Büfé nyitáshoz mire van szükség (suli, munkahelyi, akár utcai, ha létezik ilyen)?
Árat Te ajánlasz ( van ahol kötik minimumhoz, de nem jellemző ) . A helyi üzlethelyiségeket megnézni a környéken, hogy mennyikért adják. Ez településenként változó van olyan helyem ahol 35.000 Ft-ot (aam 0% áfával) fizetek 30 nm-re, van ahol 22nm-re bruttó 45-öt (27% áfával) , másikra meg előkészítővel együtt 25 nm-re 53-at (27% áfával). Egymástól 20 kmre vannak.
Van olyan, ami lenne 50 kmre. 9nm-es ( Nyilván ott max beszállított termék jöhet csak szóba az meg drága, ha készterméket árulsz plusz a minősége sem lesz az igazi. Hacsak nincs mellett olyan helyed, ahonnan önmagadnak szállítasz be. Ezért célszerű vinni párhuzamosan olyat ami nyáron is üzemel amíg az iskola büfé kiesik, pl. streetfood . De akkor már miért ne szállíthatnál be Menza alternatívának ebédet is onnan?!:-) )
Emellett érdemes megnézni hogy a kiírások eredmény hirdetettek- e? Ha nem, akkor lehet sikertelen volt és szándéknyilatkozattal felkeresheted az üzemeltetőt, hogy üzemeltetnéd a büfét.
Porral oltót ha nincs akkor venned kell, meg évente neked kell felülvizsgáltatni, de van hogy az iskola biztosítja. Kuka ugyanez, hiába van a sulinak, engem is bírságoltak már meg miatta, hogy nem fizetek a semmire ( mert a sulissal együtt viszik ) külön szemétszállítási szerződést.
Nébihhez szakosított tároláshoz is hűtők, sütők, stb. elég olcsón össze szedhetők, igaz én pl. egy komplett látványpékség franchise berendezéseit hoztam el 50.000-ért anno.
Kémiai kockázatbecslés, a tisztítószereket jelenti, azok tárolása, felhasználás módja, elég részletesen kb 20 oldalon le lesz írva. Nem kell vágni fejből, de kb tudd mit hogyan és mikor hol és hogy lehet használni, plusz legyen kinyomtatva a biztonsági adatlap ami 3-5 évre érvényes, az letölthető nagykerek oldaláról is).
Ezt nézni fogja az ántsz meg a termékköreidet is, maik nem kell hogy kihelyezve legyenek, de ha nem felel meg az oétisnek, akkor le fogják húzni a listáról. ( Még a túró rudit is, ha szigorúak-hozzáadott cukor és kakaótartalom miatt - , de nálam mondták ha már tényleg azt sem lehet adni, akkor mit?!Egyébként sok múlik a részleteken és szerintem ezen áll vagy bukik a dolog, hogy tudsz e alternatívát találni és kínálni. :-) )
Általában júniusban jellemző a lejáratkori kiírás, de célszerű nyitott szemmel járni, mert évközben is sokat adnak vissza, akik "elszámolták" magukat.
pl:
Meglehet, mivel az ántszes ajánlásban is benne van, hogy igazából mindent lehetne fogyasztani, csak mértékkel. Ahogy a táblás Boci csoki hátulján is. Az hogy kinek mi a mérték, már az ő dolga. 😊
„Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendô mennyiségek! Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend”
Mondjuk energiaital már ebbe nem fér bele , de erre is van „kiskapu” (pl. chips esetén 2g a sótartalom, de a meegngedett meg 1g. Ehhez képest a nachos 0,9g ) ha olyan az intézmény, ahogy a kávéra, kólára is. 😊 Egyébként meg suli előtt úgyis megveszik a közeli boltokban, és azzal a kezükben fognak mászkálni a büféd előtt sokan. Ne legyenek illúzióid.
Előkészítőben külön van zöldség előkészítő, külön hús előkészítő ( ha kell egyáltalán ) és megint külön az ahol összeállítod a szendvicseket. De ezt csak úgy éri meg inkább. A konyhakész zöldség drágább, a kész szendvics meg még drágább. Emellett, ha van lehetőség kirakni pár asztalt, széket , akkor az áfa sem 27% lesz, mint késztermék esetén, hanem 5%. Így a pékárut, tejet, beszerzed 18%-on a húsokat 27% áfával, de 5%-a adod el, a belőle összeállított szendvicseket, ételeket. Ez jelentős visszaigényelhető áfát, vagy épp alacsonyabb árakat tud generálni, így még olcsóbb is lehetsz a 27%-os kereskedelemi termékekkel, mint a szemben lévő hipermarket.
Kicsomagolni is lehet, de címkézni kell a kötelező adatokkal összetevők, súly, lejárati idő, allergének, csomagolás napja, stb. ) Mérleg hitelestett kell 5kgi-g z tban hogy ingyen adják a részletfizetéses pénztárgéphez. Gyümölcs mehet darabra is, de ha van mérleg akkor az árszorzós és súlyra is. Beszerzésről mindig egyen bizonylatod ( számlád, ne blokk!) Beszerzés a legjobb ha magadnak termeszted, de nyilván ez nem mindig adott, de szerződhetsz őstermelővel is, csak legyen számlaképes és felir azonosítós, vagy marad a számlás bolti beszerzés. Kb ilyen sorrendben drágul az áruk. Márpedig itt jellemzően árérzékeny vásárlói körről beszélünk.
