Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Kell saját vállalkozás, ha...

Kell saját vállalkozás, ha saját néven akarom hirdetni a szolgáltatásomat?

Figyelt kérdés
Weboldalakat készítenék, de betegség miatt nagyon keveset tudok dolgozni. A vállalkozás kötelező költségeit (pl. járulékokat) nem mindig tudnám kitermelni, ezért bele se merek kezdeni önálló vállalkozásba. Inkább egy főállással rendelkező, mellékállásban vállalkozó ember alkalmazottja lennék azokon a napokon, amikor találok magamnak ügyfelet. Így a számlát nem én, hanem a vállalkozó adná, aki engem csak arra a pár napra venne fel alkalmazottként. Nem tudom, hogy ez az alapötlet működhet-e egyáltalán, teljesen legális-e. De ha igen, akkor a dilemmám: hirdethetem magamat önállóan (beleértve azokat a napokat is, amikor éppen nincsen semmilyen jogviszonyom), legálisan? Ez kicsit olyan, mintha egy fodrásznak nem lenne saját vállalkozása, csak Facebookon hirdetné magát, aztán amikor ügyfelet talál, akkor szólna a férjének, hogy "ügyfelem már van, legyél a főnököm amíg levágom a haját, adj neki számlát, fizesd be a járulékokat, és adj nekem fizetést".

nov. 15. 19:16
A kérdező szavazást indított:
Nem vagyok szakértő. Szerintem saját vállalkozás kell.
Nem vagyok szakértő, de szerintem nem kell saját.
Szakértő vagyok. Mindenképp saját vállalkozás kell.
Szakértő vagyok. Nem feltétlenül kell saját vállalkozás.
8 szavazat
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
43%
Hirdetheted a szolgáltatásodat, ahhoz nem kell számlaképesnek lenned. Abban a pillanatban kell csak tudnod számlát produkálni, amikor pénzmozgás történik. Nem legális ugyan, de ha találsz valakit aki kiszámlázza az ügyfelednek a munkadíjad, akkor tud működni a dolog. Ha be is jelent azokra a napokra, amikor a projekten dolgozol, akkor már legális.
nov. 15. 20:42
 2/15 anonim ***** válasza:

"Weboldalakat készítenék, de betegség miatt nagyon keveset tudok dolgozni."

Minden tisztelettel kérdezem, hogy milyen komolyságú (mennyire professzionális) weboldalakat tudsz készíteni?

nov. 16. 12:32
 3/15 A kérdező kommentje:
Csak idő és pénz kérdése, de amúgy szó szerint bármilyen komolyat. Már kamaszként is az volt a hobbim, hogy saját fejlesztésű közösségi oldalt csináltam, de készítettem az egyszerű bemutatkozó oldalaktól kezdve, a webshopokon át, a céges belső rendszerekig mindenfélét. Ha a GyakoriKérdések.hu-t kellene nulláról elkészítenem, az is menne önállóan. Vagy akár a Tesco weboldalát jobb minőségben, edetleg egy Internetbankot, de bármilyen hihetetlen, akár még egy Facebook vetélytársat is el tudnék készíteni. Technikailag. De ezekhez tartoznak pl. olyan jogi teendők is, amikhez külön szakember fog kelleni, mert én csak egy sablon ÁSzF-et tudok feltölteni az oldalra, amire én nem tudok garanciát vállalni, csak ügyvédet ajánlani hozzá. Vagy ha egy webshophoz termékfotózás is kell, akkor nagyon egyszerűvé tudom tenni, de elvégezni nem tudom a fényképezést, csak a kész fotók megszerkesztését és feltöltését az oldalra. A hardverrel sem én foglalkozom, tehát az általam elkészített weboldal egy tárhelyszolgáltató által üzemeltetett szerveren fog működni, velük külön kell szerződni, de nem bonyolult, sokat tudok benne segíteni. De amire képes a HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL stb., azt megoldom önállóan, akár külső rendszerekkel is összekötve, pl. ha ChatGPT-t kell bekötni, vagy egy Android WebView-ba kell beágyazni, esetleg Facebook API-kra támaszkodni stb.
nov. 16. 21:23
 4/15 anonim ***** válasza:
Igen, megvalósítható az elképzelés, napi bejelentéssel.
nov. 18. 20:16
 5/15 anonim ***** válasza:
Tudsz árajánlatot adni egy weboldalra?
nov. 18. 23:41
 6/15 A kérdező kommentje:

Árajánlatot?

