is csak ritkán "sikerül" leromlást előidézni.
Gyakran alkalmazott tenyésztési eljárás a haszon-, és díszállatok között a beltenyészet több generáción keresztül.
Csak kutyáknál fajtatisztatenyésztésnél tapasztaltam ilyesmit, de ott évtizedek óta megy a szigorú bel-, és rokontenyészet.
Egy-egy fajtán belül már felszaporodtak a jellemző betegségek.
A megoldást a kettes válaszban megírtam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!