Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Klíma szerelő egyéni vállalkoz...

Klíma szerelő egyéni vállalkozóként lehetséges?

Figyelt kérdés

Budapest észak keleti agglomerációjában élek, és az egyetem után klíma szerelő OKJ-t szeretnék végezni, és előbb egyéni vállalkozóként, majd később lehetőség szerinte Kft formában, nagyobb méretben tevékenykedni.

Most még épp a (pálya)választás elején vagyok, a végső döntésem előtt szerettem volna itt is pár konkrét kérdésemre választ kapni.

-KATA-s egyéni vállalkozóként a klíma szerelés lehetséges?

Amennyiben csak a Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő (OKJ 34 582 05) végzem el, akkor azzal mit lehet kezdeni? Valahol azt olvastam, hogy lakossági klímákat teljes körűen tudok beszerelni, karbantartani, van aki szerint csak utóbbi lehetséges azzal a végzettséggel. Persze a tervem az, ha anyagilag is úgy alakulnak a dolgok, hogy szinte utána azonnal elvégzem a Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés- szerelő képzést is.

-Mennyire jók a megélhetési lehetőségek, mennyire lehet jövedelmező, ha belekezdek? Saját tapasztalatokat, vagy halott infókat szívesen fogadok itt a kérdésem alatt.

Előre is köszönöm minden választ!

2019. jún. 11. 17:23
 1/2 anonim ***** válasza:
49%

Komolyan egész megijedtem :D

"vagy halott infókat szívesen fogadok" - nem élő infókat inkább ne fogadj :D

Elvileg lehet KATA-s vállalkozásban csinálni, de a klíma azért eléggé szezonális jellegű dolog (jó, igen, tudom, van olyan, ami hűt és fűt).

A másik pedig: azért iskolapadból kiesve, 0 szakmai ismerettel nem igazán szerencsés dolog önálló vállalkozást indítani: azt javaslom, min. 1 szezont dolgozz valaki mellett, hogy megismerd a dolgok menetét - aztán mehet a vállalkozás.

Azért nem árt, ha némi vállalkozási ismereteket is felszedsz közben.

2019. jún. 11. 17:39
 2/2 anonim ***** válasza:
37%

Csak, akkor vállalkoz, ha van rá megfelelő tőkéd, de amit írtak előttem 0 év szakmai tapasztalattal mire alapozod ezt a vállalkozást? Ezt egy totális csődnek látom kivéve két esetet, ha nem vagy valami vállakozó zseni aki ismeri az üzleti vállalkozási élet csínját bínját, a másik ha kivételes képeségekkel bírsz a klímatechnikban a még meg nem szerzett tudás nélkül.

Ezzel a klímás vállalkozással meg csak óvatosan több buktató is van ebben, az első a szakmai hírnév hiánya az legalább 10 év. Nem ismerek olyat aki 1-2 éve frissen végzett szerelőre bízna bármit is, de biztos van ilyen is. Budapest és környéke az egy veszélyes terület, mindenképpen konkurenciája leszel a neves cégeknek és mivel csak úgy tud téged elérni bárki is, hogy hírdeted magad így ezt mindenki tudni fogja. Klímaszerelőkből ma már dunát lehet rekeszteni, az elmúlt 2-3 évben rengetg fiatal végezte el a szakmát a legtőbbje azért, mert ebből akart meggazdagodni.

Na, de nézzük a tényeket vagy a valóságot azt hozzáteszem, hogy több mint 20 éve vagyok a szakmában és így egy kicsit értek hozzá. Első lépés kb fél milla az OKJ oktatás és vizsga majd a hatósági engedélyek, rosszabb esetben ha valami nem sikerül, akkor újabb vizsga tehát 600-700 ezer is lehet a vége. Bármilyen klímás tevékenységhez ma itthon igazolni kell a megfelelő aparátot magyarul a vállalkozó ként rendelkezned kell az össze klímás felszereléssel géppel és szerszámokkal ha ez az igazolás nincs akkor ezt buktat. Mindent igazolni kell a klímavédelmi hatóság felé és persze vezetni az online rendszert a klímás tevékenységedről (mert hogy ilyen is van) ja és mindig minden számlát elvinni a könyvelőnek és az utalandókat azonnal befizetni az államkincstár fel! Mert ha nem jön a NAV és nem leszek kedvesek.

Az OKJ-s papírjaiddal elmész az okmányirodába és kérvényezed az egyéni vállalkozóit, ehhez még keresned kell egy nagyon jó könyvelőt tekintve, hogy a törvény szerint minden klímás tevékenységet le kell könyvelni és amit fizetned kell majd a klímavédelmi díjat is az egyiket azért mert ebben a szakmában dolgozol a másikat meg pl azért mert gépet veszel vagy eladsz. Aztán itt van még a kötelező bankszámla, ha ezek megvannak akkor él a vállalkozóid, fizethetsz minden járulékot és adót, havi standard kiadásként számolhatsz 100 ezerrel az állam felé. A félévente fizetndő klímavédelmi díjat most nem számoltam ide, de mielőtt elkezdenél dolgozni kell egy munkásautó amit használtan 1 milla alatt nem kapsz, kivéve ha valami rozzant 20 éves kistehert veszel, ami másnap ott hagy az úton. Gondolom új gépekre szerszámokra nincs keret tehát itt is használtból induljunk ki: a klímás kéziszerszámok, fúrógépek, (akksis is) fúrófejek, faláttörő fúrók, különböző méretűek tégla, ytong és panelhez, vákuum is lefejtő gépek persze normális márkában nem valami gagyi kínai az ide tartozó különböző gázokhoz tömlő és gázpalack, UV készlet csőhajlítők, mérő és vákuumórák, villás és nyomatékkulcsok. És ne feledkezzünk meg létrákról, állványokról sem, általánosan 5 és 8 méter körül vannak a szerelési magasságok! A tisztító és karbantartó folyadékok és gázok a töltéshez kb. R407C-től 410A és R32-ig hát bárhogy is számolom 2 milla. Az sem árt ha, pár százezret félreteszel anyagokra pl. rézcsővek, csatornák, tartók, konzolok, szigetelések, mivel a tulajdonosok helyetted nem fognak elmenni a hűtéstechnikai szaküzletbe vásárolni.

Ha, ezek most mind nincsenek meg és ha jól számolok, akkor mindennel együtt majdnem 4 milla az amivel rendelkezned kell ha vállalkozni szeretnél ezzel a szakmával. Azért számolj azzal hogy tankolni is kell a kisteherbe ami havi 100-at elvihet simán és a parkolási költségeket is fizetned kell, úgy ne indulj el bárhova is dolgozni a hónap első napján hogy nincs zsebedbe legalább 200 ezer!

2019. júl. 14. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!