Egy cégvezető miért nem rúghat ki akárkit indok nélkül csakúgy?
Próbaidő alatt kirúghat....
Így próbálják valamennyire védeni a munkavállalókat. Más kérdés, hogy sok sz..ik a törvényekre, szegény munkavállaló pedig ha nincs tisztában a jogaival, akkor mehet az utcára.
Szerintem nem offoltam, de mind1... Van egy olyan törvénykönyv, hogy a Munka Törvénykönyve... Ebben részletezik a munkavállalók, és a munkaadók jogait, kötelességeit, felelősségeit, stb...
Ezt kell betartani, vagy nem megfelelő pont híjján a PTK ide vágó részeit... Kivéve, ha közalkalmazott vagy, vagy köztisztviselő...
De ha ki akarnak rúgni, akkor úgy is találnak majd egy indokot...
pl:
-rossz a munkája
-hanyag
-nem megbízható
-állandóan elkésik
-nem jön ki jól a munkatársaival...
És még órákon át lehetne sorolni, amiket ki tudnak találni indokként... Aztán az ember meg mehet a pékhez panaszra...
tudom, hogy valami indokot mindig lehet találni.
De hivatalosan, amikor a cégvezetőé a cég, az ő tulajdona, akkor csakúgy miért nem rúghat ki bárkit. Miért van ez jogilag korlátozva?
Azért, mert amikor ezek a fajta vállalkozások létrejöttek a 19. században, akkor még így volt, a cégvezetőnek korlátlan hatalma volt a cégen belül.
De hamar kiderült, hogy nem jó ez a megoldás. Mivel akkor is emberek dolgoznak ott, és egy munkaszerződés kötelezettséget jelent a vállalkozás számára is, hiszen a munkavállaló megélhetése tipikusan tőle függ. Főleg amíg egy kereső volt egy családban, iszonyatos nyomorba tudta taszítani őket egy kirúgás.
Annyira nem vagyok jó a témában, sok egyéb vetülete is van, de az a lényeg, hogy ezt a vadkapitalizmust kipróbálták már, és kiderült, hogy nem jó.
Kis hazánkban ugye megvolt ennek az ellentéte is az előző rendszerben, az is bedőlt.
Nem szabad visszazuhannunk abba a helyzetbe, amiről 150 éve kiderült, hogy nem működik, mert megint magunkkal szúrnánk ki. Ezért kell egy középút, a cégvezetőnek is kötelességei vannak az alkalmazottal szemben. Például hogy nem rúgja ki kénye-kedve szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!