Saját készítésű, minőségi csokit árulhatok a piacon?
off:
nem akarok beleugatni, mert csokit még nem készítettem, de rosszul tudom, hogy a minőségi csokiba kakaóvajat pakolnak és nem margarint/vajat ?
egy fontos kérdés: meg tudod mondani, hogy kb hány százaléka a margarin/vaj a csokoládénak? tehát 100g-os készítményhez hány g vajat/margarint pakolsz?
ne értsed félre, nem a receptedet akarom lopni.
Semmi gond a beleugatásét!
A kakaóporomnak van nagyon magas kakaó és kakaóvaj tartalma. Egyébként külön kakaóvajat is hozzá kell adni a temperálásnál. Neked mi számít jó minőségűnek? Nálam a középkategóriás megfizethető csoki, amiket meg tud venni egy átlagos polgár. pl a milka, boci stb. (nem ilyen felső kategóriás csokoládékra gondolok. Piacon azokat el sem tudnám adni)
Egyébként 1 táblányi (100 g) csokihoz kb 10 g vaj kell. De én nem táblacsokikat készítek, hanem 'falat' csokikat. Olyan, mint egy bon bon, de mégse. Remélem kielégítő volt a válaszom!
a kakaüvaj a léyneg jah. azért kérdeztem, mert szigorú szabályozások vannak arra, hogy miből mennyi lehet a termékben, különben nem hívhatod csokoládénak.
nem 100%, de szerintem ez vonatkozik rá, persze utána kell járni, ha komolyan gondolod:
viszont vállalkozói kell, mivel az adószámos téma csak akkor nyerő ha nem üzletszerű, tehát mondjuk 1-2 havonta számlázol ki valamit elvétve.
véleményem szerint ha te egy vásárban eladsz 100 csokit, akkor az már üzletszerűnek számít, de nem vagyok jogász így ez nem 100%.
élelmiszer árusításhoz tuti kell engedély, viszont ez már eléggé jogi téma, szerintem ezt jogiforum-on kérdezd meg vagy valami szakmabelitől.
a jog nem tesz különbséget a kis árus és a nagy között. a szabályok mindenkire vonatkoznak. ebben biztos vagyok.
ha nem akarsz vele pénzt keresni komolyabban, csak a néniknek akarsz segíteni, akkor terjesszed el, h nálad lehet ilyet venni jelképes összegért az anyagáron és akkor nincs gond.
vásárokban, boltokban, stb nem olyan egyszerű, hogy kiülsz és akkor mindenféle szabályozás nélkül tolhatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!