Ha autóval futárkodást vállalnék ahhoz mi szükséges? Többi lent!
Ha feketén, papírok nélkül csinálod, valóban komoly büntetésre számíthatsz, teljesen jogosan, hiszen ez esetben nem fizetsz adót, járulékot, sőt, elveszed a becsületesen fizető hasonló szállítók végzők elől a munkát.
Egyéni vállalkozást lehet csinálnod, ami januártól kedvezőbb lesz, mint ma, de még így is 50 ezer ft a havi járulék. (Kata) Akár van jövedelmed, akár nincs, ezeket fizetned kell.
Emellett már "csak" az üzemanyag, telefonálási, helyi adó fizetés terheli majd meg a vállalkozásodat.
Hogy mennyire érdemes ebben gondolkodni, ma, itthon, azt nem tudom, de nem vagyok túl bizakodó.
Véleményem szerint jobban jársz, ha belépsz egy futárcéghez, és nekik dolgozol, jutalék + jattért
Ja, majd elfelejtettem, számlát kell(ene) adnod minden fuvarról, így a számlán szereplő összeg 27%-át még be kell fizetni, mint Áfa.
Egy 1500 ft-os fuvardíjból tehát marad 1100.
Számolj!
Ha bizonytalan vagy, akkor csinálj egy közvélemény-kutatást. Csinálj egy kérdőívet, és állítsd meg az embereket az utcán. Egyből kiderül, hogy lenne e rá kereslet.
Több kérdés is felmerült bennem a terveddel kapcsolatban:
1. Valaki Mekis kaját akar enni. Felhív, "leadja" a rendelést, aztán amikor kiszállítod kiderül, hogy nem is rendeltek semmit, vagy már meggondolták magukat. Ott állsz egy rakat kajával, üres pénztárcával. Ha meg előre elmész a pénzért, akkor oda a haszon.(párom a fővárosban taxizik, és sokszor van olyan, hogy vki kér autót, aztán amikor a taxis már 20 perce áll a címen, kiderül, hogy az utas már régen elment)
2. Buli van, és kérnének, hogy vigyél piát. Biztosra veszem, hogy elsőszámú megrendelőid a tinik lennének, akiket nem szolgálnak ki a boltban. Szerintem elég hamar a szülők kereszttüzébe kerülnél!
Nem kötözködni akartam, ezek a gondolataim csak úgy jöttek.
A vállalkozást fontold meg, mert attól a naptól, hogy adószámod van, járulékot kell fizetni! Mielőtt bármit is csinálsz keress fel egy-két könyvelőt.
Kedves Gyáva Oroszlán
Miért kéne ÁFA-t fizetnie???
Az alanyi mentesség intézménye még él. Ráér majd akkor ÁFA-t fizetni, ha átlépte annak a határát.
4-es, igazad van, kérdező, az áfával ne kalkulálj még.
(abból indultam ki, hogy én fizetek :-)
"Ha meg belekezdek papírokkal és esetleg arra kényszerülök, hogy abbahagyjam akkor is fennmarad a kötelező havi fizetendő része a dolognak. "
Ha abba kell hagynod, leadhatod, vagy szüneteltetheted a vállalkozást, és akkor nem kell fizetned.
Csináld csak ismerősöknek, haveroknak, idegennek ne...
De ezt nem én mondtam :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!