Milyen adózási formát válasszak első körben?
Még egyelőre csak a kérdéseimet szedem össze, de nem akarok tájékozatlanul betoppanni egy könyvelőhöz, mert azt én sem szeretem.
Főállásban van munkám, e mellett szeretném csinálni mellékesként. A bevételem szerintem elég ingadozó lesz, lehet egyik hónapban 5-10 ezret keresek csak, de a következőben meg százezreket... cégeknek és magánszemélyeknek is értékesíteném a tudásom (ha ez számít?!).
Akkor semmiképpen sem javaslom a KATA-s vállalkozást, mert ott mellékfoglalkozásúként minden hónapban be kell fizetni a 25 ezer ft-ot.
Bár lehet szüneteltetni, de nem korlátlanul: egy évben csak x alkalommal, a pontos számot nem tudom, ennek majd nézz utána.
Szóval egyéni vállalkozó, szja szerinti adózás lenne talán a számodra megfelelő - így csak a bevétel után kell adóznod, költséget is tudsz leírni.
Hát ennyiből nehéz mit mondani erre, mert még rengeteg kérdés felmerül, ami befolyásolhatja.
A kata havi 25 ezre nem biztos, hogy a legjobb megoldás számodra, ilyen alacsony bevétel mellett. Igaz nem tudom milyen költséghányaddal dolgoznál.
Nézz utána a másodállású szja-s vállalkozónak és a másodállású átalányadózónak (jövőre jár majd rá adómentesség részben), azok még opciók lehetnek.
Természetesen ha egyéni vállalkozásban gondolkodsz.
Dehogynem tudod :D
Legalábbis nem hiszem, hogy pár hónap alatt megtalálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!