Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Cégből való kiöröklés hogyan...

Cégből való kiöröklés hogyan működik?

Figyelt kérdés

Mi történik, ha meghal a cégtulajdonos, azzal nehezítve, hogy kettő tulajdonosa van a cégnek akik nem egyenes ági rokonok?

Nevelőapámmal közös cégünk van, neki évek munkája nekem örökség, összedobtuk és évek óta dolgozunk.

Nem temetem őt, de nagyon kövér, szív és légzési problémái vannak, tehát abban sem ringathatom magam, hogy tuti élni fog még 30 évig. (persze velem is történhet bármi, de amiatt már az én fejem nem fog fájni).

A cégnek vannak ingatlanjai és ingóságai pl autók.

Tételezzük fel, hogy vagy ő vagy én meghalok… hogyan tovább? Magánemberként nem vagyunk egymás örökösei. Nekem most még férj és gyerek híján az apám és az anyám az, neki meg az anyám aki a felesége plusz a két vérszerinti lánya.

Ilyenkor hogyan megy tovább az élet? Mi lesz a céggel?

Ha meg akarom tartani akkor pl felértékelik mint egy ingatlant és az érték fejében az ő örököseit kivásárolhatom az ő tulajdonrészéig én meg vihetem tovább?

És ha nem akarom megtartani? Mi lesz mindennel ami cég néven van? Mi lesz az aláírási joggal? Hogyan lehet átrakatni cégről magán névre?

Vagy kell keresni valakit aki megveszi a céget mindennel együtt a felértékelt összegért (kb) a kp-t meg szimplán elosztjuk, az én tulajdonrészem után annyi amennyi nekem, az övé után meg a három örökös között?

2021. júl. 21. 19:07
 1/6 anonim ***** válasza:
Anyádon keresztül nem öröklöd az ő részét, az a 2 leányt illeti, ha nem házasodsz velük össze, akkor nem lesz a tied az ürge része!
2021. júl. 21. 19:31
 2/6 A kérdező kommentje:

Én nem is akarom az ő részét, szerintem ezt a részét világosan megfogalmaztam! Engem a jogi formája érdekel, hogy mi történik a céggel, hogyan lehet kiszállni belőle milyen módokon, milyen részesedéssel, vagy ha úgy van továbbvinni.

Céges hagyatékihoz még nem volt soha közöm, ezért passzolom a halállal való megszűnéses vagyonosodásos részét.

2021. júl. 21. 19:51
 3/6 anonim ***** válasza:
Az elhalt örökösei öröklik az illető tulajdonrészét. A hagyatéki eljárás vége után az üzlettárs új társtulajdonosokat kap.
2021. júl. 21. 20:13
 4/6 anonim ***** válasza:
Te nem öröklöd, a 2 lánya örököl!
2021. júl. 21. 20:13
 5/6 A kérdező kommentje:

Nem értem hol veszik el az az infó, hogy teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy nem én öröklöm nem is ez a kérdés xD

Tehát maga a cég kerül megöröklésre cégkivonatban és társasági szerződésbe rögzítve és utána lehet eladni?

2021. júl. 21. 21:19
 6/6 anonim ***** válasza:
61%
Pont mint egy ingatlan esetén.
2021. júl. 21. 21:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!