Ha szempilla építő leszek és vállalkozást szeretnék indítani főállás mellet, akkor jeleznem kell a munkáltatómnak?
Mégcsak most csinálom meg az iskolát, után gyakorolni szeretnék egy darabig és kialakítani egy vendégkört. Csak utána akarom vállalkozásban csinálni főállás mellett. Olvasgatom napok ota a neten, hogy mi lesz majd a teendőm, eljutok idáig. És az van leírva, hogy “ munkáltatói igazolás a heti 36 órát meghaladó foglalkoztatásról...” Nem éppen szerettem volna bejelenteni ezt a főnökömmel és nem is gondoltam volna, hogy neki ehhez bármi köze is lenne. És tudom, hogy nem fogja jó néven venni...
Valaki tudna ezzel kapcsolatban információt adni?
"Az e törvény (MT) hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges."
"A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné."
Ebbe foglaltatik benne, hogy be kell jelentened a további jogviszonyaidat, vagy munkavégzésre irányuló tevékenységedet. Abban az esetben, ha ez sérti a munkáltatód gazdasági érdekét, a további tevékenységedet akár meg is tilthatja (például konkurencia lettél), egyébként nem.
Röviden és tömören, nem kell bő lére ereszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!