Kínai / Arab éttermesnek köelező a szakács végzettség? A magyar szakképzésben csak magyar konyha van. Nem?
Csak nem értem, hogy a kérdésednek mi értelme?
Hoz egy kínai szakács bizonyítványt, hiteles fordítással benyújtja és kész.
"Hoz egy kínai szakács bizonyítványt, hiteles fordítással benyújtja és kész."
:D
Mert az így megy szerinted?
A kínai szakács bizonyítvány ugyebár megfelel a magyar élelmiszertörvénynek, és a haccp-nek is!
Te hány éves vagy?
A büfé és az étterem között tudsz különbséget tenni?
Az élelmiszer-vállalkozás létesítésének és működésének feltételei
3. § Élelmiszer-vállalkozás olyan helyen és módon létesíthető, amely biztosítja, hogy az élelmiszer biztonsága, minősége és a környezet védelme a külön jogszabályok szerinti követelményeknek megfeleljen.
4. § Az élelmiszer-vállalkozás működése során:
a) a környezetnek, a berendezéseknek, az eszközöknek, a technológiának, a felhasznált élelmiszer-összetevők minőségének, az alkalmazott személyek egészségének, szakképesítésének, illetve szaktudásának alkalmasnak kell lennie a megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszer garantálására,
b) olyan minőségbiztosítási, élelmiszer-biztonsági, nyomon követési, termék-visszahívási rendszereket vagy ilyen rendszerek elemeit kell működtetni, amellyel biztosítható az élelmiszer megfelelő minősége és biztonsága.
5. § (1) Az élelmiszer-előállítónak és a vendéglátónak az általa előállított élelmiszerről gyártmánylapot kell vezetnie.
(2) A gyártmánylapnak tartalmaznia kell:
a) az élelmiszer egységnyi mennyiségre, illetve adagra számított anyagösszetételét,
b) az előállítási eljárás rövid leírását,
c) az élelmiszer összetételi jellemzőit.
"A kínai szakács bizonyítvány ugyebár megfelel a magyar élelmiszertörvénynek, és a haccp-nek is!"
Miért, a te magyar szakács bizonyítványod megfelel a magyar élelmiszertörvénynek és a haccp-nek is? :)
Nem. A bizonyítványod nem tartalmazza, hogy te HACCP-képes szakács vagy.
A konyhának ahol dolgozol kell megfelelnie a HACCP szabályozásnak, beleértve a konyhai felszerelést és a munkafolyamatokat. Az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság ellenőrzi, ahogy az általad említett kínai vagy arab, thai, indiai, japán, vagy akármilyen büféket, éttermeket is. Mint ezt bizonyára te is tudod.
Ha szükséges, akkor pedig felvesz alkalmazottnak egy magyar szakácsot is, nem nagy ügy.
Nem a szakács bizonyítványa teszi, hogy képes-e biztonságos élelmiszert előállítani az alapanyagokból, hanem a szakértelme és a munkamorálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!