Egy Kft. Két számlámat nem fizette ki. Közjegyzőnél szeretnék fizetési meghagyást kérni. Mennyire vehetem biztosra, hogy hozzájutok a pénzemhez?
Egyébként azt tudod igazolni, hogy tényleg ez a cég rendelete meg, és nem csak valaki ennek a cégnek a képviselőjének adta ki magát?
Egyébként kezdeményezhetsz fizetési meghagyást, de ha ellentmondanak, akkor per lesz belőle (ami nem olcsó), és ott neked kell mindent bizonyítani.
Te magánszemély vagy, vagy valamilyen cég? Esetleg EV?
Köszönöm szépen a válaszokat.
EV vagyok.
Én is attól félek, hogy letagadnak mindent. Sajnos a fordításokat interneten rendelik meg, személyes találkozásra nem kerül sor. A Facebookon egy létező profilról egy fordítókereső csoportban rendelte meg a fordítást. A profil valós, lenyomoztam (persze azt bármikor törölheti). Emailben kért választ, a címe gmail-es, tehát bárki létre is hozhatta volna akár, hivatkozhat erre. Én biztosan tudom, hogy valóban az ő email-címe, mert a Facebookon adta meg, de ezt nem tudom bizonyítani. :( A cégadatokat kikértem, az illető abban a cégben valóban szerepel. Az ott megadott céges emailcímre is írtam, onnan sem kapok semmilyen választ. Mondjuk a számlákat nem küldték vissza, és szerintem az, hogy semmire semmit nem reagálnak, szintén nem jó szándékot feltételez, ez is bizonyíték szerintem. Mert ha én egy kamuszámlát kapnék valakitől, azonnal válaszolnék, hogy mégis milyen számla ez. De ők sunnyognak. (
Hát mást nem nagyon tudsz tenni, mint írásban felszólítod őket (tértivevényes levélben), aztán ha nem fizetnek, előterjesztesz egy fizetési meghagyás iránti kérelmet. Aztán vagy elfogadják és nyertél, vagy ellentmondanak, de akkor egy perben nagyon kétséges, hogy tudod-e bizonyítani az igazadat.
Ez akkora összeg, hogy még felszámolást sem lehet kezdeményezni csak emiatt.
Önmagában az, hogy nem küldik vissza a számlát, nem bizonyítja, hogy igazad van, bár valamennyi bizonyító ereje lehet.
A fizetési meghagyás díja 5000 forint lenne, ha perré alakul, akkor még ki kell fizetned +10.000 forint illetéket. Ha megnyered a pert, akkor visszakapod, de ha vesztesz akkor ezen felül a cég perköltségét is ki kell fizetned.
Én a helyedben írnék a cégnek írásbeli felszólítást (a leírásod alapján én úgy vettem ki, hogy eddig csak e-mailt írtál nekik), aztán közben lesz időd kigondolni, hogy megéri-e pereskedni.
Köszönöm szépen a válaszod.
Már most is azon gondolkodom, megéri-e pereskedni. A fent leírtak alapján mennyire van elég bizonyítékom? Illetve ha a cégtulajdonos valakinek a valakije (szerintem politizál a profilja alapján :(), akkor el tudja tussolni az ügyet?
Igen, tuti valós a profil, a megrendelőé és a cégtulajdonosé is. Illetve fent van még a Facebook-csoportban a tavaly augusztusi hiretése is, amelyben fordítót keres, abban pedig szerepel az email-cím is, amelyen aztán leveleztünk.
Azt nem tudom, el lehet-e menteni a teljes profilját a kapcsolatrendszerével együtt, arra az esetre, ha később törölné magát. Gondolom, egy képernyőkép kevés ehhez.
Hát így van valamennyi esély, de azt sose lehet tudni, hogy egy bíró hogy értékeli ezt. Én pl. ha letagadja a megrendelő az egészet, akkor nem ítélném meg a követelésedet.
Ezért lenne célszerű a felszólítás, hátha arra reagálnak valami értékelhetőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!