Villámhárító felszerelése megkíván bármi féle képesítést?
Alpinista vagyok, és szeretném magam egyéni vállalkozás céljából kicsit más irányba is képezni magam. Villámhárítók felszerelése foglalkoztat,de nem tudom mi szükséges mindehhez.
Fakivágás is érdekel,bár szerintem ez már komplikáltabb,és más felszerelést igényel.
Szerintetek?
Villámhárítót (tudtommal) csak szakképzett és évente megújítandó érvényes igazolvánnyal rendelkező villanyszerelő szerelhet fel.
EPH méréssel, jegyzőkönyvvel kell igazolni annak megfelelőségét, a biztonsági előírásokat betartva.
Esetleg lehet "segédként" vagy alvállalkozóként egy ilyen hitelesítéssel rendelkező cég vagy személy segítségét kérni a mérésben és papírozásban.
_____
Sokan bele sem gondolnak, mennyire veszélyes lehet egy rosszul felszerelt fémeszköz a tetőn:
1. eleve "vonzza" a villámot, ha a közelben nincs nagyobb épület, vagy azon éppen nincs hárító.
2. A túl vékony vezeték felizzik, szétolvad, felgyújthatja a házat. (Rossz nyomvonal-tervezés, stb.)
3. A földelőszonda ha rossz helyen van, vagy túl nedves talajban akkor "áthúzhat" a normál földelésre, ami azt jelenti, hogy embereket ölhet. (Aki éppen megfog valamilyen fém eszközt vagy elektromos berendezést, esetleg az éppen fürdő gyereket...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!