8 órás munka mellett szeretnék kis vállalkozást indítani, hogyan kezdjek neki?
dekoratőrként vállalnék kis vállalkozást, miközben teljes munkaidőben dolgozom.... arra lennék kíváncsi, hogy ahhoz hogy hirdessem, kell valami engedély külön, vagy elég ,hogy csak maga a hirdetést fizetem?
Illetve ha valami jártas ilyen dolgokban, kérem adjon tanácsokat , köszönöm! :)
Egyéni vállalkozói kiváltása szükséges hozzá: KATA-s vállalkozóként mellékfoglalkozásban havi 25 ezer ft az adó - ha van bevételed, ha nincs.
Esetleg adószámos magánszemély, de annak bonyolult az adózása és nem is biztos, hogy megadják.
NAV-nál kell bejelenteni a (főfoglalkozás melletti) egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését. Nem kell KATAS-nak lenned simán lehetsz átalányadózó és akkor csak a tényleges jövedelmed (ami általános esetben a bevételed 60%-a, egyes tevékenységeknél ez kevesebb) után kell SZJA-t és járulékokat fizetni.
Ha bemész bármelyik NAV ügyfélszolgálatra szerintem elmondják, hogy mi a teendőd.
Ó, Istenem, 4-es, legalább ne kevernéd a szezont a fazonnal!
"Nem kell KATAS-nak lenned simán lehetsz átalányadózó"
- Pontosan, hogy a KATA adózás az átalányadózás a havi 25 ezer ft-jával. Teljesen mindegy, hogy mennyi a bevételed (12 millióig, ill. ÁFA szempontjából 8 millióig), MINDIG 25 ezret kell fizetni. Nem kell havonta adóbevallást csinálni, csak beküldeni a 25 ezret és kész. Év végén egy bevallás.
"és akkor csak a tényleges jövedelmed (ami általános esetben a bevételed 60%-a, egyes tevékenységeknél ez kevesebb) után kell SZJA-t és járulékokat fizetni."
- ez pedig a tételes költségelszámolás, ahol van bevétel, le lehet írni a kiadást (költség) és a fennmaradó összeg után adózik. DE! itt havonta kell adóbevallást beküldeni, amit, ha nem tud megcsinálni a kérdező, akkor könyvelő kell hozzá, stb.
Abban viszont igazad van, hogy nem feltétlenül kell KATA adózást választania - lehet, hogy a másik fajta adózás kedvezőbb számára, de ezt már a kérdezőnek kell átrágnia egy könyvelővel: várható bevétel, kiadás, stb. Melyik éri meg neki jobban?
Ja, és még egy fontos dolog: KATA-s vállalkozóként csak a bevételt kell vezetni, nem kell blokkokat, ÁFÁ-s számlákat őrizgetni a kiadásokról, nem kell könyvelőhöz rohangászni, stb.
Mióta KATA-s vállalkozó vagyok, sokkal könnyebb az életem :-)
Előtte állandóan azt látta a fiam, hogy havonta őrült módon blokkokat, számlákat, stb. keresgélek, könyvelőhöz próbálok rohanni, stb :D
Most pedig: a számlatömbben gyűlnek a bevételi számlák, a kiadást nem kell számon tartanom és havonta 12.-éig elutalom az adott pénzösszeget. Ennyi :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!