Ha megszüntetem a cégemet, akkor az alaptőkét azt visszakapom?
Ennél kicsit bonyolultabb!
Ha megveszem valakitől a céget X Ft-ért. majd fél év múlva úgy döntök, hogy meg akarom szüntetni, akkor az a pénz amit az alapításkor az előző tulajdonos fizetett be pl Kft. esetében ugye ez már 3 millió Ft, akkor ezzel mi van?
Úgy tudom, hogy alapításkor ennek a pénznek nem bankszámlán kell lennie, hanem letétben , de lehet h ez hülyeség
Én értem mire gondol, megvesz egy céget valamennyiért, majd megszünteti, és akkor visszakapod az alapítási pénzt.
Téves! Azt a pénzt bemutatták, majd a cég pénzárába került, valószínűleg el is verték már. Az a pénz már csak papíron létezik.
Egy céget közel 9 hónapig tart megszüntetni 600-900 ezer ft-ért ha nincs tartózása.
Pénzt nem így kell keresni. Rossz irányba gondolkodsz.
Legtöbbször nincs már semmi alaptőkéje, de ha a te céged, akkor elvileg tudod, hogy van.
Amikor nekiláttam a kft megszüntetésének, akkor a könyvelő azt mondta, hogy az alaptőke (ami most még 500.000Ft volt, de tervezik visszatolni 3M-ra) adómentesen visszajöhet hozzám. Már ami maradt belőle...
A megszüntetésnek vannak költségei: amit a könyvelővel megbeszélsz, hogy mennyiért csinálja meg a zárást, aztán az ügyvédi díj, amit megalkudtok, aztán 15000Ft illeték cégbíróságra "közzétételi díj" talán, aztán még vagy 3-4x 3000Ft "közzétételi díj" jogcímen, és az esetleges balfácán könyvelő hülyeségei.
Eddig én közel 200.000Ft-nál járok benzinköltséggel együtt az utánajárkálásokkal. 1 éve tart a dolog, és még kb. ennyit mondanak rá mire befejeződik.
Az ilyen kiadásokat nyugodtan tekintsd levonásnak az alaptőkéből, és ami marad az marad meg neked.
Talán :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!