Bármelyik ismerősöm aki vállalkozó lett, folyamatosan lapátolja be a pénzt (pályázatíró, fodrász, villanyszerelő). Miért nem elterjedtebb az emberek között a vállalkozói forma? Munkavállalóként nagyon sokan panaszkodnak, míg vállalkozó sosem
Ne kamuzz már.
Nincsenek is barátaid, ismerőseid. Csak a kis szobád négy fala közül irkálod ki a troll kérdéseidet.
Én is vállalkozó (is) vagyok.
"1) nincs egy rohadt valós szabadnapom évek óta"
Amíg (csak) alkalmazott voltam, sem volt.
"2) nem lehetek beteg"
8 év alatt összesen kb. 1 hónapot voltam táppénzen, mert nem lehettem/lehetek beteg.
"3) rohadt sok a papírmunka, aminek a felét nem értem vagy nem akarom érteni"
Ugyanez a munkahelyen. Gyakorlarilag magasan képzett titkárnő vagyok, mert ha egy betű nem stimmel, nem a NAV, önkormányzat ül a számra, hanem jobb esetben az NNK, főigazgatőság, rosszabb esetben meg valami kigyúrt bula a börtönben.
"4) baromi jól hangzik, hogy magas az árbevétel, de sokkal kisebb a valós nyereség"
Ugyanez igaz a fizetésre is.
"5) heti 4-5 nap nem otthon alszom, és ez nem tesz jót az ember egészségének, mert baromi szar mindig máshol aludni"
Havi 5-6 napot egyáltalán nem alszom az ügyeletek miatt.
"6) nem tudok normálisan étkezni, mert főzni ugye nem tudok a szálláson, étterembe nem tudok menni minden nap"
Mielőtt "vezető" lettem, a napi rutin miatt nem volt időm enni, miután vezető lettem, amiatt, hogy délután 3-kor jön az email, hogy másnap reggel 9-re le kell adni egy olyan munkát, amire 8 óra is kevés lenne. Ha berögzítem a túlórát, le sem emgedett zárni a jelenléti program. Amíg heti 40 órában nyomtam, ezeket az órákat nem tudtam lecaúsztatni, mert olyan nincs, hogy nem vagy bent. Volt, hogy a szabadságomról berángattak, mert rendkívüli esemény történt.
"7) gondoskodhatok a saját nyugdíjamról, mert az így nem lesz"
A jelenlegi gazdasági helyzetet és a politikát szemlélve, alkalmazottként sem lesz nyugdíj, ne aggódj.
"8) sportolás, hobbi kb kizárt vagy legalábbis piszkosul nehéz"
Alkalmazottként nem az? Vállalkozóként, ha nem tudsz időt szakítani arra, amit szeretnél, az a te hibád.
"9) az ügyfelek balfæszságai fárasztóak"
Alkalmazottként is. És nem csak saját magamért tartozok felelősséggel, és nem csak az érintett hatóságok szankcionálnak, hanem a közvetlen feletteseim is, na meg persze a beosztott kollegaim is. Amikor hajnal 5-kor hívnak, hogy nem tudnak bejonni dolgozni. Vagy este 10-kor, karacsonykor, husvetkor, a szuletesnapomon, hanukakor, MINDIG.
"10) heti 8-15 órát ülök a kocsiban"
Amíg nem volt jogsim, oda-vissza összesen 1,5 órát ültem vonaton, és 1,5 órát sétáltam. Minden műszakban, majd később minden nap, jelenleg pedig akkor, amikor dolgozom, ez havi 5-10 nap.
"11) a lakásom egy romhalmaz, mert amikor hazaesek hétvégére kb mosásból áll az életem és nem haladok a felújítással sem"
Sokaknak nincs ilyen problémájuk alkalmazottként, mert nincs miből felújítaniuk.
"12) franc se tudja holnap lesz-e munkám vagy egy hónap múlva"
Alkalmazottként sem.
"13) franc se tudja, hogy a következő kormánynyilatkozatban milyen törvényt hoznak, ami egyik napról a másikra megemeli az adóm vagy lerontja az eurót"
Az egészségügyben dolgoztam (jelenleg is dolgozok részmunkaidőben, mert szeretem). Egyik napról a másikra rabszolgákká tettek minket. Ha nem kussolsz, méginkább megnyomorítják az életed (nem a betegek, kb. csak miattuk maradtam egyelőre az eü-ben).
