Közigazgatás-szervező diplomával van lehetőség versenyszférában elhelyezkedni?
Alapvetően csak olvasgatni akartam a szakról, de nem tudok szó nélkül elmenni egy-egy válasz mellett.
Ti, akik leírjátok teljesen ezt a szakmát, tapasztalatból beszéltek?
Brutális, hogy mennyire negatív a hozzáállás... és ódákat zengtek a versenyszféráról.
Most lefogom írni a SAJÁT TAPASZTALATAIMAT. Közfoglalkoztatott vagyok egy kissebb város önkormányzatánál. 1 hónapja vagyok itt. Tegnap felkértek egy új bizottság jegyzőkönyvvezetésére. Ezzel borítékolható, hogy rövid időn belül köztisztviselő leszek. Múlt századi munkakörülmények? Miről beszéltek? Bemennj egy kellemes hangulatú, korszerű irodába, tök jó érzés. Senki nem gondol csicskának, mindenki megcsinál magának mindent. A feletteseim, a legemberibb valakik akikkel valaha találkoztam!!! Nem basztat senki, hogy mikor mész wc-re, mikor szívsz el egy cigit, nem lesik az asztalod, hogy éppen mivel foglalkozol. Mindenki tudja a dolgát és csinálja, nem a másikkal foglalkozik.
Ellenben dolgoztam versenyszférában... na köszi, abból ha lehet nem kérek többet. Bár nyilván vannak ennél jobb cégek is. Na igen, ott csicska voltam, illetve szerette volna a főnök ha az vagyok, de inkább felmondtam :)
Van 2 gyerekem, helyben vagyok, tudom őket vinni-hozni suliba, oviba mert a munkaidőn pont megfelelő. Ha bármi gond van pl betegek a gyerekek, megtudják oldani a helyettesítést, nem csinálnak belőle problémát. Szerintem az, hogy tök nyugodtan elvagy, nem eszed az ideget, hogy kirugnak-e, ha megint beteg a gyerek, azért megér egy két dolgot. Pl 30-40 ezer ft-ot... amennyivel többet keresel a verseny szférában. /Én vidékről beszélek/
Én nagyon szeretem ezt a helyet, úgy érzem megtaláltam a számításaimat, haladok a ranglétrán, és tanulni is szeretnék még mellette. Szóval én tényleg nem értem, miért kell lenézni ennyire ezt a munkát/szakot.
Érdekelne, hogy ti mit tanácsolnátok helyette? Szerintetek mi a király szakma?
Humán szakokat soroljatok! Jó magam humán beállítottságú vagyok, gazdasági szakmákban képtelen lennék jól érezni magam és szerintem ezzel vagyunk így páran, és nincs is ezzel semmi gond.
"Én nagyon szeretem ezt a helyet, úgy érzem megtaláltam a számításaimat, haladok a ranglétrán, és tanulni is szeretnék még mellette. Szóval én tényleg nem értem, miért kell lenézni ennyire ezt a munkát/szakot."
Haladsz a ranglétrán? Mégis milyen ranglétrán? Ja, hogy közfogisból köztisztviselő leszel? Elhiszem, hogy nagy ugrás a havi 70 ezer nettó helyett mondjuk a 100-120 nettó, de nekem elhiheted, hogy azért meg is dolgoznak a legtöbb helyen. Közfogisként pl nem lehet túlóráztatni, de nálunk kormánytisztviselőként már pl szemrebbenés nélkül odavágnak egy rakat iratanyagot péntek délután, azzal hogy ez hétfő reggelre legyen meg. Szóval lehet hogy most úgy tűnik, hogy milyen szuper hely, de rá fogsz jönni, hogy nem fenékig tejfel. Visszatérve a ranglistára, azt kb el is felejtheted, hogy majd nagyon haladsz rajta, kineveznek és kész, nem fognak évente átsorolgatni, meg előléptetni.
"Nem is kell, hogy évente feljebb lépjek.... ha jobban belegondolok, azért nem ez az általános M.o.-n. Egy két szakmát kivéve, pl bíró. De egy multinál sincs erre lehetőség...."
Igen, de egy multinál azért a béreket szokták emelni, közigazgatásba azért valljuk be nem annyira jellemző (jó persze a miniszterek ill. bizonyos minisztériumokban igen) és csak úgy kaphatsz magasabb juttatást, ha átsorolnak.
Tudom, hogy régi a kérdés, de most láttam meg, és pályaválasztásnál hasznos lehet, amit írok:
Most jöttek ki az új "Diplomán túl" felmérések eredményei, amik már tartalmazzák a 2018-ban végzettek eredményeit is, szóval most már a közigszervre vonatkozóan is vannak adatok. Mert eddig csak az elődjéhez, az igazgatásszervezőhöz voltak.
Van egy olyan rész, hogy későbbi hazai felsőoktatási tanulmányok képzési területe, ahol 3 kategóriában fel vannak sorolva az eredmények:
1. nincs későbbi tanulmány
2. azonos képzési terület
3. csak más képzési terület
Kíváncsiságból megnéztem az alapszakokat, és összesen 4 olyat találtam, ahol többségben van a 3. opció. Az összes többinél 1. vagy a 2. szerepel az első helyen.
Ez a 4 szak:
3 db államtudományi terület
Közigszerv szak 55.87%
nemzetközi igazgatás: szak 45.71%
nemzetközi biztpol: szak 36.67%
1 db művészetközvetítés terület:
környezetkultúra szak: 53.33%
Ez annyit jelent, hogy azok közül, akik alapszakot végeznek azok az itt felsorolt szakok kivételével döntő részben vagy nem tanulnak tovább, vagy továbbtanulnak, de ugyanazon a képzési területen.
Az említett 4 szakot elvégzettek pedig döntő többségben más képzési területen tanulnak tovább. Ez azért sok mindent elmond a képzések versenyképességéről.
Toronymagasan vezet a közigszerv, de a nemzetközi szakokon is sokkal többen mennek másik területre továbbtanulni, mintsem hogy maradjanak a saját területükön.
Szóval az itt végzettek többsége pályát fog módosítani, mert nem találják meg a számításaikat ezekkel a diplomákkal a közigben, és gondolom, hogy váltani akarnak a versenyszféra irányába.
Az ilyen dolgokat kell mérlegelni pályaválasztás előtt.
Egyébként a közigszerv végzettek 55.13 %-a dolgozik versenyszférában és "csak" 39.74%-a a közszférában. Mondjuk azt nem tudom, hogy ebban az 55.13%-ban benne vannak-e azok, akik más területre mentek tanulni, vagy csak az echte közigszerv diplomával jött ki ez az arány. Ha az utóbbi, akkor van esélyed elhelyezkedni a versenyszférában ezzel a végzettséggel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!