Katas kérdés?

Figyelt kérdés
2015. nov. 30. 10:42
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Igen azt tudom,hogy kell fizetni ha van bevétel ha nincs.

Ezért lenne ez a kata típus nem pedig a főállású. Szakmunkát vállalnék mivel kell róla számla, és nem eri meg kockáztatni.

2015. nov. 30. 13:34
 12/23 anonim ***** válasza:

Amennyiben a szakmunkád végzése a munkáltató tevékenységével ütközne, úgy jogosan tilthatja meg a másodállást - mellékfoglalkozást.

Pl. Autószerelő vagy, egy autóműhelyben dolgozol főállásban és vannak olyan ügyfelek, akiket a hivatalos munkaidőben már nem tudtok kiszolgálni, megjavítani az autójukat. Erre Te: nem baj, hozza el hozzám munkaidő után, szombaton, stb.

Ergo, a munkáltatód üzletét "rontod", mert Hozzád fog menni az a kuncsaft, aki esetleg 1 nappal többet várna, de ott maradna nála. Remélem, érthetően írtam le :-)

2015. nov. 30. 13:48
 13/23 A kérdező kommentje:
Köze nincs a két szakmának egymáshoz. Igen értem amit írsz
2015. nov. 30. 14:12
 14/23 A kérdező kommentje:
Mi az amit kell // nem kell beszereznem?
2015. nov. 30. 14:55
 15/23 anonim ***** válasza:

Nem bújkálok én.. :-)) Az valaki más volt.

Másodállásban nem feltétlen éri meg katazni, szja szerint is adózhatsz egyéni vállalkozóként, akkor nincs fix járulékod, de pl. könyvelőt fizetni kell, ami meg 5-10.000 Ft/hó, vagy ha áfakörös is vagy, akkor áfát és bankszámla ktg-et.

2015. dec. 2. 00:38
 16/23 anonim ***** válasza:

Akkor én meg kiegészítem Bak Norbit: Ha KATA-s vagy, mellékfoglalkozású egyéni vállalkozóként havi 25 ezret kell fizetned - ha van bevételed, ha nincs.

Ha személyi jövedelemadó szerint adózol, akkor pedig a Bak Norbi által leírt költségek vannak - de könnyen előfordulhat, hogy ez is annyira jön ki a könyvelővel - vagy még több is...

Azt már Neked kell kiszámolni, melyik éri meg jobban...

A vállalkozóit okmányirodában tudod kiváltani, de előtte azért érdemes kitalálnod, melyik formát választod.

KATA-s adózásnál nem tudsz költséget leírni - szem.jöv. adónál igen.

2015. dec. 2. 05:22
 17/23 A kérdező kommentje:

A katát másodállásban azért gondoltam mivel a szolgáltatásért számlát kéne adni.Nem akarok rizikózni, elég csak egy elégedetlen ügyfél, és megvan a baj.

Most ezt a személyi jövedelemadós dolgot nem értem.

2015. dec. 2. 14:55
 18/23 anonim ***** válasza:

A Kata átalányadó. Befietsz minden hónapban 25 ezret oszt jó napot, a bevételi számlákat elteszed (akár a számlatömbben is maradhat, év végén bevallod (febr-ban) vagy akkor megkérsz egy könyvelőt és megcsinálja, de igazából egész évben semmi dolgod vele, csak minden hónap 12.-éig kell befizetni a pénzt.

A személyi jöv.adós egy másik fajta adózás: itt számít a bevétel,, amiből levonhatod a költségeket és a különbözet után kell adóznod. DE! itt minden hónapban meg kell csinálni a bevallást - bevétel, kiadás, stb., úgyhogy ahhoz könyvelő kell - hacsak nem vagy Te is az :-)

Tevékenységi körtől is függ, hogy pl. ÁFA mentes lehetsz-e vagy sem?

Szóval ezeket a dolgokat már egy könyvelővel kellene megbeszélned, mert azt Te tudod, hogy mit csinálnál, mennyi a várható bevétel, melyik adózás éri meg jobban?

2015. dec. 2. 18:08
 19/23 A kérdező kommentje:

Oké, szakipari munkát csinálnék mellete, és inkább a katát választom mert egyszerűbb. Az hogy lesz-e előre munka a télen pl azt nem lehet tudni, a szüneteltetésről lehet tudni vmit?

Pl: Ha semmi munka nem jön februárban, és mondjuk ez április végéig tart, szüneteltetem, majd megint jön egy ilyen időszak, hogy nincs meló... Szóval hányszor lehet szüneteltetni egy éven belül?

2015. dec. 3. 14:28
 20/23 anonim ***** válasza:
52%
Egy évben csak egyszer szüneteltetheted.
2015. dec. 3. 16:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!