Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Az egyszemélyes kft után...

Az egyszemélyes kft után havonta mennyi a fizetnivaló? Az egyéni válallkozás után a Kata az 50 ezer ft, a kft-nél ez mennyi?

Figyelt kérdés
Hol tudok ennek utánnanézni?

2020. jan. 8. 21:41
 1/6 anonim ***** válasza:
63%

Az egyéni vállalkozó tulajdonképpen munkaviszonyt jelent, a hozzá kapcsolódó fizetnivalókkal.

Az egyszemélyes Kft. tulajdonképpen egy tulajdonost takar, de munkaviszonyt még nem jelent.

Ha nincs munkaviszony, akkor nincs ahhoz kapcsolódó fizetnivaló.

2020. jan. 8. 22:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem teljesen értem, honnan vette az #1-es válaszoló az értesüléseit, de nem igazán fedik a valóságot.

Főállású KATA-s egyéni vállalkozóként egy hónapra vetítve nagyjából 55 ezer Ft költséggel számolhatsz, amely fix (kivéve, ha évi 12 millió Ft-nál több folyik be, amely esetben a 12 millió feletti rész 40%-át is le kell adnod). Ebben az átalányadó, az iparűzési adó, valamint a kamarai hozzájárulás foglaltatik benne.

Ezen felül, ha előre tudod, hogy egy adott időszakban nem lesz bevételed, az egyéni vállalkozás szüneteltethető (minimum 30 napig, maximum 2 évig), így arra az időszakra nem kell utána adóznod, viszont tevékenységet sem végezhetsz a szüneteltetés időtartama alatt.

Kft. esetében nem ennyire egyszerű a képlet, mert nincs átalányadózás, sem Tételes IPA.

Pillanatnyilag nincs Kft-m, így konkrét tételekről nem tudok sajnos nyilatkozni, ám itt egy egészen korrekt, bár nem túl tartalmas cikk a témában:

[link]

Javaslom, hogy érdeklődj inkább egy könyvelőnél, ő teljeskörű tájékoztatást tud neked adni a kérdésedre, és segít kiválasztani az elképzeléseidhez legjobban illeszkedő vállalkozási és adózási formát.

2020. jan. 9. 07:20
 3/6 xswerdy ***** válasza:
az hogy a Kft egy személyes, csak azt jelenti, hogy egy tulajdonosa van, aminek semmi köze az adózáshoz. Gondolom, Te arra gondolsz, hogy egy személyben vagy tulajdonos, ügyvezető, és az egyetlen dolgozó? Ha van máshol 36 órát elérő munkaviszonyod, akkor nem kötelező bért kivenned a vállalkozásból, hanem majd év végén fizeted a nyereségből a 9% társasági adót, meg a kivett osztalék után a 15%-ot. Meg persze még 1-2 apróságot, mint iparűzési adó. Ha ez a főállásod, akkor be kell magad jelentened, mint munkavállalót, annak minden közterhével.
2020. jan. 10. 10:28
 4/6 anonim ***** válasza:

"Nem teljesen értem, honnan vette az #1-es válaszoló az értesüléseit, de nem igazán fedik a valóságot."t

Mi nem igaz belőle?

Előttem részletesen megválaszolták.

2020. jan. 11. 09:36
 5/6 anonim ***** válasza:

"Mi nem igaz belőle?"

Pl. az, hogy az egyéni vállalkozás munkaviszonyt jelentene az ahhoz tartozó fizetnivalókkal. Ugyanis nem jelent munkaviszonyt ebben a tekintetben, tehát nem lehet a kérdést ennyivel rövidrezárni, a fizetnivalókat pedig a választott adózási forma fogja meghatározni.

Főállásban*, KATA esetén ez 50 ezer Ft havonta, plusz évente 5 ezer a kamarának és 2x25 ezer az önkormányzatnak. Ezzel szemben egy munkaviszonyból származó jövedelemnek megközelítőleg az egymarmadát át kell adni állambácsinak (és a munkáltató ezen felül is fizet még sarcot).

Kft. esetén nem ilyen triviális a dolog, de ha főállásban csinálja az ember*, akkor legalább minimálbérre fel kell magát vennie ügyvezetőnek. Ennek havi költsége 2019-ben 177310 Ft, 2020-ban pedig elvileg 191590 Ft. Előfordulhat - ezt hirtelen nem tudom -, hogy elég 4 órára felvennie magát, mely esetben ezek a tételek feleződnek. Nem térnék most ki külön arra az esetre, ha ideiglenesen nem veszi fel a fizetését; az sincs teljesen ingyen.

Ezen felül a Kft-nek kötelező könyvelőt tartani, ami sajnos nagyon nem annyiba kerül, mint egy KATA-s egyéni vállalkozónak: A Kft-zős kolléga havi 30-at fizet erre. Az egyszemélyes Kft. továbbá könyvvizsgálatra is kötelezett, aminek a költségét nem tudom. A kolléga azt javasolja, hogy az ember inkább indítson társas Kft-t egy kisebbségi csendestárssal.

A további esetleges tételeket nem ismerem, leszámítva hogy nyilván fizetni kell az 5 ezret a kamarának, illetve az iparűzési adót, ami önkormányozatonként változó (ha jól választ az ember székhelyet, akkor 0 Ft).

Osztalék felvétele esetén a felvett összeg 15%-a SZJA és 14%-a (de legfeljebb évi 450 ezer Ft) EHO formájában szintén leadandó.

Ha a Kft. tevékenységet is folytat, amelyből bevétele van, akkor annak arányában további fizetendői is megjelenhetnek.

A te válaszod vonatkozó része ezzel szemben azt sugallta, hogy a Kft. után az embernek tkp. nincs (fix) költsége.

Ezért írtam, hogy nem tudom, honnan vannak az információid, mert az én értesüléseim, illetve gyakorlati tapasztalataim az általad leírtakkal ellentétesek.

*A kérdező a főállású e.v. KATA-ját említette, így feltételezem, hogy főállásban csinálná.

2020. jan. 12. 01:41
 6/6 anonim ***** válasza:

Ebben igazad van:

" de ha főállásban csinálja az ember*, akkor legalább minimálbérre fel kell magát vennie ügyvezetőnek."

Ezt én ugyan nem írtam, csak annyit, hogy önmagában nem jelent munkaviszonyt.

És ez igaz..

Kicsit ehhez, mert sokan tévedésben vannak: Kft>korlátozott felelősségű társaság.

Ha csődbe megy, adóssággal, akkor nem kell fizetnie.

Igen, a tag(ok) nem kapják vissza a bevitt tőkét, mert elmegy az adósság rendezésébe (hol van az már ilyenkor?), de nem kell továbbiakat fizetnie.

Igen, a tagnak!

De a tulajdonoson kívül a működéshez meg kell neveznie az ügyvezető igazgatót (aki gyakran tag is), aki már akár saját vagyonával is felel a működésével kapcsolatban neki felróható hibás (netán szándékos), másokat károsító döntésekért....

Hogy azután hogy hajtják be, az más kérdés, de nem ringatnám abba magam mint tulajdonos/ügyvezető hogy csak a bevitt tőkém veszik...

2020. jan. 12. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!