Egyéni vállalkozást szeretnék indítani, saját tulajdonom nincs, a ház tulaja húzta a száját mikor megemlítettem neki a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat kitöltését, aki amúgy családtag. Milyen megoldás lenne lehetséges erre a problémára?
Én évek óta vagyok vállalkozó, egyetlen egy levelet nem kaptam még postán, pedig minden nap a székhelyen vagyok.
A NAV, önkormányzat, egyéb szervek ügyfélkapun keresztül kommunikálnak, mivel elektronikus kapcsolattartásra vagy kötelezett. A kamara is mailben küldi ki az igazolást a díj megfizetéséről, valamint az oep/tb/mák felé is elektronikusan kell küldeni mindent. Szóval a távolság nem lehet akadály. Egyébként a legtöbb székhelyszolgáltató el is postázza részedre a leveleket egy meghatározott címre, nyilván plusz díjért fejében, ha esetleg mégis érkezne postán valamid.
Azt olvastam az egyik ilyen szolgálató honlapján, hogy bizonyos iratoknak ott kell lennie, meg az ipa miatt se mindegy hol van az ember székhelye, városonként eltérő a fizetendő összeg. Őszintén nem is szívesen postáznék hivatalos iratokat ismeretlen helyre.
Ha minden elektronikusan történik, akkor miért nem mindegy, hogy van-e hivatalos székhelye a vállalkozásnak?
Azért mert a székhely törvényi kötelezettség. A székhelyszolgáltatónak be kell mutatnod a vállalkozás alapítását igazoló dokumentumokat, személyes irataidat, ezeket ők lefénymásolják és az aláírt szerződéseddel együtt tárolják. Nem kell semmit sem postázgatnod feléjük.
A hipa valóban nem mindegy, mert ugye a törvény engedi az önkormányzatoknak, hogy 0-2% között saját hatáskörben döntsenek a mértékéről, valamint adhatnak adó- vagy adóalap-kedvezményeket is. Idén maximalizálva lett az ipa 1%-ban egyébként. Szóval nincsenek orbitális különbségek már ilyen téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!