Szja-s, szüneteltetett, bevételt több, mint egy éve nem generált egyéni vállalkozás online megszüntetését követően milyen bevallásokat kell beadni, és pontosan miket kell jelölni, kitölteni bennük?
Hol olvastál olyat, hogy nem tudja hogy adja le a 2058-at - már eleve leadta, azt írta- ? Emellett azért van a TEL- je is, meg előtte is kap értesítést, hgy mit javítson...
Itt a GY.K.-n láttunk már olyan könyvelőt, aki egy elmaradt családi adókedvezmény miatt akart kérni 10.000-et önellenőrzésre, 58-asokra darabonként :-)
Szünteteltetést bíztam a könyvelőre idén március 24-én, hogy március 31-i dátummal az e.v. szüneteltesse, de addig megmarad mert 1 fő táppénzen van, akinek végül a táppénzét nem tudták elintézni másfél hónap alatt-.
Az őstermelői megy tovább, meg az adószámos magánszemély, ami kibővül két másik tev. körrel, mivel akkor 3 hónapra álláskeresésit kihasználom, utána újra indítom az e.v.-t. Utóbbi nem sikerült neki első körben.
Ebből megvalósult, hogy 1-én leadta a webes ügysegéd bejelentést és annyi.
Április 1-e miatt egy napra utólag le kellett adnom magamnak, 2058-at, 2008 zárót, áfa zárót pedig, pont egybe esett a negyedéves áfával, amivel visszaigényeltem magamnak az áfát. Hipakat leadtam. Elsőre sikerült minden, később volt gubanc, amikor leadtam már 59-esként is a 2058-at. Törölték.Majd fél hónapot voltam 59-es, fél hónapot meg 36-os jogviszonyos szeptemberben és a bevallási időszakra nem írhattam 36 -ot egész hónapra. Küldtek értesítést, javítottam. Tel azonosítóval hívható a Nav, ott is van az értesítőben. Segítenek.
Poén, a könyvelő kiszámlázta májusban az ápriis tárgyhavi díját is :-)
Persze ki se fizettem, elismerte hogy semmit nem csinált kvázi még a márciusi szünteltetéssel kapcsolatban sem, táppénzt meg az alkalmazott várta még április végén is, kiderült az se sikerült neki, akinek se kilépő papírjai nem voltak, se nekem ÁJI, semmi. A hiánypótlások miatt 2 hónapot csúszott az álláskeresési járadék is mindkettőnknek.
Ezért is írtam IGAZOL-t is kérjen nyugodtan ki utána egyből.
Inkább beszereztem egyszeri 28.000 ft-os programot, újrakönyveltem bérszámfejtettem az egész első negyedévet, kiállítottam munkáltatói igazolásokat stb. Van még pár homályos dolog bérszámfejtés kapcsán, így most okj távoktatásban csinálom a TB-Bért 90.000 Ft-ért. Kvázi egyszeri 1-3 havi könyvelési díjból megoldja egy ev. magának az egész vállalkozásának a könyvelését szoftveresen és csak ezzel kell foglalkoznia, nem kell várni az analitikára, vagy fizetni azért is külön. Nézegettem most, hogy kb hol jön ki az idei év és szja bevallás kapcsán most tűnt fel pl. hogy le lett úgy adva utóbbi 2 év, hogy a kettős adóztatást elkerülő az adóalapot növelt, majd levonta a mefizetett szjat, aminek az összege azonos a számítot adóval, olyan országból származó jövedelemre ahol nincs is szja és cikkejbe van kizárva a más országban történő adóztatás. Mindegy, nem a nevem alatt adta be, erre nem küldök be helyettesítőt, mert a számított adó nem változik, ha meg valami miatt szemet szúr, arra ott a szerződés.:-)))
Azóta látom, hogy mire is kérenk el havi 20-30 ezreket.
Röhej, + amit ezért sokszor könyvelés címszó alatt művelnek.
