Melyik gyümölcsöt éri meg a legobban termeszteni? 17/F
Arra gondoltam nem lehet rossz dolog gyümölcs fákkal üzletelgetni nagyban, igazál nincs velük sok gond, annyi, hogy le kell párszor permetezni, meg leszedni évente egyszer a termést, nem?
És melyik gyümölcsbe éri meg a legjobban befektetni, aminek magas az ára, és arányosan nem vészes a meló vele?
"Ha 17 eves lennek, en diofat ultetnek, sokat. Nagy ra a kereslet,"
Hát ne haragudj, de én ezzel vitatkoznék... Télen- tavasszal és most is tele van a Jófogás dióval, még itt a gyakorin is panaszkodtak, hogy hogyan tudná eladni.
Én is hasonlóra gondoltam. A 80-as években a szülőfalum TSZ-ének volt almafa ültetvénye. Starking alma volt, és nem túlzás de olyan finom almát azóta sem láttam sehol a világon, hiába hozzák ma akár Új-Zélandról. A jó almát eladták minden évben, a fa alatt maradt hibásakból meg valaki pálinkát főzött illetve takarmányozási célra használták fel. Nem a fizikai munka szükséglete volt a jelentős, hanem a hozzáértés. 48 előtt magángazdáé volt, majd a TSZ-ben is az egykori sajátját művelte. Aztán elhunyt ez a jó gazda és vele kipusztult a gyümölcsös is, mert hiába volt a TSZ-ben 2 agromónus meg rengeteg fizikai munkára kész dolgozó, egyik sem értett többé hozzá.
A pluszként a pálinka főzés jó ötlet, mert hibás gyümölcs (pl. körte, szilva) keletkezik bőven.
"azt eladnám ipari mennyiségben"
Azért még mielőtt belefognál, nézz utána a törvényeknek - ugyanis jövedéki adó köteles termék, hatósági engedély, stb.
Tudod a cigi, az alkohol és a szerencsejáték hatalmas pénzeket hoz - nem gondolod, hogy az állam kiengedi a kezéből ezeket a bevételeket?
Azért óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Az a párszor lepermetezni, meg egyszer leszedni nem így működik. Alapból a szedés nem egyszer, hanem érési szezonban folyamatosan megy, mert gondolom a teljesen éretlent (még ha van is bizonyos fokú utóérése adott gyümölcsnek) csak nem szeded le. Meg ugye a metszés, a (területtől függően) vad- és fagyvédelem sem egyszerű dolog, meg a területkarbantartás, etc. Nem megy ez olyan könnyen, mint gondolod.
Aztán ott van a fajta kérdése. Írtad, hogy a körtében gondolkozol, de milyen fajtában, mert a különböző fajták nem egyszerre érnek be. Minden fajnak más az élettartama is, ugyanis a fák idővel elöregednek, és termőképtelenné válnak.
Én azért alaposan átgondolnám, hogy belefogjak-e, és ha igen, akkor mindenre van-e időm, és keretem.
Nekem úgy tűnik (3,7 vagyok), hogy a kérdezőnek leginkább gőze sincs a mezőgazdaságról, a termelésről, csak nem akartam már ebbe mélyebben belemenni.
Ugyanis előfordulhat, hogy metszettél, permeteztél, (illetve nagyobb mennyiségű fa esetén már munkásokat kell alkalmazni, ami nem kevés pénzbe kerül) stb. majd jön a jégeső, elveri a gyümölcsöt és abban az évben semmilyen bevételed nem lesz (jó tudom, viharkár, EU-s támogatás, stb.)
Ja, és majd elfelejtettem mondani, mert gondolom ezt sem tudja a kérdező:
" Azok a belföldi természetes személyek, valamint tagállami állampolgárok, akik nem minősülnek földművesnek, csakis akkor juthatnak hozzá termőföldhöz, ha a terület nagysága, valamint a már tulajdonban lévő föld nagysága együttesen nem haladja meg az egy hektáros nagyságot" - és így tovább, de már nem is ragozom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!