Étteremből ne vegyél rántott húst, ha lehet, mert drága lesz. Ha van rá lehetőség, hogy a húselőkészítőben lesüsd ( itt pl nekem az egyik helyen a műemlék védelem miatt, az elszívó beszerelése ütközött akadályba ) akkor úgy meg tudod oldani, vagy ha van ez másik üzleted, ahol tudsz frissen sültet adni, akkor tisztább ha onnan thermoboxban viszed át.
Na igen, az a baj ezzel, hogy egy lennél termék kínálatban a sok pályázat közül aki ad rántott húsos szendvicset. De azt a rántott húst fel is vághatod, salátával, tortillába tekerve, joghurtos ( cézár, tzatziki öntettel, hidd el többet lehet eladni belőle, ahogy gyrosból is. De ha csak szimplán menünek bekínálod kevert zöldsaláta ágyon, öntettel ( ne adj isten Jázmin rizzsel menüben ) diákok és tanárok is szeretni fogják az unalmas szendvicsek helyett. 😊
Nálunk igazából a helyi termék alapú streetfood kínálat a jellemző, úgymond optimalizálva (csúnya szóval, lebutítva) az iskolabüfék számára.
Igen, itt jön be, hogy nem minden a bérleti díj összege, ha a kínálatod olyan minőségű, összetételű és árfekvésű, hogy veri a magasabb bérleti díjat ajánló egysíkú melegszendvicses pékárus, kínálatot. Nem mellékesen, aki előttünk üzemeltette az franchise pékáru partner volt heti 200-250.000-es bevétellel 400-450Ft-os szendvicsekkel. Mi kezdetben megoldottuk 300 Ft-ért kínált áron nagyobb szendvicsekkel, magasabb forgalommal. Éves 5-10% áremelésekkel, ami még mindig az átlag alatti.
Személyi kérdések kiemelten fontosak. Én az Utánam típusú vezető vagyok, nem az Előre, aki azt sem tudja mit is kellene elvárni az alkalmazottól, mit tud reálisan termelni egy ilyen üzlet. Minden új üzlete az első fél 1 évben én vezetek be, alakítom ki a végleges kínálatot, standardeket, stb. És csak utána kezdek munkaerőt keresni, de igen a legjobb ha családon belül marad. Nekem pl. párom az egyik üzlet vezetője, vendéglátó üzletvezető végzettséggel, de nem feltétlen szükséges. Alkalmazott esetén viszont kell képzési anyag és meg is kell őket tartani, kell érintésvédelmi felülvizsgálat, és munkahelyi kockázatbecslés is. Emellett üzemorvosi szerződés, vagy háziorvosi alakalmassági eü kiskönyv, és tüdőszűrő.
. Ő 1 év után vette át tőlem, kezdetben egyszerűsített foglalkoztatott volt Gyesen lévőként, - napi 1000 Ft járulék és anapi bére a költség, de egy évben max 90 napot dolgozhat egy munkavállaó így, tehát egy évre legalább kettő kell, de nem szerencsés cserélgetni őket. - Majd a lejárata után munkaügyiből vettem ki 70% bértámogatás mellett 1 évre garantált bérminimumon. Így -minimalizálható a munkáltatói költség is,havi 60-70.000 Ft-ra mivel a hó elején kifizetett bruttó bér 70%-a és a szocho 100%-a 3 úti ktg térítés 100%-a visszautalásra kerül hó végén. De nyilván nyárra meg kell oldani a továbbfoglalkoztatást saját költségen ( ekkor jön be a további, nyáron is nyitva tartó üzlet kérdése ) . És a sulikban egyfajta személyi kultusz is kialakul a büfésekkel szemben, így nem járható út, hogy 3-6 havonta új embert alkalmazz. Viszont kb 3-4 üzletig működik az, hogy személyes közreműködő legyél. Afelett Neked már inkább csak a minőségbiztosítás, menedzsment, meg adminisztráció, fejlesztések, üzleti tervezések, és kb fél évente kell az új kínálat kialakítása, és az egyes helyeken a helyettesítés fog beleférni. ( Én 3 év alatt most nyitom a 3.-ikat, meg van egy foodtruck, plusz számos melléktevékenység is )
Mert azt is kell, mivel ha te bevezettél valamit, akkor annak azon a szinten kellene megmaradnia. Egy alkalmazott ellazsálhatja, kispórolhatja, stb. és akkor jönnek a negatív visszhangok, ami nem vet jó fényt a vállalkozásodra.
"Durva, hogy 27% adó helyett 5%-lehet minden, hogyha helyezek ki asztalokat+ székeket(erre is kell külön engedély?:D)"
Nem mindenre! Egész pontosan 3 feltételnek kell együttesen teljesülnie : Helyben készített étel , vagy alkoholmentes ital helyben történő fogyasztása.Az amit szünetben elvisz és a szétcsomagolàs nem helyben készítés és fogyasztás!
