Hogy van ez az adóalap csökkentés, költségelszámolás?
Jól értem, hogy arról van szó, hogy adómentesen költhetem el a keresett pénz egy részét?
Pl. keresek évi 3 millió Ft-ot s abból adózni kell 33%-ot tehát 1 milliót. (kerekített példaértékek)
De ha veszek 1.5 millióért számitógépet, autót, tankolok stb. akkor csak a fennmaradó másik másfél millióból kell adózni, vagyis csak fél milliót? S az autó meg számítógép meg benzin olyan mintha adómentes jövedelem lenne?
Költségelszámolás kizárólag önálló tevékenység végzése esetén lehetséges.
Viszont ha bármidet "beviszed" a vállalkozásodba, az nem a Tied, hanem a vállalkozásodé, tehát értékesítése esetén a vállalkozásnak bevétele keletkezik.
"S az autó meg számítógép meg benzin olyan mintha adómentes jövedelem lenne?"
Ez nem jövedelem, hanem a tevékenységed végzése érdekében szükséges eszközök, anyagok. Úgy tekintsd rájuk...
Ha vállalkozol, akkor tényleg irány sürgősen egy könyvelő! :)
ugy tudom autó x év alatt nullára leértékelődik, s akkor megintcsak kivehető s eladható adómentesen.
oké h munkavégzésre kell, de bárhova elmehetek vele nem? max. a benzint nem számolhatom el mindet.
Rosszul tudod.
5 éves autó értéke nem nulla, hanem van maradvány értéke. Évente bizony%-ban írhatsz le.
Az autó 4 év után nagyjából a piaci ár felett lesz, vagyis bukni fogsz rajta.
Gázolajat számolhatsz el, benzint csak speciális esetekben. Útnyilvántartást vezetsz, aszerint számolsz.
Nav vizsgálatnál, egyike lesz az elsőnek.
Ha jogosulatlanul vonsz le áfát, nagyon megbüntetnek, és visziknek mindent a cégből.
Komoly vállalkozás, ami nem teherautót bérel.
Lízingben tudsz gondolkodni, nyíltvégüben, azt le tudod írni.
:)))
Komoly szoftvergyártó annyi szoftvert gyárt, hogy azt már teherautóval kell elszállítani:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!