Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Ebben az esetben hogy szoktak...

Ebben az esetben hogy szoktak osztozkodni?

Figyelt kérdés
Egy barátommal nyitni akarunk egy kávézót. Az ötlet nagy részét és a koncepcót én találtam ki, de ő is sokat tett azért bele, így már közös koncepció. Viszont nekem nincs tőkém, neki pedig van, ő tudna befektetni. Ilyenkor a tulajdonosi részt hogy szokták elosztani, milyen arányban?

tegnapelőtt 14:32
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
89%
Mivel a tőke 100%-ban az övé, gyakorlatilag a te kihagyásoddal simán megvalósíthatná ő egyedüli tulajdonosként az egészet.
tegnapelőtt 14:41
 2/17 anonim ***** válasza:
Ezt még az indítás előtt kellene tisztáznotok.
tegnapelőtt 14:46
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a teljes kockázat az övé, így ő a tulajdonos. Úgy lehet áthidalni, ha te meg veszel fel hitelt, és azt teszed be tőkének. Így te is kockáztatsz meg ő is. Persze számszerűsíthetitek a koncepciót, de nem egyszerű.
tegnapelőtt 14:47
 4/17 A kérdező kommentje:
Egyedül nem csinálná, ezt mondta is (szerintem nem is tudná). Én viszont ingyen nyilván nem fogok munkát beletenni és az ötletemet is igazságtalannak érezném, ha ajándékba kellene odaadnom. Igen, mindenképpen beszélnünk kell róla hamarosan, csak tanácstalan vagyok, hogy ilyenkor mi a reális. Nem szeretném átverni sem, meg ő sem engem szerintem.
tegnapelőtt 14:57
 5/17 anonim ***** válasza:

Nehéz erre bármit mondani, nektek kell megállapodnotok valamilyen módon. Csak ugye előre kell megállapodni, amikor nem tudjátok mennyire lesz sikeres az üzlet. De egy induló vállalkozásnál kell előre tervezni így is, úgy is.

Próbáljatok meg felvázolni több verziót, hogy mire számítotok 5 év múlva. Mi a legjobb, ami történhet, és mi a legrosszabb? Mi lenne ha egy teljesen átlagos kávézó lenne, és ehhez képest mennyivel lenne másabb üzletileg, ha alkalmazzátok a te koncepciódat? Anélkül bukó? Azzal csak 10%-kal több a nyereség? Mit gondolsz te, és mit gondol ő?

És őszintén szólva el kell azt is fogadni, hogy ha kettőtök szerint a te hozzájárulásodnak más az értéke, akkor nem fogjátok megvalósítani közösen.

tegnapelőtt 15:35
 6/17 anonim ***** válasza:
Illetve ha a forgalmat minimálisan befolyásolná amit te hozzáteszel és nem nagyon eredeti az ötleted, tehát van ilyesmi pl külföldön stb, akkor lehet esetleg alapul venni azt, hogy hány órát tettél a dolog kidolgozásába.
tegnapelőtt 15:47
 7/17 anonim ***** válasza:

Hol lenne ez a kávézó?

Milyen végzettséggel és üzemeltetési tapasztalattal rendelkeztek?

tegnapelőtt 17:34
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

"Én viszont ingyen nyilván nem fogok munkát beletenni és az ötletemet is igazságtalannak érezném, ha ajándékba kellene odaadnom."

Zöldfülűként mi újat tudnál mondani bárkinek egy kávézóval kapcsolatban?

tegnapelőtt 17:37
 9/17 anonim ***** válasza:
53%

"Én viszont ingyen nyilván nem fogok munkát beletenni és az ötletemet is igazságtalannak érezném, ha ajándékba kellene odaadnom."

Akkor számlázd ki a "munkádat" a barátodnak.

Szerintem nagyon meredek tulajdonosi részt kérni a vállalkozásból, úgy hogy semmi pénzt nem teszel bele. Pláne hogy amennyire mindketten képbe vagytok így a kérdés alapján meglepő lenne ha hosszú életű lenne.

tegnapelőtt 17:44
 10/17 anonim ***** válasza:
69%

Ötlettel tele a padlás. Nélküle te semmire se mennél az ötleteddel. Ez tökéletesen megmutatja mennyit is ér.

Te max az ő alkalmazottja lehetnél. Ha nagyon jó haver, akkor ad neked 5-10%-ot max.

tegnapelőtt 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!