Katas kérdés?
Igen azt tudom,hogy kell fizetni ha van bevétel ha nincs.
Ezért lenne ez a kata típus nem pedig a főállású. Szakmunkát vállalnék mivel kell róla számla, és nem eri meg kockáztatni.
Amennyiben a szakmunkád végzése a munkáltató tevékenységével ütközne, úgy jogosan tilthatja meg a másodállást - mellékfoglalkozást.
Pl. Autószerelő vagy, egy autóműhelyben dolgozol főállásban és vannak olyan ügyfelek, akiket a hivatalos munkaidőben már nem tudtok kiszolgálni, megjavítani az autójukat. Erre Te: nem baj, hozza el hozzám munkaidő után, szombaton, stb.
Ergo, a munkáltatód üzletét "rontod", mert Hozzád fog menni az a kuncsaft, aki esetleg 1 nappal többet várna, de ott maradna nála. Remélem, érthetően írtam le :-)
Nem bújkálok én.. :-)) Az valaki más volt.
Másodállásban nem feltétlen éri meg katazni, szja szerint is adózhatsz egyéni vállalkozóként, akkor nincs fix járulékod, de pl. könyvelőt fizetni kell, ami meg 5-10.000 Ft/hó, vagy ha áfakörös is vagy, akkor áfát és bankszámla ktg-et.
Akkor én meg kiegészítem Bak Norbit: Ha KATA-s vagy, mellékfoglalkozású egyéni vállalkozóként havi 25 ezret kell fizetned - ha van bevételed, ha nincs.
Ha személyi jövedelemadó szerint adózol, akkor pedig a Bak Norbi által leírt költségek vannak - de könnyen előfordulhat, hogy ez is annyira jön ki a könyvelővel - vagy még több is...
Azt már Neked kell kiszámolni, melyik éri meg jobban...
A vállalkozóit okmányirodában tudod kiváltani, de előtte azért érdemes kitalálnod, melyik formát választod.
KATA-s adózásnál nem tudsz költséget leírni - szem.jöv. adónál igen.
A katát másodállásban azért gondoltam mivel a szolgáltatásért számlát kéne adni.Nem akarok rizikózni, elég csak egy elégedetlen ügyfél, és megvan a baj.
Most ezt a személyi jövedelemadós dolgot nem értem.
A Kata átalányadó. Befietsz minden hónapban 25 ezret oszt jó napot, a bevételi számlákat elteszed (akár a számlatömbben is maradhat, év végén bevallod (febr-ban) vagy akkor megkérsz egy könyvelőt és megcsinálja, de igazából egész évben semmi dolgod vele, csak minden hónap 12.-éig kell befizetni a pénzt.
A személyi jöv.adós egy másik fajta adózás: itt számít a bevétel,, amiből levonhatod a költségeket és a különbözet után kell adóznod. DE! itt minden hónapban meg kell csinálni a bevallást - bevétel, kiadás, stb., úgyhogy ahhoz könyvelő kell - hacsak nem vagy Te is az :-)
Tevékenységi körtől is függ, hogy pl. ÁFA mentes lehetsz-e vagy sem?
Szóval ezeket a dolgokat már egy könyvelővel kellene megbeszélned, mert azt Te tudod, hogy mit csinálnál, mennyi a várható bevétel, melyik adózás éri meg jobban?
Oké, szakipari munkát csinálnék mellete, és inkább a katát választom mert egyszerűbb. Az hogy lesz-e előre munka a télen pl azt nem lehet tudni, a szüneteltetésről lehet tudni vmit?
Pl: Ha semmi munka nem jön februárban, és mondjuk ez április végéig tart, szüneteltetem, majd megint jön egy ilyen időszak, hogy nincs meló... Szóval hányszor lehet szüneteltetni egy éven belül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!