Miért tekintenek valakire úgy mint a sátánra hogyha üzleti terv nélkül indít egy vállalkozást?
8-as tanulságos...
Igaz annyiban érthető, hogy az ilyen egységek csak konyhakész terméket tarthatnak előkészítő hiányában, de attól még lehetett volna fantázia dúsabb a kínálat. Viszont nehogy azt hidd evidenciával bír a boltba megvedzem otthon megcsinálom ugyanazt dolog. Én is meglepődtem mikor csak az átmenő forgalom és a szájhagyomány marketingje kapcsán a próbaüzem alatt a helyiek ( idős lakosok, ebédszünetes fiatalok és munkások) vitték el a napi menü 80%-át, amik tipikusan ilyesmi kaják voltak rántott sajt , rántott hal, csirkemell, sült csirkecomb.
Viszont a 3 millió beruházás túlzó egy ilyen jellegű egységre!
"Viszont a 3 millió beruházás túlzó egy ilyen jellegű egységre!"
Nem annyira...
Hűtő, fagyasztó, sütő beszerzése, táblák készíttetése, árukészlet beszerzése (üdítő, ez-az) csak az önkormányzat felé fizetendő bérleti díj havi 40 ezer ft + a rezsi (kb. 30 ezer ft, villany, víz, stb), meg a saját maga után fizetendő havi 50 ezer ft adó, stb.
Csak ha az 3 utolsó tételt nézem, ez havi 120 ezer ft, ami fél évre vetítve már 720 ezer ft. + pénztárgép 100 ezer ft - máris majdnem 1 milliónál tartunk...
Mondjuk ebben teljesen más stratégiát vallunk.
Eleve nem 0 Ft a bevétel fél éven át, amiből illő fedezni azért 2-3hónapon belül ezeket, vafy dobni a tervet. pgep 130-150 ezer, részletre meg 3 havi 50. Bérleti dij rezsi szintén havonta felmerülő ktg. amit fedezni kell de nem zsebből hanem bevételből.
Áru meg eleve zömében szallitoleveles és forgási sebességgel 1-2 hét alatt belőhető. Az az 1-2 napo àrukészlet ami nyitó finanszírozandó csak előre, ráadásul amit tárolni se tudsz sokáig a hely szűke miatt.
8 nap alatt 4-szer forgatod meg mire az első szállítást vagy a teljes hetit fizeted.
Ha havi 150-200-al is számolsz az egy 30-40%-os árréssel ( de mondjuk gyros esetében már 80-100% ez )1 millió alatti havi forgalom . Egy kb 1000 Ftos vásárlói kosárral már napi 40-45 fővel teljesíthető.
A berendezésekből sem feltétel az új.Korábban irtam pl. jofogas,vatera nav mbvk tele van ilyenekkel.
100-150 ezerből megoldható egy komplett üzlet. Max 400-at mondanék tőke igényre amit egy ilyenbe tolni érdemes, ami 2-3 hónap alatt meg is térül az önfenntartáson felül.
Na most ezt magad sem mondod komolyan, hogy 150 ezerből megoldható egy üzlet, amikor csak a pénztárgép 100 ezer ft...
Meg aztán nem figyeltél, "fiam" :D (a 8-as meg a kis KATA-s vagyok) Példaként hoztam fel, hogy milyen az, amikor, halvány dunsztja sincs valakinek arról, hogy mi az az üzleti terv - többek között ezért csődölt be.
"8 nap alatt 4-szer forgatod meg " - nem forgatott az semmit, mert SEMMILYEN forgalma nem volt. Naponta ha 4 vevője volt, akkor sokat mondok. Nem vicc, egész nap a környéken járkálok.
Első hónapban beüzemeléssel együtt nekem 75 a pgep első részlete , de azt nem a 150-be számoltam bele. 😀 Bàrpult 2 méteres plusz 8 bárszék vatera 20 ezer, pizzapult + 170 cm hűtőpult amibe szakositva minden elfér jofogason 20 ezer , kétfázisú mosogato uveges italhuto jofogas 20 ezer, pult alatti lehel hűtő jofogas 5 ezer + egy fagyasztó szekrény ajándék volt hozzá.
