Egy kezdő cég, hogy termel ki havi 80. 000 Ft-ot a kötelező adókra?
Gondolkozok egy KFT alapításán, de eléggé meglep hogy alapból 80k-t ki kell fizetni havonta, akkor is ha még a bevételed nem fedezi azt.
Ezt mégis hogy lehet megoldani? Egyáltalán hogy gondolják a törvényalkotók, hogy ez csak ilyen egyszerűen működik, hogy már az elején milliókat forgalmazol?
Olvasom a kommenteket, azért manapság elég kevés az az ötlet amivel a kezdetektől egy cég hatalmas profitot termel, bizony kell idő a beinduláshoz, még akkor is ha történetesen valaki feltalált valami forradalmit. A másik, hogy sokan nem is akarnak forradalmit alkotni, csak megélni a saját maguk főnökeként, például egy huszadik kisboltot üzemeltetve.
Ezért érzem én egy kicsit etikátlannak, hogy az állam elvárja, hogy bár még a szomszéd se ismeri a céged nevét, te már fizess adókat a feltételezhetően 0 Ft bevételedre.
Természetesen nem arról beszélek, hogy amikor egy cégnek jól megy, akkor ne fizessen adót, de lehetne egy 3-4 hónap mentesség az elején.
Lehet, hogy a kérdés félreérthető volt, a fenti gondolatomra akartam volna kiélezni.
Mert nem az a cél, hogy bárki céget alapíthasson. Szerintem ennek van egy jó meg egy rossz oldala is. A jó, hogy nem 0 élet és munkatapasztalattal vágnak majd bele a jövőben az emberek a cégalapításba. Szerintem az alapítson céget, aki egy ágazatban már elért valamit. Ne a 90E-s fizujú árufeltőltő alapítsa meg a következő kisboltot, mert annak igen magasak az esélyei a csődre kedvező adózás mellett is. Inkább csinálja meg a jóképességű 300E-s topmanager, aki új kihívásokat keres és már ismeri a szakmája sava-borsát, ő jobb esélyekkel indul abban, hogy sikerre vigyen egy céget és a kezdőtőkéje is megvan.
A rossz oldala, hogy a bűnőzők és csalók visszafogásán ez semmit nem segít, illetve a különleges helyzetben levőknek is nehezíti a dolgát (bár szerintem nem lehetetleníti el). Annyi támogatás meg hitellehetőség van amúgyis, de szerintem a többség nem az anyagiakon bukik el - az csak a következmény. A napi 12-14 (netán több) órás munkát nem bírják az emberek - márpedig egy cégbe ennyit kell belerakni az első hónapokban.
Kérdező, én vagyok az egyik 0%os aki azt kérdezte, hogy milyen olyan vállalkozást indítanál, amihez feltétlen szükséges a KFT és nem termeli ki ezt a pénzt.
A Kft már egy komoly cég, tőkével (a járulékfizetésen felül a könyvelői díjak és a bankszámlaforgalom is elvihet alsóhangon 50ezer forintot havonta).
Ha kisebb volumenben üzletelsz legyél egyéni vállalkozó vagy evás, vagy van olyan tevékenység, amit - bizonyos értékhatár alatt - magánszemélyként is végezhetsz, még alacsonyabb járulékfizetés mellett. Nem kell nagy cégben gondolkodni ha nem akkora volumenű az üzlet.
Másfelől, ha havi 80 ezer forint kitermelése is gondot okoz cégként, akkor az az üzlet nem túl életképes. Gondolj bele, egy minimálbéres dolgozó egy cégnek kb 126 ezrébe kerül (magyarul ha te elmégy dolgozni valahova, akkor a teljes idős állásért minimum ennyibe fájsz a cégnek). Ha a te céged még ezt sem tudná kitermelni akkor miért vállalkoznál?
Adót kell fizetni, az alól nincs kibúvó.
Mi az, hogy havi 80 kötelező adó???? Kft-m van, de ilyennel még nem találkoztam...
Az adó alapja a bevétel. Így az adó fizetésével nem lehet, hogy gond legyen.
Mellesleg vállalkozást az ember egy életképes ötletre alapozzon, ne pedig az "úristen hogy lesz belőle pénz" ötletekre.
"Ezért érzem én egy kicsit etikátlannak, hogy az állam elvárja, hogy bár még a szomszéd se ismeri a céged nevét, te már fizess adókat a feltételezhetően 0 Ft bevételedre.
Természetesen nem arról beszélek, hogy amikor egy cégnek jól megy, akkor ne fizessen adót, de lehetne egy 3-4 hónap mentesség az elején. "
Az, hogy minden új cég adómenteséget kapjon X időre, az rengeteg visszaélésre adna lehetőséget: az X időig élne a cég, csőd, majd új cég...
Viszont ha jobban utánajársz, vannak kifejezetten kezdő/induló vállalkozásoknak szánt támogatások-pályázatok. Ezt persze nem mindenkinek adják, ha pályázat, akkor nyilván játszik a korrupció is (sajnos...). De létezik, csak nagyon meg kell mutatni, hogy hosszútávon az államnak is megéri belédfektetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!