Itt azt írják alul,hogy az egyszerűsített foglalkoztatás nem minősül kereső tevékenységnek (tehát mondjuk meghatározott alkalmi munka mellett még nem vonják meg a 22.800Ft-ot,de rákerestem erre a EF-re,és ezt találtam:
A kiszerelésbe, csomagolásba nem szólnak bele, ahogy neked jól esik. Hagyományos műanyag cserépbe nyugodtan eladhatod a virágot, ebben nem fog bele kötni senki. De ha már ennyire belemélyedünk, azért azt nem fogják elnézni, ha mondjuk egy 3000 ft-os cserépben egy 100 ft-os korallvirágot akarsz eladni 5000-ért. :) Ez már kereskedelmi tevékenység, de ez csak szélsőséges példa. A 20 ft-os műanyag cserépért nem fognak szólni. Költség elszámolásról addig nem érdemes beszélni, amíg nem éred el az évi 600 ezres árbevételt. Hidd el, nem fogod elérni. :D Ez tulajdonképpen egy legális adócsalási forma. Sokan évi többmilliós forgalmat bonyolítanak őstermelőként, és soha nem érik el a 600 ezret. ;)
2013. szept. 22. 21:51
12/23 A kérdező kommentje:
Végre Valaki,aki úgy látja ezt az egészet,mint ahogy Én!:)
Eddig el sem tudod képzelni,hány negatív és lebeszélős hozzáállással találkoztam.KÖSZÖNÖM Neked!:)
"a bejelentett területhez valami közödnek kell lennie" - Szülő,vagy Nagyszülő birtokában lévő terület nem elég?
Köszi köszi köszi köszi!
2013. szept. 22. 22:56
13/23 A kérdező kommentje:
Azért remélem még visszanézel!:)
2013. szept. 27. 11:35
14/23 A kérdező kommentje:
Majd ha jössz,akkor arról is írj légyszi,hogy miként kell számon tartani 600 ezer forint alatt a költségvetést!? Mert írtad,hogy ezalatt az összeghatár alatt ezzel nem kell foglalkozni (meg azt hiszem adóbevallást sem kell csinálni?).Szóval akkor a számlatömböm alapján van számontartva a bevételem+a kiadásaimról mindig kérjek számlát és azokat tartsam meg? Köszi!
2013. szept. 27. 12:15
15/23 anonim válasza:
Megtarthatod a számlákat, de 600 ezernyi árbevétel alatt nincs jelentősége. Az árbevétel az összforgalmadat jelenti, független a kiadásaidtól. A blokktömbbel tudod követni hol tartasz. Nyilván nem kockázat mentes a nyugtaadás elmúlasztása, de valamit valamiért. Ha megfognak 150-200 ezer közötti büntetésre számíthatsz. Szerencsére nem nehéz kiszűrni az ellenőröket. Persze ha így sem úgy sem érnéd el, akkor told a nyugtát. :-). Amúgy ha elfogadsz egy jó tanácsot, és netán kispiacozni is akarsz, vegyél egy pénztárgépet. Most lesz egy rakás eladó potom pénzért. Nekem egy Aklas Panda gépem van, de az internetes pénztárgép miatt feleslegessé válik, nem lesz jó semmire. Ha valaki megvenné 10 ezerért, már örülnék... 50-ért vettem pár éve. A lényeg, hogy mielőtt vállalkozóvá váltam, akkor is ez a gépem volt már, pont azért, hogy gyorsan tudjak blokkot adni. Ha tizen odaállnak eléd, nem lesz időd blokkot írogatni, és az ellenőrök kegyetlenül kihasználják a helyzetet. Engem 65 ft ára krumplival fogtak meg, és büntettek 180 ezerre, ezután vettem a pénztárgépet. Azóta kivédtem már két próbavásárlást. :-) Ha hozzájutnál potom pénzért egy levetett pénztárgéphez, szerintem megérné, már csak a nyugalom miatt is. December körül már nagyobb számban jönnek az új pénztárgépek, lesz dögivel feleslegessé vált régi fajta. Ez az Aclas Panda nekem nagyon bevált, de ha nem tetszik, akkor is mindenképpen aksisat vegyél, erre figyelj oda. Ha kérdésed van, írj nyugodtan ide, talán más is örül a tanácsoknak. :-)
2013. szept. 27. 14:48
16/23 anonim válasza:
Neked amúgy nem kell internet kapcsolat a NAV-al őstermelőként, és a két szalagos pénztárgéppel nyomott blokk ugyanolyan bizonylatnak számít, mint a tömb. Egy pénztárgép szerelő 4-5 ezer forintért felprogramozza rá az adataidat. Név, cím, adószám, őstermelői szám kell rá, úgy emlékszem, de a szerelőnek ezt illik tudnia. Ezenkívül egy évben kétszer át kell állíttatni az óráját szintén 4-5 ezer forintért, ami pofátlanság, de ez van...