"De amúgy ja, a vállalkozók élete csodás"
Egyáltalán nem bántásként reagáltam, és nem bántásként mondom azt, hogy szerintem vállalkozóként ugyanabban a helyzetben vagy, mint alkalmazottként lennél egy olyan munkahelyen, munkakörben, amit nem szeretsz. Én pl. azt csinálom vállalkozóként (és alkalmazottként is, csak alkalmazottként az undorító rendszer 1000-rel tapos rajtunk, míg vállalkozóként csak 100-zal), amit szeretek, ami nem csak munka, de hobbi is - bár az alkalmazotti létem leginkább hivatástudat miatt van még, amíg ki nem ölik belőlem is, illetve azért, mert sikerült elérnem, amit szerettem volna, és sajnálnám eldobni a pozícióm, amit keserves munkával érdemeltem ki, na meg azt az eddig 9 évnyi egyetemet sem, amely alatt 3 végzettséget szereztem, mind kiváló minősítéssel, mindezt nevetségesen alacsony fizetésért.
Utolsó az a te bajod, hogy olyan munkahelyen dolgozol/dolgoztál, ahol rángathatnak, legalább jól megfizetnek érte?
Amúgy a vállalkozók is panaszkodnak, csak más a témakör: drága ez vagy az, sok járulékot kell fizetni, nem talál normális munkaerőt, jajj a NAV, jajj a könyvelő, nincs elég vásárló/megrendelés... Stb
Könyvelő irodában dolgoztam a vállalkozók, főleg a kkv-s mindig panaszkodott. Azt hiszem 2 ügyfél nem panaszkodott mindkettő szakosodott kereskedelem nekik jól ment a szekér.
Amúgy a magyar ember a úgyis szeret panaszkodni és sajnáltatni magát, még akkor is, ha nem indokolt.
"Utolsó az a te bajod, hogy olyan munkahelyen dolgozol/dolgoztál, ahol rángathatnak, legalább jól megfizetnek érte?"
Az megvan, hogy szolgálati jogviszonyba kényszerítették az egészségügyi dolgozókat? Btw NEM fizetik meg, és NEM tetszik, hogy rángathatnak, ezért sem dolgozom már főállásban, de ezt már világosan leírtam. Vagy amennyire rosszindulatú vagy, annyira nem vagy tájékozott, csak böfögsz ide-oda valamit? De gondolom, neked olyan munkahelyed van, ahol milliókat keresel, és még a felettesedet is te ugráltatod. Aztán általában az ilyenekről derül ki, hogy 8 általánossal okoskodik valamelyik multi szalagja mellől.
Btw le lehet pontozni, de akinek ennyire nem tetszik a vállalkozói lét (azaz annyira tehetségtelen hozzá, hogy csak panaszkodni tud) az minek csinálja?
40:
Nem kételkedem a nagyságrendben, de beszédkörnyezettől függ, melyik irányba túloznak. Ahogy itt is írták, egyik szituban nagyzolnak, felvágnak, másikban panaszkodnak.
1 M és 2 M közt óriási különbség van.
Lehet ez az egyik hónapban 690 000 nettó, másikban meg 1,1 M bruttó, és máris ugyanarról beszélnek, csak hát mind2 esetben igaz, hogy nem 2 M nettó és nem is 1 M nettó.
Egy havi munkaidő 176 óra, 6000x176=1 056 000 Bruttó. Ebből fizeti a bérleti díjat, a könyvelőt, az adót, az alapanyagokat, ez nem lesz 1-2 M nettó bevétel sehogy se. Az is kizárt, hogy napi 8 órányi vendége van évekig. 9-12-ig jellemzően holtidő van.
Szezonális az egész. Lehet most januárban volt 220 hajvágása tényleg, de covid alatt mennyi volt? Tilos volt kinyitni másfél évig. Az pedig azt jelenti, hogy azalatt is volt havi rezsije a boltra, magára, tehát az is ki kellett jöjjön a máskor megkeresett pénzből.
39: Az eddigi hozzászólásokban még nem is láttál árlistát, most meg hirtelen rendszeres balayage-vendég vagy.:)
"nemrég vette át a zsír új E mercijet meg építkezik mellette"
Olyan is létezik, hogy hitel.
Olyan is, hogy vállalkozásra munkaeszközre felvett hitel.
Értsd: nem is az övé, de még csak nem is a cégé.
És olyan is létezik, hogy ránézésre nem tudod megállapítani, hogy egy használt 12 éves merci-e vagy zsír új.
És azt se, hogy bérli-e, lízingeli-e.
A polgároknak körülbelül a fele nem képes önálló döntésekre. Itt a facebookon is nagyon jól látszik ez, visszakérdez tökéletesen egyértelmű helyzetekben.
- szeretném éjszaka is röptetni
- de hát szinte egyáltalán nem lát a sötétben...
- akkor szerinted ne röptessem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!