Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Mit tudok tenni ha magánvállal...

Mit tudok tenni ha magánvállalkozónál dolgozok és nem tartja be a munkaszerződésben írottakat?

Figyelt kérdés

6 hónapja dolgozok ezen a helyen ahol határozott munkaszerződéssel 1 évre vagyok bejelentve. Heti 5 nap, 8 órára vagyok bejelentve.

Első hónapokban ez így is volt, de a főnök bejelentette, hogy ezentúl 6 napot kell dolgozni hétfőtől-szombatig. 9-20-ig. Nem bírom fizikailag állandóan rosszul vagyok, főnök is állandóan csesztet minket.

2023. aug. 22. 20:17
 1/10 anonim ***** válasza:
Megmondod hogy nem dolgozol 6 napot, mert nincs a szerzodesedben. Fenyegess munkaugyi perrel.
2023. aug. 22. 20:23
 2/10 A kérdező kommentje:
Es azt betudom valahogy bizonyitani? Mert nem vagyok azokon a napokon bejelentve.
2023. aug. 22. 20:32
 3/10 anonim ***** válasza:
Egyszeruen nem mesz be a hatodik napon.
2023. aug. 22. 20:45
 4/10 anonim ***** válasza:

"Es azt betudom valahogy bizonyitani? Mert nem vagyok azokon a napokon bejelentve."

Láthatóan nem vagy tisztában ezekkel a dolgokkal.

A "bejelentés" annyit tesz, hogy a munkaviszony létesítésekor a munkáltató a dolgozóról bejelenti a születési adatait és egyéb adatait a NAV-hoz, a heti munkaidejét, a FEOR-számát (munkakörét azonosító szám) és a munkaviszony kezdetének napját. A munkaviszony fennállása alatt ezekben a napokban benne vannak a hétvégék és az ünnepnapok is. :)

Minden mást a Munka Törvénykönyve szabályoz. A munka törvénykönyve munkaidő-keretben is engedi a dolgozók foglalkoztatását, továbbá rendkívüli munkavégzést is elrendelhet a munkáltató (túlóra). Ez teljesen független attól, hogy te heti 40 órára vagy bejelentve a NAV-nál, vagy sem. Nyilván a díjazásnak annak megfelelőnek kell lennie. Ha túlóráztat, akkor fizessen rá túlórát vagy biztosítson helyette szabadidőt (ezt is az MT szabályozza).

Viszont a 9 órától 20 óráig tartó munkavégzés folyamatosan 6 napon keresztül még az MT szerint is szabálytalan.

A megszokottól eltérő munkavégzést (például munkaidő keret elrendelését) pedig előzetesen írásban kell tudatni a dolgozóval, hogy időben fel tudjon készülni rá, annak megfelelően tudja újratervezni például a magánéletét.

Mit tudsz tenni? Ha nem tudod az érdekedet megvédeni, akkor az illetékes hatóságot a kormányhivatalokban találod. Ott tudsz panaszt tenni -> munkaügyi hatóságok.

2023. aug. 23. 05:46
 5/10 anonim ***** válasza:
Munkahelyet váltasz.
2023. aug. 23. 07:09
 6/10 A kérdező kommentje:
Szeretnék munkahelyet váltani, viszont 1 évre írtam alá a határozott szerződést. És nem akar elengedni.
2023. aug. 23. 20:16
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha ő nem tartja be a szerződést, neked miért kell? Mi vagy te? A kutyája?
2023. aug. 24. 05:32
 8/10 anonim ***** válasza:

"És nem akar elengedni."

Olyan nincs, ez nem börtön.

Nyilván bárki, bármikor "mehet", vállalva a hozzá kötődő jogkövetkezményeket. Ha vállalod -> Mehetsz...

"Ha ő nem tartja be a szerződést, "

Biztos, hogy nem tartja be?!?!?!

2023. aug. 25. 05:57
 9/10 anonim ***** válasza:
Én csak heti 5 nap 8 órát dolgoznék, amit elvállaltam. Ha ez neki nem tetszik, ő maga fog felmondani neked. Nincs olyan, hogy közben bejelentette, hogy mostantól ez lesz. Ezt le is kellett volna hivatalosan papírozni, amit gondolom nem tett meg. Te csak arra vállaltál kötelezettséget, amit elvállaltál. Csak heti 5 napot dolgozz 8 órában!
2023. aug. 25. 15:40
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha nincs benne konkrétan az a szerződésben, hogy heti 5 napban napi 8 órát kell dolgoznia, csak az van benne, hogy például a munkaidő heti 40 óra, akkor a munkáltató ezt a heti 40 órát olyan módon osztja be, ami neki megfelelő. Mint ahogy akár munkaidő keretben történő munkavégzést is bármikor elrendelhet. Továbbá a heti 5 napos 8 órás munka mellett is elrendelhet rendkívüli munkavégzést is.

Nem azért, mert önkényesen felülírja a munkaszerződést, hanem azért, mert a Munka Törvénykönyve lehetőséget ad rá.

Példa:

Munkaközi szünet:

Ha valamelyik munkahelyen nem kellett eddig "ledolgozni" a munkaközi szünetet (ebédidő), attól még a munkáltató egyszercsak dönthet úgy, hogy mégis le kell dolgozni azt, hiszen az MT megengedi számára.

Mikor nem tudja ezt megtenni?

Akkor ha a munkaszerződésbe bele van foglalva konkrétan, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek...

Ilyen esetben hiába engedi meg neki az MT, az ilyen módon leszerződött dolgozójánál a változtatás nem lép életbe.

Én biztos vagyok benne, hogy a kérdezőnek a szerződésében nem úgy van meghatározva a munkaideje, hogy hétfőtől péntekig napi 8 óra. Ha mégis, attól még túlmunkát bármikor elrendelhet a munkáltató. Akár hétvégére is. Nyilván ilyenkor nem rendelhet el nála munkaidő-keretben történő munkavégzést, de túlórát attól függetlenül igen.

Pontosan mi áll a szerződésedben a munkaidőre vonatkozóan kérdező?????

Forgassátok már az MT-t, mielőtt válaszoltok. Köszi.

"Heti 5 nap, 8 órára vagyok bejelentve."

Ilyen bejelentés nem létezik. Heti munkaidőt kell bejelenteni a NAV-hoz. Az neked valószínűleg heti 40 óra. Na ezt a heti 40 órát a munkáltató úgy osztja be neked, ahogy neki megfelelő. Azon felül túlórát is elrendelhet. Az, hogy szóban miben állapodtatok meg, teljesen lényegtelen. A szó elszáll...

Ha nem megfelelő számodra, mert nem bírod fizikailag, hogy a munkáltató - teljesen törvényesen - megváltoztatta a munkavégzés rendjét, akkor hagyd ott ezt a munkahelyet. Ő biztosan nem fog emiatt felmondani.

"A munkavállaló beosztás szerinti *

a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,

b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra

lehet."

"A munkaidő-beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg, és erről a 18. § szerint tájékoztatja a munkavállalót.

A munkáltató a munkaidő beosztásának jogát – a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedheti (kötetlen munkarend)."

2023. aug. 26. 04:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!