Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan induljak neki egy...

Hogyan induljak neki egy vállalkozásnak?

Figyelt kérdés
Munkanélküli vagyok. Masszőrként szeretnék dolgozni, csak ebben dolgoznék majd. Van ilyen végzettségem. Arra gondoltam, amíg megismernek a kliensek, becsületkasszát működtetnék és csak eztán indítanám el a vállalkozást. Vagy ne? Be kell jelentenem a becsületkasszát a NAV-nak? Kiva, Kata, más? Köszönöm, amiért segítesz.
2015. okt. 30. 19:38
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Mégis hol masszíroznád az embereket? Ahhoz megfelelő körülmények kellenek.

A becsületkassza elvileg jó ötlet lenne, de gyakorlatilag mégsem, ugyanis mostanában az a NAV szokása, hogy próbavásárlókat küldenek. Megmasszírozod és utána jól megbüntetnek, mert engedély nélkül végezted a tevékenységed, + nem adtál számlát.

KATA havi 50 ezer ft, ha van bevételed, ha nincs.

2015. okt. 30. 19:47
 2/14 anonim ***** válasza:

#1 becsületkassza után mégis hogy adjon számlát, ezért becsületkassza! Mindenki annyit fizet, amennyit akar!

Végzettsége megvan, szóval végezheti, csak a gyógymasszázs van bizonyos feltételekhez kötve!

Masszázshoz nem kell engedély, ha nem fogadsz el érte pénzt!

2015. okt. 30. 19:59
 3/14 anonim ***** válasza:

Már megbocsáss, de mindjárt az első és a 3-ik mondatoddal ellentmondásba keveredtél.

"becsületkassza, tehát mindenki annyit FIZET!, amennyit akar.

"nem kell engedély, ha nem kér érte pénzt"

Ha fizetnek a becsületkasszába, akkor kap érte pénzt, nem?

Amúgy erről ne engem győzködj, hanem a NAV-ot :-)

2015. okt. 30. 20:05
 4/14 A kérdező kommentje:
Helyem van, profi felszerelésem van, végzettségem van, csak ismeretem nincs az elkezdéssel kapcsolatosan. Addig gondoltam ezt a becsületkasszás valamit, amíg megismernek és ki tudom fizetni a havi szükségeseket. Amíg nem ismernek, addig ez az 50 e Ft. sem jönne tán össze. De minden hozzászólásnak örülök és köszönöm.
2015. okt. 30. 20:35
 5/14 anonim ***** válasza:

"KATA havi 50 ezer ft, ha van bevételed, ha nincs."

Meg iparűzési adó évi 50 ezer, egyes településeken, meg nem katasként 2% alatti :-)))

2015. okt. 31. 16:29
 6/14 anonim ***** válasza:

Regisztrált munkanélküliként, még jelenleg két helyen Heves megye és Bp-en lehet igényelni vállalkozás indítási támogatást, a szakképzettségnek, vagy gyakorlatnak megfelelő munkakörben.

Jövőre ismét ki lesz írva, minden megyében, fejjel a falnak főállásba masszőrködni, nem túl kifizetődő.

( Nálunk a szépségszalonba 4-en vannak, egymást erősítve tudnak eredményesen működni)

2015. okt. 31. 16:33
 7/14 A kérdező kommentje:

Tehát ne becsületkassza legyen, hanem KATA? A becsületkasszát be kell jelenteni a NAV-nak?

A munkanélküli központnál jeleztem, hogy a vállalkozóvá válást szeretném megtanulni, de még nem kaptam rá választ.

Szóval havi 50eFt. Ezen felül, ha évente 1 440 000 Ft-ot keresek, akkor + évi 50eFt. Áfamentes vállalkozás lenne. Ha jól olvastam, ezt célszerű választanom. Számlát kell adnom a kliensnek minden alkalommal. Van valami javaslat, ötlet a KATÁ-n kívül és arra vonatkozólag, milyen adózási formát lehetne választani mondjuk az első félévben, amikor is alig lesz még bevételem? Köszönöm.

2015. okt. 31. 20:08
 8/14 anonim ***** válasza:

Egy könyvelővel ki tudjátok számolni, melyik adózási móddal, hol és mi éri meg, mivel sok minden az "élethelyzettől függ".