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény ("Áfa tv.") 82. § (2) bekezdése alapján az Áfa tv. 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Az Áfa tv. 3. számú mellékletének szolgáltatásokra vonatkozó II. részének 4. pontja – s ebből következően az 5%-os adómérték alá tartozó szolgáltatások köre –a következőket tartalmazza: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből) .
abban az esetben, ha az étel, helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, stb.), és azok tisztántartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), szolgáltatásnyújtás valósul meg attól függetlenül, hogy azokat (részben vagy egészben) közvetlenül az étel, helyben készített ital értékesítője vagy más személy biztosítja. Ennek megfelelően szolgáltatásnyújtás történik pl. a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra való értékesítés esetén akkor is, ha az étel elfogyasztásához használt asztalt, széket vagy pl. a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdó használatot, illetve előzőek tisztán tartását részben vagy egészben nem (illetve nem közvetlenül) az étel, helyben készített alkoholmentes ital értékesítője biztosítja.”
Területileg az a célszerű ami a lakóhelyedhez kozekebb van mert itt reggel 5-től indul a munka.
Rentabilitás szempontjából meg nem a 100-200 fős intézmények a nyerők. Azok max kiegészítő jelleggel pl. egy streetfood mellé. Aminek ugyanezek a szempontjai , de max egytál -ételig bezárólag ( nem kötelező a szakàcs) és ninxa ennyi megkötés. Max alkoholra hogy 200 méteren belül nem lehet védett intézmény. De pl. mi az iskolabàlt alkohollal, konferenciakst rendezvényeket is ki tudunk ezzel szolgálni az iskolán belül nen tanítási időben. Mivel kézenfekvő, hogy ahekyi büfést megkeresik ezzel, de mivel iskolabüfé igy az alkohol kiesik az engedélyek közül. Mig pl a streetfoodos helyről kitelepülve már megoldható az is.
Költségben, ha már van egy iskola büféd és stabil beszállítói köröd ,akkor kevesebből, ha nincs akkor többől hozható ki, mint egy iskolabüfé. Drágább üzlethelyiség ( kivéve ha önkormányzati) kaució, üzleti díjszabású közüzemi szerződések, stb.
Nekem az iskolabüfé eredményei termelték ki a masodik helyet utána a kettő együtt a foodtruckot és a 3 együtt a 4-ik és 5. helyet amit most újítók fel.Jellemzően én Megyeszékhelyeket vagy azok 20 kmes környékét célzom meg.Van 2 telephelyem Egerben, egy Mezőkövesden egy Szolnokon. A Foodtruck most idén Pesten lesz, de egyébként a székhelyem meg egy borsodi kis faluban van Mezőkövesd mellett.
Embert mint mondtam nem célszerű váltogatni. Találd meg efoval akire rá mered bizni az üzletet. Regisztráltasd ne munkaügyibe, utána vedd ki támogatottként. 1 ev alatt spotolsz amnyit bérköltségen, higy utána tovább tudod foglalkoztatni és a srácok is kötődnek az azonos személyekhez.
Gimi jobban megéri, de az nem haszon , hanem bevétel!!! 😁😁😁 10-20% korul van a haszon belőle kb. szóval olyan havi 150-200.000 körül keresel ha nincs allalmazottad, egy 1-1,2 milliós havi ( 50-60.000 Ft/nap) bevétel mellett. De ha visszafirgatod és ujabb uzlete nyirsu akkir nekem pl. éves szinten volt 26.000-45.000 Ft-om belőle jövedelemként 6-8-10 milliós nettó árbevétel mellett.
A fagYasztott pékáru amugy is drága. pizzaszelet nakunk 250 ft jött volna franchise péknek a beszerzése 320 +18% áfa , azt mennyiért kellene már adnod?! Az előző 5 éve adta a szendvicseket 400-ért. Mi dupla akkorákat adtunk 280-300ért mikor átvettük, most 4 év utan éves emelésekkel van 400-450-ért.😂😂
Nem minden 27-es és 18-as.
pl. pékáru 18% tejtermék ha import akkor 27% ha magyar akkor 18% .Kukorica alapu termékek, magok 18% ásványvíz 18% üdítők 27%.
kávé hekyben készítve fogyasztva 5% elvitelre 27%. 😊😊 Szendvics hamburger pizza melegszendvics 20% hustattalom alatt elvitelre 18% afelett 27% helyben fogyasztva 5%.
Ja amúgy szép es jó a szabadon tartott állati eredetű meg kisgazda elképzelés, de gyakorlatban nem működik, ahogy a minőségi marha ( Angus, Wagyu, Argentín) sem.De majd rájössz. 😊
Igen lehatárolással vízállások kiepitesevel variálhatod az előkészítőket egy légtérből leválasztva is kézmosó kétfázisú mosogató kell.
Eldobható eszkozok a célszerű mert akkor nen kelll külön fehermosogató.
De pl. kell fekete fehér öltöző. wct általában eü kiskönyvvel rendelkezők által hasznaltat fogadnak el az intézményen belül. Az külön nem kötelező a büfé területére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!