új olajsütő ketmedences 8 literes 48.000 Ft
ipari kontaktgrill 13.000, indukcios fozolap 8000 Ft.
beepitett sütő elszivoval gázfőzőlappal, ami cserélve lett mikrora 20-as jofogason.
bútorzat 8000 ft.
na jó.. 162.000, de nagyságrendileg ott van.
Add hozzá a 75ös pénztárgép részletet 237.000 és meglátod marad 63-163.000-ed árura,ami nem szallitoleveles (vagy dekora pl. faltetovalas 13.000 volt nekem, kaja fotók artabla 23.000 Ft) táblára stb. Igaz ezeket en mar a forgalombol vettem megállító tabla 5000 Ft vilagito open tábla kemény 3.000 Ft, igaz a forgalmat egyből duplázta is. 😀
"Eleve nem 0 Ft a bevétel fél éven át, amiből illő fedezni azért 2-3hónapon belül ezeket, vafy dobni a tervet. pgep 130-150 ezer, részletre meg 3 havi 50. Bérleti dij rezsi szintén havonta felmerülő ktg. amit fedezni kell de nem zsebből hanem bevételből."
Elvileg igazad lenne, hogy az az ideális, amikor a forgalomból fedezed a bérleti díjat (40), a rezsit (30), stb, (meg a pénztárgépet, havi 50 ezerért? + 50 adó), de ugye ez így már mindjárt 170 ezer ft, amit nyereségként, tiszta haszonként kellene kitermelni.
Véleményem szerint nem lehet úgy vállalkozást indítani, hogy ne legyen MINIMUM 2 havi (de inkább fél évi) tartalék pénzed, hogy ha minden kötél szakad és amíg felfut a vállalkozás, addig is ki tudd fizetni a bérleti díjat, adót, rezsit, stb. Mert mi van akkor, ha az első hónapban mondjuk csak 100 ezer ft tiszta haszon van? Akkor második hónaptól már adótartozás, rezsitartozás?? Vagy akkor a 2.-ik hónapban dobom az üzletet?
A másik:
"Áru meg eleve zömében szallitoleveles és forgási sebességgel 1-2 hét alatt belőhető"
Ha ez alatt azt érted, hogy majd valamikor átutalással kapja a cég a pénzt, az áruért, amit hoz, akkor ez Bpesten nem igazán működik. Legalábbis a környékünkön lévő kisebb boltokban tuti, hogy nem.
Vagy a tulaj szerzi be az árut vagy hozza a szállító és akkor, ott azonnal fizetni kell érte.
Nem kötözködésképpen írom ezt, csak én így látom.
Nem. A 170-et árréseként kell kitermelni, nem haszonként.Ezek költségek amit az árrésből kell fedezni,jellemzően 30-100% árrés mellett.
Tehát ehhez havi 340-400 ezres,átlag napi 15-20 ezres forgalom is elég.
Ha ezt a minimumot sem termeli ki akkor bizony vàlsàgmenedzsment vagy rosszabb esetben zárás a vége. Amit tennie kellett volna ez esetben is a bódésnak.
Én se kötözködésképpen, csak gyakorlatból mondom.
Nekem viszont már induló vagy épp ismeretlen vállalkozásként sem okozott 3 megyében gondot ez a fizetési forma. Különösen igaz ez a nagyobb cégekre mint beszállítókra vagy épp - szintén csak az tudja aki benne van, - a sok sleppturàsra, aki nap mint nap beesik az üzletbe egymás alá licitálva a beszerzési árakkal és egyéb kedvezményekkel.
De ha már Pest. ott van pl. a trimex bt. 1 napos forgási sebességre tudsz velük alapozni.
Ez a korábbi 63-163.000 ft likvid tőke alapján már nem is irreális elképzelés. Napi 80-120.000 ft forgalom küszöbig és még csak nem is halasztott fizetésű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!