Sürgős! Ilyen esetben mi a teendő, kiléphetek a "saját" cégemből?
Édesapámmal Kft-t alapítottunk, de nem jött össze a családi vállalkozás, ő kilépett belőle, csak én maradtam benne. Nincs semmi bevétel, de nem fizeti a kiadásokat sem.
Én eddig úgy tudtam, hogy csak a bevitt vagyon mértékéig vagyok felelős, ezért nem is aggódtam.
De már tájékoztattak, hogy akár börtönbe is kerülhetek, ha kiszabnak rám egy nagy adósságot és én nem tudom azt befizetni.
Még adnék neki haladékot ebbe a hónapba. (Október óta folyik ez.) De már májusba, ha van rá mód, akkor én szeretnék kilépni ebből a cégből. Ügyvéd nélkül ezt megtehetem? Nincs semmi pénzem, sem segítségem. Szinte teljesen magamra hagytak. Én sajnos egyáltalán nem értek ezekhez.
Van valami anyagi vonzata ha kilépek? Meg merre menjek szólni, hogy szeretném megszüntetni? Ami nincs befizetve azt be kell a megszüntetés előtt?
Ez nem így működik, hogy "add le vagy csődöltesd be..."
Milyen cég? KFT? BT? Beltag vagy? Ha kft akkor ki az ügyvezető? Milyeek a tulajdoni viszonyok?
"üresen" nem lehet céget hagyni.
Hát bajban vagy. A cég tulajdonosa csak a tulajdonrész mértékéig felelős. Az ügyvezető viszont teljes anyagi és jogi felelősséggel tartozik mindenki felé. Gondolom, te vagy az ügyvezető is. Egyszemélyes KFT-ből nem tudsz már kiszállni, csak megszüntetni, vagyis végelszámolni.
A végelszámoláshoz viszont könyvvizsgáló, meg ezer hercehurca szükséges. Hatszámjegyű dolog. A tartozásaidat természetesen rendezni kell.
Az ekkor papírforma szerinti lépés a csőd. Viszont ekkor is kell könyvvizsgáló, meg cégbírósági illeték meg szétcincálják a céget, vagyis felszámolják.
Amit így, ismeretlenül tudok ajánlani, hogy esetleg próbálj a hitelezőiddel/szállítóiddal megegyezni, hogy ez és ez a helyzet, és most kell némi idő, míg összejön a dolog, vagy ajánlj fel valamit, amiért elengedi vagy késlelteti a tartozását. Magyarul, alkudj.
Egyébként ha ennyire nem vagy tisztában "ezekkel", akkor ne haragudj, de megérdemled, hogy így járj. Kiváló iskolák vannak, ahol vállalkozást tudsz tanulni.
Írtam a leírásban is, hogy ez Kft, amiben ketten voltunk, de apa kilépett belőle, így csak én maradtam benne. Ettől még kft, csak átalakul egyszemélyessé (úgy tudom).
A becsődölés szerintem se jó, mert ha kiszabnak rám pénzbírságot, azért igen is felelősséggel fogok tartozni! És tudom, hogy apa így sem fizeti azokat a havi kötelezettségeket, amiket kéne, a könyveléssel sem foglalkozok és semmivel sem tudtommal. Ezért is félek, hogy végül én szívok, mivel az én nevemen intéz mindent.
De ki volt az ÜGYVEZETŐ?! (most nyilván akkor te vagy?)
És mi az, hogy "kilépett"? Ilyen sincs. Egy alkalmazott tud kilépni. Egy tulajdonos nem tud kilépni, maximum eladni vagy elajándékozni a tulajdonrészét.
Milyenek voltak a tulajondi viszonyok?
Te milyen szerepet töltöttél be a vállalatnál? Tulajdonos? Résztulajdonos? Alkalmazott? Ügyvezető? És apád?
Ezek azért fontosak, ugyanis az ügyvezető - bizonyos esetekben - akár teljes vagyonával is felel a cég tartozásaiért!
Ha jól tudom én vagyok a cégtulajdonos, őt pedig megbíztam cégvezetéssel, így már csak alkalmazottként van.
Fiatalon a saját apám szúrta el az életem, ami már nem is érdekel, de nagyon félek, hogy akár milliós bírságot, esetleg börtönt szabnak rám.
Tehát akkor az a tényállás, hogy neked, egyes egyedül van egy csődbe ment céged adósságokkal.
Akkor a helyzet a következő:
Az NAV-nak járó fizetési kötelezettségeket esélyed nincs megúszni, ezért komoly büntetést is kiszabnak (adók, járulékok, stb...). Ezt mindenképp be kell fizetned, ha kell akkor kérj részletfizetést.
Azt nem írod külső tartozásod (beszállító, stb...) mennyi van. Ezeket peres úton lehet csak érvényesíteni, nem szép de rá lehet fogni, hogy "ráér".
Viszont azonnal meg kell szüntetned a céget, mert a járulékok csak gyűlnek... Vagy "add el" (sokan, akiknek már minden mindegy pár százezer forintért átvállalnak, "megvesznek" akár milliós tartozásos cégeket is) vagy kezdd el a végfelszámolását.
Jófej apád van, nem irigyellek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!