Kata-s adózás esetében hogy megy ez?
Egyéni vállalkozó vagyok egy hónapja, szolgáltatás szektorban. Ötven ezret adozok ugye havonta, valamint nyugtat adok a szolgáltatás nyújtása után. Van nekem egy diakhitelem, aminek a törlesztő részletet az előző évi fizumhoz mérték, viszont most ez hogyan működik majd? Valamint ha hitelt szeretnék felvenni, akkor mi alapján bírálják el? A ki adott nyugtaimbol kiszamolt összegből?
Segítséget előre is köszönöm!
A diákhitel törlesztőjét nem tudom, de hitelt felvenni biztosan nem fogsz tudni egy jó darabig.
Mindenképpen lezárt üzleti év szükséges hozzá és a KATA-s vállalkozó nem ember a bankok szempontjából - nagyon nem szeretnek nekik hitelt adni.
Diákhitel miatt minden évben be kell adnod szja-bevallást, akár nullásan is, mert jogszab szt az alapján számolják a törlesztést. Mindig a minimumot kell majd fizetned.
A nav hitelfelvételnél az előző évi bevétel 60%-át, de legalább a minimálbér éves összegét igazolja le.
Én is úgy tudom, hogy az előző évi bevétel 60%-át veszik jövedelemnek. Ráadásul hosszabb időt kérnek, mint munkaviszony esetén. Pl. ha lakáshitelnél 1 év munkaviszony kell, akkor KATA-stól kérhetnek 2-3 aktív évet.
A diákhitelnél a minimálisat kell fizetni, amit minden évben közzétesznek. De arra figyelj, hogy a minimum fizetésével nem biztos, hogy csökkenni fog a tartozásod! Ha sok diákhitel van, akkor a minimum törlesztés lehet, hogy a kamatokat sem fedezi és így csak növekszik a tartozás évről-évre... ekkor előtörleszteni is kell.
Még egy ezzel kapcsolatos, de némiképp az eredetitol életerő kérdés :
Ha én a vállalkozásom számára rendelek anyagokat, alkatrészeket, számlával természetesen akkor ebben az esetben mit jelent az hogy "le tudom írni az adómból"? Visszatértik egy százalékát, vagy hogy kell ezt értelmezni?
Katásként a kutyát nem érdekli, mennyi költséged van, de ez olyan alapvwtő, amivel már indulás előtt illett volna tisztában lenni.
Ha nem vagy alanyi mentes, vagy hipaban nem a kata szti adózást választottad, adott van jelentősége.
"Ha én a vállalkozásom számára rendelek anyagokat, alkatrészeket, számlával természetesen akkor ebben az esetben mit jelent az hogy "le tudom írni az adómból"? "
Hát, kérdező, bocs, de én is azt mondom, hogy legalább minimális adózási ismereteket nem ártott volna elsajátítani a vállalkozás indítása előtt :-(
A KATA-s vállalkozó SEMMIT NEM TUD LEÍRNI költségként - hanem a teljes bevétel számít.
Azt a fajta adózást, ahol a megvásárolt eszközöket, stb. le lehet írni az adóból, úgy hívják, hogy tételes (költségelszámolású) adózás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!