Egyéni vállalkozás főállás mellett csak bevétel után adózik?
#1: azért ezt így nem állítanám, hogy 12 millióig sokkal jobb a kata. Nem mindenkinek. Én is szolgáltatást nyújtok, de van főállásom, számolok el mindenféle költséget. Nekem sokkal jobban megéri sima szja-snak lenni, mint katásnak.
A cégeknek általában baromi mindegy, hogy áfás vagy nem áfás számlát adsz. Csak a példa kedvéért:
A) áfakörös vagy: elvégzed a szolgáltatást 100+áfa, vagyis 127 összegben. Ezt kifizeti neked a cég, 27 áfát visszaigényel (ha tud, mert korántsem biztos, hogy jogosult rá), vagyis igazából 100-ba került neki a szolgáltatás.
B) nem vagy áfakörös: elvégzed a szolgáltatást 100 összegben. Ezt ki is fizeti neked a cég és ennyi.
Neki ugyanúgy 100-ba kerül a dolog, cserébe neki is és neked is kevesebb az adminisztráció. Így csak a saját szolgáltatásodat "drágítod" meg, ha áfás vagy, plusz ahogy írtam is, nem biztos, hogy a másik cég jogosult áfalevonásra.
És akkor, hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: másodállású szja-s adózóként a bevétel-költség után kell fizetned szja-t és eho-t év végén. Természetesen vannak korrekciós tételek, amivel legálisan tovább lehet ezt csökkenteni :)
egy cégnek tök mindegy, hogy ÁFÁs számlát adsz, amiből az ÁFÁ-t visszaigényli, vagy ÁFA menteset, amiből nem tud visszaigényelni. Neked nem mindegy esetleg, hogy a költségeid ÁFA tartalmát vissza tudod-e igényelni.
Ha nagyon kicsi a nyereséged, akkor nem éri meg a KATA. Ha nem vagy KATAs, akkor természetesen nem a bevétel, hanem a nyereség után adózol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!