Szerintem a könyvelőknek bőven elég lenne, ha csak a kettős könyvitellel redelkezőket nagyobb odafigyeléssel könyvelnék, semmint ennyire felületesen, tömegcikként bevállalnak egyszerű ügyfeleket.
"ott el vagyok akadva, hogy tudtommal elvileg jan 1-től a megszűnésig (okt 10) kellene bevallanom, de a program csak havi vagy negyedéves időszakot engedélyez..." - ezt írta, ezért írtam, hogy nem tudja. Nem mondtam, hogy ezért fogadjon könyvelőt, én azt írtam beszéljen hozzáértővel.
Az nem tudom milyen könyvelő lehetett, aki bevallásonként elkért 10 rugót, de egyáltalán nem korrekt. A többi részt nem olvastam el az írásodból, mert különösebben nem érdekel, plusz nem kapcsolódik a kérdéshez, csak ismét szidod a könyvelőket. Az utolsó bekezdésre reflektálnék annyival, hogy ne általánosíts. Igenis vannak könyvelők, akik lelkísmeretesen és precízen végzik a munkájukat, legyen szó akár egy mezei evről, akár egy százmilliós kftről.
Nem szidom, csak tapasztalatot osztok meg. Szidni inkább egymást szokták, amikor újrakönyvelnek adott időszakot.
14 éve elég volt 1 könyvelőhöz vinnem 2-3 céget, ma már egy ev.-t viszek 4-5-höz, de egyik sem precíz, pedig mindneki pont ugyanezt mondja magáról amit most Te is.
#8: Változásbejelentőt nem adtam be, akkor azt is megkeresem, köszönöm!
#Bak Norbert: köszi az infót, erről a magánszemélyként tevékenységi körök/adószám megtartási lehetőségről eddig még nem hallottam ilyen formában. Nekem most ugyan nem lesz erre szükségem, de azért jó tudni (nem azért szüntetem meg az EV-t, mert ezután nem fogok vállalkozni)!
Sajnos nekem is vannak hasonló rossz tapasztalataim könyvelővel (és pályázatíróval is...), én javítottam helyette önellenőrzést személyesen a NAV-nál, az említett pályázatíró meg szimplán kifelejtette a pályázatból a teljes bérelszámolást, stb.
Ha újra lesz könyvelőm (amíg magam meg nem tanulom, amire szükségem van, pl: EV-t még nem szüntettem meg eddig, tehát ezt nem tudom, azért is teszem fel itt a kérdéseimet), csakis olyat választok, aki megfelelő garanciákat vállal mind pénzügyileg, mind az időt illetőleg.
Szerintem aki segíteni akar, az kb 3 mondatban is letudja a választ. ( én is elég felületesen olvastam a kérdező válaszát, ez kimaradt... )
Én anno 2006-ban Bt-vel kezdtem, majd 4 év után eladtam, abból lett egy kft, abból eladtam a részem, de a know-how-t megtartottam, abból lett adószámos magánszemély ( addig egy könyvelő vitte az egészet, de 18 év után bezárta az irodát ) és utána annak egyik eleméből/alprogramjából lett az e.v., de mivel ennek a vendéglátás a fő tev. köre az nem végezhető adószámosként minden esetben.
Idén a covid miatt leszünetelt 3 hónapot, csak mivel ehhez részben saját termesztésű alapanyagaim vannak, így őstermelőim is megvan 2013 óta, ami adószámmal is végezhető ev. nélkül és bővíthető elég sok tevékenységi körrel is.
Az ev. szünetelt, de a magánszemélyre meg ott a T101E és be tudod rajta jelölni, hogy mit végzel adószámos magánszemélyként és mit vállalkozóként. Legördülő listából engedi kiválasztani mit lehet. Pl. erre vetettem volna fel a könyvelővel a falusi vendégasztalt lakásétteremhez, meg a foodtruck kihasználáshoz és a fizető szálláshely szolgáltatást + az m.n.s egyéb oktatást a már meglévő tev. körök mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!