Az egyszemélyes kft után havonta mennyi a fizetnivaló? Az egyéni válallkozás után a Kata az 50 ezer ft, a kft-nél ez mennyi?
Az egyéni vállalkozó tulajdonképpen munkaviszonyt jelent, a hozzá kapcsolódó fizetnivalókkal.
Az egyszemélyes Kft. tulajdonképpen egy tulajdonost takar, de munkaviszonyt még nem jelent.
Ha nincs munkaviszony, akkor nincs ahhoz kapcsolódó fizetnivaló.
Nem teljesen értem, honnan vette az #1-es válaszoló az értesüléseit, de nem igazán fedik a valóságot.
Főállású KATA-s egyéni vállalkozóként egy hónapra vetítve nagyjából 55 ezer Ft költséggel számolhatsz, amely fix (kivéve, ha évi 12 millió Ft-nál több folyik be, amely esetben a 12 millió feletti rész 40%-át is le kell adnod). Ebben az átalányadó, az iparűzési adó, valamint a kamarai hozzájárulás foglaltatik benne.
Ezen felül, ha előre tudod, hogy egy adott időszakban nem lesz bevételed, az egyéni vállalkozás szüneteltethető (minimum 30 napig, maximum 2 évig), így arra az időszakra nem kell utána adóznod, viszont tevékenységet sem végezhetsz a szüneteltetés időtartama alatt.
Kft. esetében nem ennyire egyszerű a képlet, mert nincs átalányadózás, sem Tételes IPA.
Pillanatnyilag nincs Kft-m, így konkrét tételekről nem tudok sajnos nyilatkozni, ám itt egy egészen korrekt, bár nem túl tartalmas cikk a témában:
Javaslom, hogy érdeklődj inkább egy könyvelőnél, ő teljeskörű tájékoztatást tud neked adni a kérdésedre, és segít kiválasztani az elképzeléseidhez legjobban illeszkedő vállalkozási és adózási formát.
"Nem teljesen értem, honnan vette az #1-es válaszoló az értesüléseit, de nem igazán fedik a valóságot."t
Mi nem igaz belőle?
Előttem részletesen megválaszolták.
"Mi nem igaz belőle?"
Pl. az, hogy az egyéni vállalkozás munkaviszonyt jelentene az ahhoz tartozó fizetnivalókkal. Ugyanis nem jelent munkaviszonyt ebben a tekintetben, tehát nem lehet a kérdést ennyivel rövidrezárni, a fizetnivalókat pedig a választott adózási forma fogja meghatározni.
Főállásban*, KATA esetén ez 50 ezer Ft havonta, plusz évente 5 ezer a kamarának és 2x25 ezer az önkormányzatnak. Ezzel szemben egy munkaviszonyból származó jövedelemnek megközelítőleg az egymarmadát át kell adni állambácsinak (és a munkáltató ezen felül is fizet még sarcot).
Kft. esetén nem ilyen triviális a dolog, de ha főállásban csinálja az ember*, akkor legalább minimálbérre fel kell magát vennie ügyvezetőnek. Ennek havi költsége 2019-ben 177310 Ft, 2020-ban pedig elvileg 191590 Ft. Előfordulhat - ezt hirtelen nem tudom -, hogy elég 4 órára felvennie magát, mely esetben ezek a tételek feleződnek. Nem térnék most ki külön arra az esetre, ha ideiglenesen nem veszi fel a fizetését; az sincs teljesen ingyen.
Ezen felül a Kft-nek kötelező könyvelőt tartani, ami sajnos nagyon nem annyiba kerül, mint egy KATA-s egyéni vállalkozónak: A Kft-zős kolléga havi 30-at fizet erre. Az egyszemélyes Kft. továbbá könyvvizsgálatra is kötelezett, aminek a költségét nem tudom. A kolléga azt javasolja, hogy az ember inkább indítson társas Kft-t egy kisebbségi csendestárssal.
A további esetleges tételeket nem ismerem, leszámítva hogy nyilván fizetni kell az 5 ezret a kamarának, illetve az iparűzési adót, ami önkormányozatonként változó (ha jól választ az ember székhelyet, akkor 0 Ft).
Osztalék felvétele esetén a felvett összeg 15%-a SZJA és 14%-a (de legfeljebb évi 450 ezer Ft) EHO formájában szintén leadandó.
Ha a Kft. tevékenységet is folytat, amelyből bevétele van, akkor annak arányában további fizetendői is megjelenhetnek.
A te válaszod vonatkozó része ezzel szemben azt sugallta, hogy a Kft. után az embernek tkp. nincs (fix) költsége.
Ezért írtam, hogy nem tudom, honnan vannak az információid, mert az én értesüléseim, illetve gyakorlati tapasztalataim az általad leírtakkal ellentétesek.
*A kérdező a főállású e.v. KATA-ját említette, így feltételezem, hogy főállásban csinálná.
Ebben igazad van:
" de ha főállásban csinálja az ember*, akkor legalább minimálbérre fel kell magát vennie ügyvezetőnek."
Ezt én ugyan nem írtam, csak annyit, hogy önmagában nem jelent munkaviszonyt.
És ez igaz..
Kicsit ehhez, mert sokan tévedésben vannak: Kft>korlátozott felelősségű társaság.
Ha csődbe megy, adóssággal, akkor nem kell fizetnie.
Igen, a tag(ok) nem kapják vissza a bevitt tőkét, mert elmegy az adósság rendezésébe (hol van az már ilyenkor?), de nem kell továbbiakat fizetnie.
Igen, a tagnak!
De a tulajdonoson kívül a működéshez meg kell neveznie az ügyvezető igazgatót (aki gyakran tag is), aki már akár saját vagyonával is felel a működésével kapcsolatban neki felróható hibás (netán szándékos), másokat károsító döntésekért....
Hogy azután hogy hajtják be, az más kérdés, de nem ringatnám abba magam mint tulajdonos/ügyvezető hogy csak a bevitt tőkém veszik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!