Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Mekkora felelősségem van egy...

Mekkora felelősségem van egy cégben amiről semmit nem tudok?

Figyelt kérdés

Kb 8 éve egy közeli családtagom felkeresett, hogy alapítsunk kft-t. Akkor naivan bele mentem, utólag tudtam meg, hogy őt valószínüleg eltiltották a cégvezetéstől, és így kapóra jöttem, hogy újra lábra tudjon állni, és dolgozhasson. (A múltjáról egyébként semmit nem tudok).

Egy ismerősével ketten vagyunk cégtagok, illetve ketten vagyunk 50-50% ügyvezető igazgatók is.

Én a cégről semmit nem tudok, az ismerős címe a telephely. A cég tevékenysége teljesen más az én szakmámhoz képest. Az elmúlt évek alatt én csak évente vakon aláírtam a papírokat (mérleg ilyesmi), bár kb. 2 éve nem írtam alá semmit.

Ami még történt, hogy pár éve meghatalmazást adtam neki, hogy a nevemben eljárhasson.

A cégben egy percet nem dolgoztam, alkalmazottként dolgozok kb 5 éve heti 40 órában multiknál, azelőtt diák voltam. Pénzt, fizetést soha nem kaptam a cégtől. A törzstőke 3m ft.

Az ismerős és a családtag között megromlott a viszony, egyszer végelszámoltatni is akarta a családtagom a céget, de nem lett belőle semmi.

Én viszont nem akarom, hogy cégtag legyek, szeretnék kilépni. Közöm nincs ehhez az egészhez, nem is tudom mért vagyok benne. De vele nem közöltem még.

A kérdés az, hogy milyen felelősségem van, úgy hogy semmit nem tudok a cégről? Miről kell tudnom, mielőtt ezt közlöm vele?

Gondolom nem csak úgy megy, hogy egyik napról a másikra kilépek.

Utólag megtalálhatnak bármivel?

2023. okt. 16. 20:52
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
100%

ptk3:25

(3) A vezető tisztségviselő megbízatásáról a jogi személyhez címzett, a jogi személy másik vezető tisztségviselőjéhez vagy döntéshozó szervéhez intézett nyilatkozattal bármikor lemondhat.

(4) Ha a jogi személy működőképessége ezt megkívánja, a lemondás az új vezető tisztségviselő kijelölésével vagy megválasztásával, ennek hiányában legkésőbb a bejelentéstől számított hatvanadik napon válik hatályossá.

Mivel van másik ügyvezető, a közléssel hatályossá válik.

2023. okt. 17. 09:17
 32/40 anonim ***** válasza:
90%
Kérdező, 2 éve nem írtál alá semmit? Akkor 2 éve nincs is leadva éves beszámoló?
2023. okt. 17. 09:49
 33/40 anonim ***** válasza:
90%
Lehet, hogy már fel is függesztették a cég adószámát. Nézz utána az online cégjegyzékben!
2023. okt. 17. 10:33
 34/40 anonim ***** válasza:
39%
Amúgy én erősen kamunak érzem ezt a kérdést. Kérdező nem tűnik butának a normális helyesírása és összeszedett szövegszerkesztése okán, felelőtlen persze mindettől lehet.
2023. okt. 17. 10:34
 35/40 anonim ***** válasza:
A beszámoló simán beadható anélkül, hogy fizikailag bárki aláírta volna, az obh oldala ugyanis nem látja, hogy valóban megtörtént a taggyűlés, feltölteni pedig kizárólag olyan pdf-et lehet, ami nem scannelt, szóval az aláírás nem feltétele a beküldésnek. Jogszabály szt az lenne, de a valóságban megy anélkül.
2023. okt. 17. 11:22
 36/40 anonim ***** válasza:
29%
Kérdező ismeri a saját cége adatait, úgyhogy bármikor le tudja kérdezni online, hogy be vannak-e adva az éves beszámolók. Mert ha nincsenek is beadva, akkor...
2023. okt. 17. 11:25
 37/40 anonim ***** válasza:
36, ha nincs beadva 21-re, már rég törölt azadószám és ilyenkor az üv postán is kap levelet a cégbíróságtól. 22-re még most jönnek felszólítások.
2023. okt. 17. 12:33
 38/40 anonim ***** válasza:
90%
Mire jutottál, kedves kérdező? Kaptál értékelhető tanácsokat? Melyiket érzed megfogadhatónak?
2023. okt. 17. 19:40
 39/40 anonim ***** válasza:
100%

"Mekkora felelősségem van egy cégben amiről semmit nem tudok?"

Mekkora felelősséged van egy cégben amiről semmit nem tudsz?

2023. okt. 18. 12:09
 40/40 anonim ***** válasza:

Bartók Péter 75

Az üzenet szövege:

"mit kíváncsiskodsz b*zi?"

A fejedben minden rendben?

2023. okt. 18. 12:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!