Egyéni vállalkozás (KATA) indítása esetén megválaszolná valaki az alábbi kérdéseimet?
A héten fogom benyújtani a kérelmem és van még pár pont ami homályos:
1. Az én vállalkozásomhoz mérnöki kamarai tagság lesz szükséges. A kamarai tagságra viszont a KATA adószámommal tudok majd regisztrálni. Kamarai tagság hiányában így a vállalkozás elindítható, hogy van itt az ügymenet, melyiket kell előbb intézni?
2. Mérnöki kamara: ha a tevékenységem kiterjed az egész országra akkor is elegendő csak a helyi (területi) mérnöki kamarához bejelentkeznem?
3. Ha a vállalkozás a héten így elindítható, akkor már tanácsos beállítanom hogy az adó (ha azt az adónemet választom) már szeptember 15.-ig át legyen utalva a tárgyhónapban (szeptember) a NAV felé? Ha szeptember 1.-vel indítom akkor szeptember 15.-ig már utalnom is kell vagy csak októberben?
4. Ha nincs a vállalkozásomnak telephelye 8mert nem helyhez kötött), akkor az ugye nem gond? a székhely bejelentése a kötelező csak?
5. Ha nem az ügyfélkapun keresztül indítom hanem személyesen, akkor a vállalkozás bejelentéséhez szükséges formalapot hol tudom beszerezni, csak az okmányirodában?

1, A tevékenység végzéséhez kell a kamarai tagság, a vállalkozás indításához önmagában nem. Tehát a vállalkozás jogilag elindítható, de tevékenységet nem végezhetsz (jó, mi?), szal amint megvan az egyik, sipirc és csináld a másikat.
2, Igen
3, Utald előbb. 75.000/50.000 nem fog földhöz vágni szerintem.
4. Igen, székhely kell. A telephely és a székhely nem ugyanaz, a telephely elviekben egy kisebb "egysége" egy vállalatnak.
5. Nem tudom, de gondolom igen, ott kéne eziránt érdeklődni. Meglepődnék ha nem lenne nyomtatványuk.

a telephely elviekben egy kisebb "egysége" egy vállalatnak
Nem kisebb egysége (sőt, lehet, hogy a telephely sokkal nagyobb, mint mondjuk a székhelyként bejelentett lakása a vállalkozónak). A telephely a székhellyel azonos városban lehet, más településen fióktelep a hivatalos neve.
Szia!
A többi válasz helyes, de a 3. kérdésedre adott válasszal vitatkoznék. A tételes adót (25000, 50000 vagy 75000) a tárgyhónapot követő hó 12-ig kell befizetned. Mivel szeptemberben kezded a vállalkozást, az első határidőd október 12-e lesz. Arra nagyon ügyelj, hogy év végén ne legyen tartozásod a NAV felé, mert ha az év utolsó napján a tartozás eléri a 100 000 Ft-ot, kivágnak a KATA alól. Sajnos ezt igen szigorúan veszik. Régebben még év közben is így volt, annyi enyhítés van, hogy ezt már csak az év utolsó napján vizsgálja az adóhatóság.
Üdv.: egy könyvelő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!