Mipyen engedéllyek kellenek ahhoz hogy a kertes házunknál nyithassunk egy kis lángosozót, palacsintázót?
Szia
1. vendéglátoií végzettség.
2. Az üzletnek melegkonyhai engedély.
3. Működési engedély.
Van olyan oldal ahol az egész folyamat le van írva.
Nem hiszem, hogy egy rozzant büfékocsiban minden megfelelne egy HACCP-nek, márpedig itt nálunk a faluban piacnapon mindig jön egy, árulni a kicsi lángosát drágán, közben a büfékocsi ajtajában szívja a cigit.
Úgyhogy ha mindenáron ki szeretnéd próbálni, lehet, hogy érdemes egy büfékocsit venni, azzal piacra, vásárra is mehetsz. De ma már olyan szigorúak ezek az élelmiszeripari szabályok, hogy akármikor rád sózhatnak egy többszázezres bírságot, egy kicsi vétségért is, úgyhogy nem elég kitalálni, hogy ezt, vagy azt szeretnéd, komolyan utána kell járnod, a GYK kérdésnél sokkal komolyabban. Pénzügyi téren is.
A másik dolog, nem ugyanaz a családodnak készíteni 2-3 fajta palacsintát 30-40 db-os mennyiségben, ami egyből elfogy és nem ugyanaz 8 órán át nyitva lenni, folyamatosan frissen tartani a bekevert tésztát és 8-10 féle bekevert tölteléket az igényeknek megfelelően, majd minden este selejtezni a megmaradt cuccokat. Továbbá az előírásoknak megfelelően mintát tárolni mindenből a hűtőben több napig egy esetleges szalmonella mérgezés utólagos ellenőrzésére.
A harmadik a vevő, bármikor könnyen belefuthatsz egyrészt kekeckedő vásárlóba, akinek semmi nem jó. Vagy egy szalmonella-mérgezésbe, ami után feljelentenek, és centire átvizsgálják minden edényedet, sütődet és helyiségedet és ha hibát találnak, jön a százezres vagy milliós bírság. Nehéz dolog ez, hidd el.
2-3 milliós befektetés is lehet és kétes eredmények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!