Szívesen elárulom, hogy kb. milyen munkadíjjal készíteném el a weboldalt, ha vállalkozó (vagy a céged napi bejelentéssel foglalkoztatott munkavállalója) lennék.

Ez jogilag nem minősül ajánlatnak, de a célnak tökéletesen megfelel, ha tudni szeretnéd mennyiért juthatsz a kívánt weboldaladhoz. Az együttműködésünk jogi keretét pedig utána tisztázhatjuk, ha szeretnéd.

Milyen weboldalt szeretnél?

Kérdezhetsz itt nyilvánosan is, vagy privát üzenetben. Vagy ha a felhasználónevedet és az elképzelésedet is titokban szeretnéd tartani, akkor pl. a Session nevű appon keresztül is kommunikálhatunk.

nov. 19. 00:26
 7/15 anonim ***** válasza:
Milyen gyorsan dolgozol?
nov. 19. 13:51
 8/15 anonim ***** válasza:

"Weboldalakat készítenék, de betegség miatt nagyon keveset tudok dolgozni."

Ez mit jelent pontosan?

Elvállalod a munkát, de...?

nov. 19. 13:52
 9/15 A kérdező kommentje:

Nagyon lassan dolgozom.

Elvállalom a munkát, de csak teljesítési garancia nélkül.

Ha nem tudok dolgozni, akkor természetesen pénzt sem kérek.

Pl.:

Ha kapok egy olyan megbízást, amit egy komoly webstúdió 3 nap határidővel vállal, arra én valószínűleg 3 hetes becslést adok.

És nem kizárt, hogy az utolsó héten kiderül, hogy 3 hónapra kórházba kerülök, így végül 4 hónap a teljesítési idő.

Persze ez csak elővigyázatosság, egy kis projekttel valójában 1 hét alatt végzek, ha minden jól megy.

De leginkább olyan munkát éri meg rám bízni, ami nem igazán időérzékeny.

10 nap múlva lesz black friday. Ha 20 milliós forgalmat bonyolító webshopra van szükséged addigra, akkor nem tudom elvállalni.

Kb. 1 hónap múlva karácsony. Ha addigra szeretnéd megjavíttatni a sok sebből vérző régi webáruházadat, akkor már van értelme hozzám fordulnod.

Ha egy nagyon komoly oldalt akarsz beindítani kapkodás nélkül, és szívesen spórolnál tízmilliókat, akkor velem jársz a legjobban, mondom ezt a konkurenciát jól ismerve.

Szépen, nyugodtan, megfontoltan haladva bármilyen komplex rendszert megvalósítok, amit megálmodsz.

Persze nemcsak megaprojektet vállalok. Ha csak egy fotók és űrlapok nélküli, minimalista "névjegykártya" weblapot szeretnél kihozni max. 20 eFt-ból, akkor én valószínűleg nettó 5 eFt munkadíjjal megcsinálom, plusz most bruttó 1130 Ft a hu végződésű webcím 1 évre, tárhelyet meg ingyen is tudok biztosítani.

Most az egészségem se túl vészes, csak a bürokráciával vagyok bajban. Mert egyéni vállalkozás beindítására nem merek százezreket kockáztatni (betegen nem tudnám kitermelni a kötelező költségeket, járulékokat stb.). Ez a napi bejelentéses dolog meg nem hiszem, hogy bármilyen megbízóval működne. Pl. egy fodrász nem hiszem, hogy felvehet engem alkalmazottként 1 napra (illetve csak pár órára), amíg elkészítem a weboldalát. Hiszen nem fodrász-segéd vagyok, hanem informatikus. Ezért szerintem csak egy webfejlesztő cég alkalmazhatna engem legálisan, ő adna számlát a fodrásznak az általam elvégzett munka után.

nov. 19. 17:30
 10/15 anonim ***** válasza:
De mit izgulsz a bejelentésen, miért nem dolgozol zsebbe?
nov. 20. 06:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!