2013. szept. 27. 15:06
17/23 A kérdező kommentje:
Így van ebben is egyet értünk hisz erre van ez az oldal.Mint mondtam már általánosságban negatív-lebeszélős hozzáállással találkoztam - itt is,szóval már nem ez az első kérdésem a témában,mióta ezen a lépésen gondolkodom.Jó látni és tapasztalni végre,hogy más is úgy látja,hogy ennek van értelme.Szóval természetesen jövök még ha kérdésem adódik!:) Köszönöm!:)
2013. szept. 27. 15:23
18/23 A kérdező kommentje:
12-es kommentemben írt kérdésemre,ha jól látom nem válaszoltál,viszont most érdekelne megint,hogy hol is legyen a területem,amit bejelentek. Ezzel kapcsolatban már plusz kérdésem is van,mégpedig a Falugazdászt azon a településen kell felkeresnem,ahová be vagyok jelentkezve (tehát állandó lakcím) vagy azon a településen ahol megjelölném a területet? Vagy ez a kettő ne különbözzön? Mert bejelenthetem a lakcímemre is az egészet,de nem ott tevékenykednék (bár alkalmasnak ítélnék azt is),hanem mint írtam,Nagymamám,vagy Édesapám birtokán.Köszönöm!:)
2013. okt. 3. 15:14
19/23 A kérdező kommentje:
Az utóbbi kommentjeimben látható (12 és 18) telephely-kérdések mellet,még azt szeretném megtudni,hogy decemberben mikor van általában a legkésőbbi időpont igényléshez (Karácsonyi szünetek miatt kérdem.)? +Első évben mindenképpen meg kell fizetni a minimálbér utáni járulékokat,akkor is,ha sikerült elhelyezkednem, tehát van főállásom? Köszi!
2013. nov. 5. 08:21
20/23 A kérdező kommentje:
KIVÁTOTTAM tegnap!!!:) Úgy örülök neki. 4000 Ft volt 3 évre (ebbe az idei is bele értendő),viszont számlatömböt,majd csak akkor tudok venni,ha a NAV kiküldi az adószámom,ami innentől 30 nap,tehát ez gondolom jövőre esedékes. Szóval ezt most nem igazán értem,hogy akkor nem onnantól leszek őstermelő? Mert akkor kapnék még plusz 1 évet. De direkt azért váltottam most dec.-ben,hogyha netán jövőre megszűnne a főállásom,akkor se minősüljek első évesnek,a járulékok miatt.Szóval ez most felvet némi kételyt. Hogy van ez?
+Olyan kérdésem van még,hogy ugye fel kellett sorolni mindent név szerint,amit árulni szeretnék.Ez meglepett,mert azt hittem elég ha gyűjtőneveket adok meg (pl.:dísznövények vagy egynyáriak, évelők stb.),de azt mondta a Falugazdász,hogyha eszembe jut még valami nyugodtan beleírhatom.Viszont,oda már nem fér ki!Teleírtuk azt a rublikát.Ilyenkor mi a teendő? Vagy ezekkel a kérdésekkel inkább hívjam fel utólag? Köszi!!!!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!