Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan vehetem vissza fiamtól...

Hogyan vehetem vissza fiamtól a jogot, hogy a tulajdonomban levő kft minden ügyében dönthessen és aláírási joggal is felruháztam ügyvéd segédletével?

Figyelt kérdés
Egy évvel ezelőtt bíztam fiamra mindent, és azt látom, helytelenül cselekedtem. Olyan "megmutatom, ki az úr a házban" viselkedést tapasztalok, s információkat is hiába kérek. Mi a módja a helyzet megváltoztatásának? Ugyanannál az ügyvédnél kell a változást elintéznem? A kft bankszámlájával mi lesz a helyzet? Mert ügyvezető továbbra is ő marad.

2017. jún. 7. 16:45
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
Mik a tulajdoni viszonyok a cégben?
2017. jún. 7. 16:54
 2/8 anonim ***** válasza:
76%

ha az ügyvezető akkor ő jogosult a folyamatos működést biztosító ügyekben dönteni

mint ügyvezető köteles téged tájékoztatni, akár bírósághoz is fordulhatsz ha nem teszi meg.

ptk-ban vannak ilyenek pl:

3:112. § [A vezető tisztségviselő önállósága]

(1) A társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő - a társasággal kötött megállapodása szerint - megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.

(2) A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján önállóan látja el. E minőségében a jogszabályoknak, a létesítő okiratnak és a társaság legfőbb szerve határozatainak van alávetve. A vezető tisztségviselőt a társaság tagja nem utasíthatja, és hatáskörét a legfőbb szerv nem vonhatja el.

(3) Egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag az ügyvezetésnek utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő köteles végrehajtani

3:196. § Az ügyvezető képviseleti jogának korlátozása, megosztása, és nyilatkozatának feltételhez vagy jóváhagyáshoz kötése harmadik személyekkel szemben nem hatályos.

2017. jún. 7. 17:06
 3/8 anonim ***** válasza:
2017. jún. 7. 17:29
 4/8 A kérdező kommentje:

Na igen, bocsánat, de a módja érdekelne, hogy azt a papírt hatálytalanítsam, amely szerint teljes egészében és mindent aláírhat. A cég tulajdonosa én vagyok, teljes egészében ő működteti. Látni akarom a dolgokat, de így hiába. Konkrétan mit kellene tennem? Hogyan vehetem vissza a megbízást?

Köszönöm a türelmet. Talán tényleg jobb lett volna új kérdés helyett folytatni a tegnapit. Nem jutott eszembe.

2017. jún. 7. 20:03
 5/8 anonim ***** válasza:
60%

3:109. § [A legfőbb szerv feladat- és hatásköre]

(4) Egyszemélyes társaságnál a legfőbb szerv hatáskörét az alapító vagy az egyedüli tag gyakorolja. A legfőbb szerv hatáskörébe tartozó kérdésekben az alapító vagy az egyedüli tag írásban határoz és a döntés az ügyvezetéssel való közléssel válik hatályossá

2017. jún. 7. 22:58
 6/8 anonim ***** válasza:
76%
3:25. § [A vezető tisztségviselői megbízatás megszűnése](2) A jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személy esetén a jogi személy alapítói a vezető tisztségviselőt bármikor, indokolás nélkül visszahívhatják
2017. jún. 7. 23:05
 7/8 xswerdy ***** válasza:
mivel az ügyvezető személye szerepel a cégjegyzékben, ez a cégjegyzés módosításával jár. Bármelyik ügyvédnél intézheted. Találnod kell viszont egy új ügyvezetőt, vagy saját kezedbe venni a cég vezetését. Azt nem értem, hogy hogy maradna ő az ügyveztető? Az elején éppen el akarod venni tőle ezt a jogot.
2017. jún. 8. 11:40
 8/8 A kérdező kommentje:

xswerdy

Egyre inkább azt látom, hogy a gondolkodásom fából vaskarika. Tovább kell farigcsálnom.

Valójában csak belelátni szeretnék a pénzügyekbe. Azt hiszem, békés hangnemben meg kell vele ezt beszélni,és kész. Sajnos, mindketten elég pukkancsok vagyunk, így aztán egy-kettőre kész az összeveszés. Haragtartás nélkül, de ezért a veszekedés az veszekedés. A lehető legrosszabb módja a dolgok intézésének. Persze tudni lehet ezt, de elkerülni nehezebb. Legalább is nálunk. Szerencsére másnap az élet úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. Köszönöm mindenki hozzám való kedves figyelmességét.

2017. jún. 8. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!