Mit tudok tenni ha magánvállalkozónál dolgozok és nem tartja be a munkaszerződésben írottakat?
6 hónapja dolgozok ezen a helyen ahol határozott munkaszerződéssel 1 évre vagyok bejelentve. Heti 5 nap, 8 órára vagyok bejelentve.
Első hónapokban ez így is volt, de a főnök bejelentette, hogy ezentúl 6 napot kell dolgozni hétfőtől-szombatig. 9-20-ig. Nem bírom fizikailag állandóan rosszul vagyok, főnök is állandóan csesztet minket.
"Es azt betudom valahogy bizonyitani? Mert nem vagyok azokon a napokon bejelentve."
Láthatóan nem vagy tisztában ezekkel a dolgokkal.
A "bejelentés" annyit tesz, hogy a munkaviszony létesítésekor a munkáltató a dolgozóról bejelenti a születési adatait és egyéb adatait a NAV-hoz, a heti munkaidejét, a FEOR-számát (munkakörét azonosító szám) és a munkaviszony kezdetének napját. A munkaviszony fennállása alatt ezekben a napokban benne vannak a hétvégék és az ünnepnapok is. :)
Minden mást a Munka Törvénykönyve szabályoz. A munka törvénykönyve munkaidő-keretben is engedi a dolgozók foglalkoztatását, továbbá rendkívüli munkavégzést is elrendelhet a munkáltató (túlóra). Ez teljesen független attól, hogy te heti 40 órára vagy bejelentve a NAV-nál, vagy sem. Nyilván a díjazásnak annak megfelelőnek kell lennie. Ha túlóráztat, akkor fizessen rá túlórát vagy biztosítson helyette szabadidőt (ezt is az MT szabályozza).
Viszont a 9 órától 20 óráig tartó munkavégzés folyamatosan 6 napon keresztül még az MT szerint is szabálytalan.
A megszokottól eltérő munkavégzést (például munkaidő keret elrendelését) pedig előzetesen írásban kell tudatni a dolgozóval, hogy időben fel tudjon készülni rá, annak megfelelően tudja újratervezni például a magánéletét.
Mit tudsz tenni? Ha nem tudod az érdekedet megvédeni, akkor az illetékes hatóságot a kormányhivatalokban találod. Ott tudsz panaszt tenni -> munkaügyi hatóságok.
"És nem akar elengedni."
Olyan nincs, ez nem börtön.
Nyilván bárki, bármikor "mehet", vállalva a hozzá kötődő jogkövetkezményeket. Ha vállalod -> Mehetsz...
"Ha ő nem tartja be a szerződést, "
Biztos, hogy nem tartja be?!?!?!
Ha nincs benne konkrétan az a szerződésben, hogy heti 5 napban napi 8 órát kell dolgoznia, csak az van benne, hogy például a munkaidő heti 40 óra, akkor a munkáltató ezt a heti 40 órát olyan módon osztja be, ami neki megfelelő. Mint ahogy akár munkaidő keretben történő munkavégzést is bármikor elrendelhet. Továbbá a heti 5 napos 8 órás munka mellett is elrendelhet rendkívüli munkavégzést is.
Nem azért, mert önkényesen felülírja a munkaszerződést, hanem azért, mert a Munka Törvénykönyve lehetőséget ad rá.
Példa:
Munkaközi szünet:
Ha valamelyik munkahelyen nem kellett eddig "ledolgozni" a munkaközi szünetet (ebédidő), attól még a munkáltató egyszercsak dönthet úgy, hogy mégis le kell dolgozni azt, hiszen az MT megengedi számára.
Mikor nem tudja ezt megtenni?
Akkor ha a munkaszerződésbe bele van foglalva konkrétan, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek...
Ilyen esetben hiába engedi meg neki az MT, az ilyen módon leszerződött dolgozójánál a változtatás nem lép életbe.
Én biztos vagyok benne, hogy a kérdezőnek a szerződésében nem úgy van meghatározva a munkaideje, hogy hétfőtől péntekig napi 8 óra. Ha mégis, attól még túlmunkát bármikor elrendelhet a munkáltató. Akár hétvégére is. Nyilván ilyenkor nem rendelhet el nála munkaidő-keretben történő munkavégzést, de túlórát attól függetlenül igen.
Pontosan mi áll a szerződésedben a munkaidőre vonatkozóan kérdező?????
Forgassátok már az MT-t, mielőtt válaszoltok. Köszi.
"Heti 5 nap, 8 órára vagyok bejelentve."
Ilyen bejelentés nem létezik. Heti munkaidőt kell bejelenteni a NAV-hoz. Az neked valószínűleg heti 40 óra. Na ezt a heti 40 órát a munkáltató úgy osztja be neked, ahogy neki megfelelő. Azon felül túlórát is elrendelhet. Az, hogy szóban miben állapodtatok meg, teljesen lényegtelen. A szó elszáll...
Ha nem megfelelő számodra, mert nem bírod fizikailag, hogy a munkáltató - teljesen törvényesen - megváltoztatta a munkavégzés rendjét, akkor hagyd ott ezt a munkahelyet. Ő biztosan nem fog emiatt felmondani.
"A munkavállaló beosztás szerinti *
a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,
b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra
lehet."
"A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg, és erről a 18. § szerint tájékoztatja a munkavállalót.
A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedheti (kötetlen munkarend)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!