Mekkora haszonkulccsal dolgoznak a boltok?
Hát még aki nem tud magyarul és ráadásul általánosít.
A Tesco nem fix árréssel dolgozik.
Ezt így nem lehet megválaszolni. A margin mindig nagyon sarkallatos pontja az árképzésnek. Nem lehet azt mondani, hogy legyen xx% oszt' hajrá. Abszolut változó, termékcsoportonként, nem ritkán termékenként állapítják meg, hogy mennyi legyen!
Nem mondom meg a felsorolt üzletláncok közül melyiknél dolgozom, de elárulom, hogy az árrés (tehát nem profit!!!!), azaz a netto beszerzési és eladási ár közötti különbség 1-300% között ingadozik. Nyilván a gyorsan romló, nagy selejtkockázatú, csak presztizsből tartott termékek (pl. Wagyu marhahús) esetén nagyon magas (hogy kompenzálni tudja, hogy pl. a 90% megrohad a boltban vagy csak hatalmas árcsökkentéssel lehet eladni utolsó nap), míg az olyan termékeknél, ami bevonzza a vásárlót (pl. akciós étolaj vagy cukor) minimális az árrés.
Amúgy a 17%-os versenyző nem állt nagyon messze a valóságtól, ha pl. az alapvető élelmiszerek kategóriáját (liszt, cukor, étolaj, stb...) nézzük. Míg ha friss áru területet nézünk (hús, zöldség, friss tejtermékek) ott lényegesen magasabb, de a selejt (lejárt, sérült) is sokszorosa a liszthez képest. Míg mondjuk a televíziókon gyakorlatilag 1% körül van az árrés. De ha nincs tv a bótban akkor senki nem jönne be elektronikai cikket venni. Majd a többi termék húzza a margint.
Na csak a tények kedvéért. Egy vidéki nagyobb Coop 2013-as eredményéből: Bevétel: 3748023 Eladott áru beszerzési értéke: 2945280
Ez kb 20-21 %-os haszonkulcs.
Élelmiszer nagykeráruházban dolgoztam a nagy vevőknek 1-2%-os árrés volt a kisebb boltoknak 12-os és a sima vevőknek 25 körül.
De nincs egységes árrés amúgy sem. Nagyon sok cég meghatározza, hogy mi az a minimum amiért adhatod a terméked és az sokszor fölötte van a meghatározott árrésnek.
Én kocsmárosként 40%-os árréssel dolgoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!