Miért zár be ennyi vendéglátó egység mostanában?
Szolnokon lakom. Ott ezen a héten a harmadik kis gastro pub zár be, de Budapesten is naponta hozzák le,hogy valamelyik ikonikus, nagy múltú étterem,kocsma zár be. Miért?
A gazdasági nehezségek a Covid óta velünk vannak, ennél csak nehezebbek voltak, mégis most van ez a nagy hullám. Mi az apropó épp most?
Idáig tartott ki a családi tőke, a pozitív hangulat, a munkaerőhiánnyal való küzdelem, a bizakodás, hogy idén még tartsunk ki, jövőre biztos jobb lesz, stb...
Senki nem szeret 100 milliós forgalom mellett maximum 1-2 milliós nyereségért dolgozni évről évre...
Elfogyott a covid megtakaritas. A jelenlegi alapanyag, energia arakkal, munkaero koltseggel a fennmaradasert kuzdesz.
Jobban jarsz, ha elmesz egy netto 500 ezres nyugisabb meloba.
Szolnok nehéz eset,ismerem.
Kevés ember jár étterembe és ahogy le is írta az étterem tulaja sok a rezsi.
Vendéglátás mindig magas bedőléséi aránnyal működött. Jó gazdasági körülmények közt is csak 1-2 évig szokta húzni a legtöbb vállalkozás ebben a szektorban, mert az átlag szakmunkás aki cukrászdát vagy kocsmát indít nem ért ahhoz, hogyan kéne ebből pénzt csinálni. Ha kis forgalmú helyen van akkor meg pláne nehéz meggyőzni a helyi lakosságot, hogy oda menjen és ne a bejáratott helyekre. Ez nem Magyarország specifikus - ha elmégy Bécsbe, Londonba, New Yorkba ott is kicserélődik pár év alatt a promenádok és főterek étteremkínálata.
Ha egy hely túljutott az első néhány éven és sikerrel megvetette a lábát akkor persze már nehezebben dől be, de attól, hogy mind ismerünk ilyen több évtizede működő vendéglátó helyeket még nem ez az átlag. Ez csak túlélési torzítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!