Mostanában szoktatok adni borravalót a pincérnek, fodrásznak, futárnak, egyéb szolgáltatónak? Most, hogy minden ennyire megdrágult, él még ez a szokás, vagy kihalóban van? Vendéglátósok tapasztalata is érdekel.
Voltam pincér, futár és más szolgáltató is. Tudom jól, milyen jóformán csak a borravalóból megélni. :)
Most nappalin tanulok, és havi 100 ezer forint az ösztöndíjam, amiből meg kell élnem a hónapban. Nyilván nem fogok étterembe járni ennyiből, meg fodrászhoz is ritkábban megyek már, de ha valami dolog mondjuk nélkülözhetetlen és csak megrendelni tudom, amit futár hoz ki, még így is jattolok. Úgysem rendelek valami gyakran, annyi hogy most 1000 Ft helyett 500 ft-ot adok a futinak. De ha 200 forintot teszek a markába, az is jó! Fél évente járok fodrászhoz, most legutóbb ő is kapott felfele kerekítve 700 fthot.
Sőt, ha suli előtt beszaladok kisboltba, ott is mindig (!) felfele kerekítem a pultosnak (pl. 350 forint a délelőtti kajám, 500-at adok a pultosnak és nem kérek vissza). Itt azért csak ennyi, mert oda gyakran járok, heti 2-3x is.
Büfében ha napi szinten kávét iszok (150 Ft), mindig 200-at adok a csajnak.
Két esetben szoktam borravalót adni: akkor, ha kivételesen jó szolgáltatást kaptam (az étel minősége, a személyzet viselkedése) vagy ha rendszeresen járunk egy kisvállalkozó vendéglátóhelyre.
Foodpanda futárnak pl. soha nem adok, mert eleve van kiszállítási díj, meg jóval drágább minden kaja, mintha ugyanabból az étteremből a saját futárral rendelsz.
Most komolyan azért lettem ronggyá pontozva, mert válaszoltam a kérdésre, illetve leírtam kinél hogyan? Értem én, hogy más nem így szokott, vagy egyáltalán nem, de attól még miért kell így leszavazni? Én se nullázom le az ún. "nullásokat", fordítva bezzeg megy... Mindenkinek szíve joga dönteni, ad-e vagy nem. Én elmeséltem hogyan adok és mennyit, ezzel mi a problémája egyeseknek?
Meséljek az adó helyett az elfogadó feléről is még? ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!