Főállású, könnyűipari egyéni vállalkozóként napi átlag 15000 Ft nyereséggel elérhető a havi 150-200 ezer forint közötti nettó jövedelem?
Tehát a bevételből az anyagköltséget/beszerzési árat levonva napi átlag 15000 Ft maradna, ami gyakorlatilag "munkadíj", "haszon". De csak munkanapokon. Ez heti 75000, havi kb 300000 Ft.
Helyiségbérlet, és a tevékenységgel közvetlenül járó más jelentős kiadás nincs, alkalmazott nincs, internetes értékesítés van.
Nagyságrendileg mennyit, hány százalékot visznek el általában ebből az adók, járulékok, könyvelő, jogszabályi és adminisztrációs kötelezettségek, egyebek?
Tudom, hogy nem lehet olyan pontosan választ adni, és minden vállalkozás más, de főleg tapasztalatokra lennék kíváncsi. Pl. "legalább a felét biztos, hogy elviszi", vagy "nagy a szórás, de általában 20-50% között, tehát marad 80-50%".
Köszönöm a válaszokat, akik esetleg kicsit részletesebben ki is fejtik, azoknak duplán köszönöm!
Ez nagyban attól függ, hogy milyen adózási módban vagy.
Katánál havi 50/75 a fix adód, plusz évi kétszer iparűzési (max évi 50).
Átalányadónál attól függ, hogy milyen bevételed van. Ott viszont nem kell külön nyereségadót fizetni.
Tételes szja-s vállalkozóként baromi sok a havi közteher (~80 körül), plusz az eredményre jön kb 37% adó és iparűzési adó még.
Ezen kívül ami fix költség: évi ötezer kamara, havi 5-15 ezer a könyvelő.
De a te saját helyzetedre kéne egy tanácsadás neked, ahol kiszámoljátok, hogy mi és hogyan érné meg.
Oké, gondoltam, hogy ezt majd megkapom. De tekintsünk el attól, hogy ez kevés pénz. Mifelénk az alkalmazotti lét "kényelmében" 2 műszakban vagy hétvégézéssel is bőven szoktak ilyen keveset keresni, a napi 2-3 óra ingázás plusz pár tízezerért pedig nem opció. A mostani élethelyzetemben az időm és a rugalmas és emberi időbeosztásom többet ér nekem havi fél millánál.
A fentit a minimum bevételnek képzeltem el, ami alatt nem is csinálnám. Ha idővel többet is ki tudok hozni belőle, az csak még jobb.
Köszönöm!
A katával nagyjából képben vagyok, csak azt gondoltam, a jelentős anyagköltség-hányad miatt nem nekem való, mert nem tudom belőle levonni, így biztos van annál előnyösebb.
Az átalányadónak kicsit utánaolvasok, és a tételes SZJA-nak is, bár az brutálisnak tűnik.
Olyan elképzeléssel, amiről kis utánajárással én is meg tudom állapítani, hogy teljesen irreális, nem akarok könyvelőhöz szaladni.
Átalányadó hasonló elven működik mint a kata, ott sincs költségelszámolás, csak a törvényben előírt %-ot vonhatod le a bevételeidből, ami után meg kell fizetni az szja-t, tb járulékot és a szochot (ráadásul alacsony bevétel mellett ráfizetéses, mert havonta mindenképpen meg kell fizetni legalább a minimálbér után a járulékokat).
Még ilyen jelentős költséghányaddal is lehet, hogy a kata lenne a legmegfelelőbb neked (bár ahogy korábban is írtam, egy személyre szabott tanácsadáson lehetne ezt eldönteni, mert itt kevés az infó ehhez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!