Mekkora felelősségem van egy cégben amiről semmit nem tudok?
Kb 8 éve egy közeli családtagom felkeresett, hogy alapítsunk kft-t. Akkor naivan bele mentem, utólag tudtam meg, hogy őt valószínüleg eltiltották a cégvezetéstől, és így kapóra jöttem, hogy újra lábra tudjon állni, és dolgozhasson. (A múltjáról egyébként semmit nem tudok).
Egy ismerősével ketten vagyunk cégtagok, illetve ketten vagyunk 50-50% ügyvezető igazgatók is.
Én a cégről semmit nem tudok, az ismerős címe a telephely. A cég tevékenysége teljesen más az én szakmámhoz képest. Az elmúlt évek alatt én csak évente vakon aláírtam a papírokat (mérleg ilyesmi), bár kb. 2 éve nem írtam alá semmit.
Ami még történt, hogy pár éve meghatalmazást adtam neki, hogy a nevemben eljárhasson.
A cégben egy percet nem dolgoztam, alkalmazottként dolgozok kb 5 éve heti 40 órában multiknál, azelőtt diák voltam. Pénzt, fizetést soha nem kaptam a cégtől. A törzstőke 3m ft.
Az ismerős és a családtag között megromlott a viszony, egyszer végelszámoltatni is akarta a családtagom a céget, de nem lett belőle semmi.
Én viszont nem akarom, hogy cégtag legyek, szeretnék kilépni. Közöm nincs ehhez az egészhez, nem is tudom mért vagyok benne. De vele nem közöltem még.
A kérdés az, hogy milyen felelősségem van, úgy hogy semmit nem tudok a cégről? Miről kell tudnom, mielőtt ezt közlöm vele?
Gondolom nem csak úgy megy, hogy egyik napról a másikra kilépek.
Utólag megtalálhatnak bármivel?
Azt meg szabad kérdezni, kedves kérdező, hogy miért pont 8 év után jutott eszedbe kilépni a cégből?
Az éves beszámolók egyébként be vannak adva? Mivel foglalkozik ez a cég?
Közöld vele 2 tanú jelenlétében, plusz készíts róla hangfelvételt.
Dugulj már el.
Tértis levél az ügyvezetésről lemndásról a székhelyre. Van másik ügyvezető, a működést nem érinti. Ha 6 héten belül nem látja a törlést a cégjegyzékben, kérheti a cégbíróságtól a törlést.
A tulajdonrésze kisebb gond, arról ráér egyezkedni, hogy vegyék át tőle.
Kérdező!
Amit aláírtál, ügyvezetőként, azért felelősséggel tartozol.
A meghatalmazással is így van, mert Te - ha jól értem - akkor un. általános (minden ügyre kiterjedő) meghatalmazást adtál, amiben az van, hogy helyetted és a nevedben eljárhasson, téged teljes jogkörrel képviseljen.
Na most ez egy polgári jogi jogviszony... ahol alapesetben a meghatalmazó lesz jogosult és kötelezett a meghatalmazott eljárása alapján (kivéve, álképviselt, vagy megbízás nélküli ügyvitel... de most ebbe nem mennék bele).
Büntetőjogilag a felelősséged az adott bűncselekmény alanyi olddalán (szándékos, vagy gondatlan elkövetés - ha az adott tényállás ezt bünteti) lehet, amennyiben ezt a vád bizonyítja.
Add el az üzletrészed, akkor ki tudsz szállni.
"Add el az üzletrészed, akkor ki tudsz szállni."
Vedd meg. 😂
27- es!
Igen, csak a lemondást a taggyűlésnek el is kell fogadnia, addig nem hatályos. Addig a halaszthatatlan döntésekbe részt kell vennie, hiába van másik ügyvezető...
"Az elmúlt évek alatt én csak évente vakon aláírtam a papírokat (mérleg ilyesmi), bár kb. 2 éve nem írtam alá semmit."
Akkor már értem miért kezdett el aggasztani a dolog. Talán éppen elkezdtek gyűlni a fellegek a cég felett.
Rokonodnak add át az ügyvezetést, azóta biztosan lejárt a cégvezetéstől való eltiltása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!