Főállásban lehet a kata a "legkifizetődőbb" ( bár 1.440.000-es adóalapnak a költség levonások utáni maradéka esetén meg pláne, aligha éri el az éves 50 ezres iparűzési adót, pl. szja átalány adózásban (2%-os ipa esetén, még a teljes bevételed után is, évente így kataban, 30 ezerrel fizetnél többet erre az adónemre).

Ha nincs gyermeked mellette ( 10.000 Ft/hó/eltartott), vagy nem tudsz adókedvezményt igénybe venni (pl. 10.000 Ft/hó házassági, lakáshitel törlesztési, felnőttképzésben fizetett tandíj, tartós betegségre igényelhető további adókedvezmények)semmire.

És nem fontos a biztosítási jogviszony mértéke ( mivel ez nem fed le egy teljes évet,a csökkentett járulék és adófizetés miatt), akkor a kata jó lehet.

Mivel ezektől alapból így elesel vele a fentiektől, aminek a mértékei, - hozzáadva a biztosítási jogviszonyt és a minimálbérhez mért alacsonyabb jövedelmet Kata esetén, nem minimálbér után fizeted a járulékot, így a jövedelmedet sem minimálbérnek fogják beszámítani pl. álláskeresési járadék, nyugdíj, esetén - lehet több, mint amit az "olcsóbbnak tűnő" megoldással 20-30 ezerrel kifizetsz havonta.

2015. nov. 1. 10:03
 9/14 A kérdező kommentje:

Hűha kedves Norbi! Nem teljesen értem, amit írtál.

Egyébként nincs gyermekem, nincs családom, nincs férjem, nincs törlesztésem, nem tanulok már, nincs betegség sem, nincs olyan, amiért adókedvezmény járna.

Nem fontos a biztosítási jogviszony mértéke?

Nem minimálbér után fizetem a járulékot? A jövedelmet sem minimálbérnek fogják beszámítani? Hanem?

Persze, könyvelővel célszerű lenne átbeszélni....majd. Gondoltam, előzetes tájékozódásként megkérdezem itt, aztán meglátom, melyik lehetőséget gondoljam át jobban Sok esetben hasznos ötleteket lehet itt olvasni, méghozzá több oldalról megközelítve.

Továbbra is köszönöm mindenkinek, aki segít az eligazodásban.

És nem fontos a biztosítási jogviszony mértéke ( mivel ez nem fed le egy teljes évet,a csökkentett járulék és adófizetés miatt), akkor a kata jó lehet.

Mivel ezektől alapból így elesel vele a fentiektől, aminek a mértékei, - hozzáadva a biztosítási jogviszonyt és a minimálbérhez mért alacsonyabb jövedelmet Kata esetén, nem minimálbér után fizeted a járulékot, így a jövedelmedet sem minimálbérnek fogják beszámítani pl. álláskeresési járadék, nyugdíj, esetén - lehet több, mint amit az "olcsóbbnak tűnő" megoldással 20-30 ezerrel kifizetsz havonta.

2015. nov. 1. 11:34
 10/14 anonim ***** válasza:

Első vagyok:

Kérdező, nem vagy egyedül: bár bak norbert nagyon jókat szokott írni és nagyon képben van, és bár én is KATA-s vagyok, de bizony most én is alig értem, mire gondolt.... :-)

Nagyjából az a lényeg hogy a KATA-soknak - akik "csak" 50 ezer ft adót fizetnek havonta - betegség esetén pl. nem a minimálbér alapján számolják a táppénzt, hanem csak 80 valahányezer ft után. Nyugdíjalapként is, stb.

Tehát ilyen szempontból kedvezőtlenebb a KATA.

DE! ha nem KATA-s vagy, akkor elképzelhető, hogy esetleg kevesebb lesz az adód (bár ha nincs gyereked, akkor nem biztos), viszont akkor mindenképpen kell könyvelő, mert havonta kell adóbevallást csinálni (bevétel - költség).

Ha KATA-s vagy, akkor meg elég csak a bevételt nyilván tartani, aminek megfelel, ha a kiadott számlákat nyilvántartod (azaz a számlatömbben ott van a másolata).

Nekem egy évben csak a könyvelő megspórolása 100 ezer ft! Az éves adóbevallásnál megyek hozzá csak :-)

2015. nov. 1. 12:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!