Mit árulhat egy őstermelő és decemberi igazolvány kiváltása esetén milyen költségekkel kell számolnia a következő évben?
Fő kérdésem a fenti kettő.
Plusz kérdés (erre kevés esélyt látok,hogy választ kapok),hogy a 22.800 Ft önkormányzati támogatást (régen RÁT,most azt hiszem FHT) kapható-e őstermelői csekély bevétel mellett?
Itt azt írják alul,hogy az egyszerűsített foglalkoztatás nem minősül kereső tevékenységnek (tehát mondjuk meghatározott alkalmi munka mellett még nem vonják meg a 22.800Ft-ot,de rákerestem erre a EF-re,és ezt találtam:
De nem értem pontosan,hogy az őstermelőség bele tartozik-e valamelyik idénymunka kategóriába!?
Köszönöm!!!!
Az általa megtermelt terményeket.
Attól függ, volt-e bevétele, és ha igen mennyi, decemberben.
Teljesen más az egyszerűsített foglalkoztatás és az őstermelői tevékenység.
Te, mint őstermelő, foglalkoztathatsz másokat egyszerűsített foglalkoztatással.
Mint magánszemély, dolgozhatsz másoknak egyszerűsített foglalkoztatással.
Akár idénymunkában is.
Az őstermelői ilyen szempontból inkább az egyéni vállalkozói tevékenységhez hasonlít.
Az FHT-t akkor kaphatod (ha továbbra is megfelelsz a többi feltételnek), ha az őstermelésből származó éves bevételed nem éri el az adóköteles határt.
Nagyon szépen köszönöm!
Én is úgy tudtam,hogy járulékfizetési kötelezettségem így nem lenne,de azt hiszem ezen kívül is van valami havi összeg ~6.000 Ft,amit kell?
"Az általa megtermelt terményeket. " Pontosan le van valahol írva,hogy mik lehetnek ezek? Köszi!
Kamarai tagságot kell fizetni egy évben egyszer az olyan 6000 ft. Ezen kívül én nem fizetek semmit. :)
Bármilyen növény, amit előállítasz, az belefér az őstermelői státuszba. Teljesen mindegy, hogy ehető, vagy dísz, vagy gomba, vagy bármi, a lényeg, hogy bizonyítani tudd, hogy a te kertedből származik. A méhészeti termékek is beleférnek amúgy. Csak majd a falugazdásszal bele kell íratni ezeket a tevékenységeket, bár ilyenen nem igen rugóznak. Azt mondjuk nem tudom, hogy húsárut lehet-e eladni őstermelőivel, mert erre még nem volt szükségem.
Ismételten nagyon szépen köszönöm a választ,nagyon hasznos volt!
"Bármilyen növény, amit előállítasz, az belefér az őstermelői státuszba." -> Magok is? Dugványok is?
Én leginkább dísznövényekkel foglalkoznék és hát azoknak lenne ilyen vonzata is.
"...a lényeg, hogy bizonyítani tudd, hogy a te kertedből származik" -> Ezt miként?
Köszönöm szépen,már nagyon készülök erre!:) Örülök,hogy azért,mert pár szép virágomat esetleg szeretném szaporítani-értékesíteni,azért nem fogják megvonni azt a kis támogatást,amit még munkanélküliként be kell osztanom.
Persze a legjobb,az elhelyezkedés lenne,de erre kicsi az esélyem sajnos.
Plusz kérdés még eszembe jutott. Vett magról nevelt növényt is lehet árulni? Úgy értem,hogyha a mag nem a kertemből származik. Gondolom igen,de azért biztos ami biztos.
És mindent amit szeretnék árulni,név szerint meg kell nevezni? Vagy elég kategorizálni,hogy pl.: dísznövények?
Mégegyszer köszönöm!!!!
Jajj nagyon kedves vagy,köszönöm szépen a válaszaid és a biztatást is!:) Decemberben ki nem hagyom,már alig várom!
Ja,és még amit tudnék itthonról értékesíteni,az a tojás.Ez se sok,dehát ez is van,akkor meg miért ne.Sőt erről jut eszembe,hogy tojás,gyümölcs,kecsketej szokott lenni Édesapámnál is "fölöslegbe".Ezek is mehetnek?Helyrajzi számot csak egyet lehet leadni?
Plusz kérdés,hogy üzleteknek (pl.:virág) vagy boltoknak (pl.élelmiszer) is árulhatnék így? Köszönöm!
Óóóó,bocsi a sok kérdésért,de most ezen jár az agyam.... Ha a magokat tekintve beszélünk,akkor ezt hogy képzeljem el?Becsomagolhatom,felcímkézhetem (kézírással vagy nyomtatva?) és úgy árulhatom? Mert Vaterán eddig így adtam-vettem. Meg a cserepes virágoknál (pont írtad mondjuk a játszintot),vehetek cserepet amiben eladom?Ezeket csak azért kérdem,mert emlékszem hogy már olvastam,hogy CSAK a saját termelt dolgokat lehet eladni és kvázi a csomagolás ebbe nem tudom milyen szinten tartozik/tartozhat bele.
Plusz eszembe jutnak még dolgok,amiket olvastam annó...mindjárt meg is keresem azt az oldalt,hogy honnan a forrás...itt is van: [link]
A költségelszámolás részre lennék kíváncsi.Úgy látom elég sok mindent el lehet számolni és ez jó,tehát egy könyvelővel sem ártana konzultálnom!?:) Köszönöm!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!