Fagyizó üzemeltetése mennyire éri meg?
HACCP, Nébih külön engedély, ántsz biztonsági adatlap bejelentés, kémiai kockázatbecslés, rágcsálóírtás, tűzoltó készülék, mentődoboz, utánvilágító táblák, 5 nyelvű dohányozni tilos tábla, stb. önkormányzati bejelentés, engedélyek kb 60-70.000 Ft ( 2-3 hét )
eü kis könyv, háziorvosi igazolás, tüdőszűrő 7-8000 Ft
Cég esetében üzemorvosi szerződés, 20-25.000/évtől
Online kassza ( 150-170.000 újonnan de részletre is megveheted 3 hónapra), vagy használtat navos árverésen találsz 30-40 ezerért amit átszemélyesíthetnek 25+ áfáért.
Ha van végzettséged jó, ( vendéglátó eladó, üzletvezető, cukrász) ha nincs akkor alkalmazott kell, szezonális zömében ez a meló, így elég az efo (alkalmai munkavállaló vagy diák ) havi 30.000 Ft járulékkal.
A többi költség függ a helytől, pl. Tisza tó környékén vagyok én is most tárgyalásban egy üzletre, 3évre havi 50 bérleti díjjal, szezonra 200-300.000 körül adnák ki.
Érdemes lehet elgondolkodni, egész évben nyitva tartó üzleten is.
Beszerzési forrástól függően, cukrásztól kézműves fagyi drágább de jobb minőség, és visszatérők "tömege" lehet, de alacsony árrés, albánoktól csak szezonálisan (áprilistól szeptemberig) és zömében egysíkú tejszín ízű fagyit tudsz beszerezni féláron (100ft/5 dkg), kommersz olcsó tégelyes fagyit meg bárki tud venni a Lidlben is.. igaz 4500Ft/tégelyből 12-15 ezret kiforgalmazol, de nem biztos hogy nyerő megoldás lenne a minősége miatt.
Szerződhetsz kihelyezett Gelato, Gelati amo, Levendula, stb. fagyipulttal és beszállítással is, de franchise vagy kauciós a dolog és nem biztos hogy országos a lefedettsége, meg vehetsz használtan 50.000-ért is fagyipultot.
Ha független vagy, és magad oldod meg a beszállítást a háttérhűtők mellé célszerű thermoboxokat és gn edényes tégelyeket beszerezni.
Összességében reálisan kb 4-500.000-ből neki tudsz indulni,ha jó helyen, bejáratott üzletet veszel át.
Havi fenntartási ktg függ a rezsidtől, alkalmazott, stb. de nyilván ezt úgy érdemes, ha ezeket ki is termeli az üzlet.
Példánál maradva 10 éve üzemelő fagyizó nyáron havi 1,5 milliós forgalom 50 %árréssel, 750.000-ből fizetendő:
- Bérleti díj rezsivel ( 80.000 )
- 1 egyszerűsített foglalkoztatottal 170.000 Ft bérjárulék ktg.
- operatív ktg vállalkozás fenntartása, járulék, könyvelő stb.( 100.000 )
- ptgép törlesztő 60.000
Havi 300-350 marad meg kb, adózás előtti eredményként ezt kataban kiveheted, vagy szja szerint 39,5% adóval kivétként 120.000 Ft körül keresel vele nettóban, de a beruházásod nem térül meg, vagy bent hagyod 3 hónap alatt kb 200-250-et hoz nettóban a szezon alatt, a kezdeti 500-as beruházás megtérülésén felül.)
De ez esetben a további 9 hónapban is fizetned kell a bérletit akkor is ha nyitva sem vagy ( de mondjuk van mellette más, amiből van bevételed és tudod finanszírozni szezonon kívül is ). Ha meg szezonra veszed ki, akkor ennek több mint a fele elmegy csak az emelt összegű bérletire és minimum két szezon kell, hogy pénzednél legyél.
Szabad vállalkozási zónában, pl. nekem most Abádszalók cégként (pl. egyszeméyes kft) jobban megéri 3 év szocho kedvezmény miatt, ami havi 19.500 Ft járulék megtakarítás (így bérleti díjad közel fele már ezen megtérülhet) egy ev.-hez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!