Mennyire igaz, hogy már nem éri meg programozó tanfolyamra jelentkezni, mert már csak tapasztalt IT-seket keresnek?
Egyik ismerősöm, aki ebben dolgozik azt mondta, hogy már nem éri meg elkezdeni programozni tanulni, sem egyetemen sem speciális magánképzéseken, mert már nem nagyon vesznek fel kezdőket. Illetve a kezdőktől is 2-3 év szakmai tapasztalatot várnak el, jelentős saját projektekkel és referenciákkal.
Persze a programozó sulik, mint a codecool, codeberry, progmasters meg ilyenek azok jönnek a munkaerőhiány szöveggel, hogy 25 ezer informatikus hiányzik a hazai piacról, és gyertek, gyertek, gyertek programozni tanulni. De a valóság elvileg az, hogy már sehova sem keresnek pályakezdőt.
Ez mennyire igaz?
A nagy cégeknek még mindig 97százalég feletti az elhelyezési rátájuk. Szóval szerintem ez így ebben a formában nem igaz.
De nyilván mindenütt, így ebben a szakmában is a tapasztalt munkaerő hiányzik.
Figyusz, ott van pl az EPAM, kb lasszóval fogják a fejlesztőket, van programjuk kimondottan pályakezdőknek is.
De van még csomó másik ilyen cég is, nézelődj kötbe a multiknál, nagyon soknak van pályakezdő programja.
Már miért ne lenne érdemes? Senki sem kezdi tapasztaltként. Az ismerősöd csak a saját munkahelyéről nyilatkozott. Náluk lehet, hogy nincs kezdő. De sok más cégnél van.
Vannak egyszerűbb feladatok amire nem kell nagy tapasztalat. És egy kezdőt 300-400-500 bruttóért is kapnak, tapasztaltat meg úgy kell vadászni és millió feletti bruttókat kérnek.
Én IT-ben gyakornokként eleinte minimálbért kaptam. Az röhejesen kevés informatikusként, de aztán lett eredménye mert már tudtam szakmai tapasztalatot írni az önéletrajzomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!